Οι Arctic Monkeys και πώς να μη βγαίνεις ποτέ εκτός μόδας

10 trivia που δεν γνώριζες για το γκρουπ από το Sheffield.

Έξι Brit Awards, δύο Grammy, έξι επιτυχημένοι δίσκοι από το από 2006 μέχρι σήμερα καθώς και τα ηνία της βρετανικής post-punk αναγέννησης είναι τα μέχρι τώρα κατορθώματα των Arctic Monkeys. Η μπάντα από το Sheffield είναι, όχι άδικα, εδώ και χρόνια ένα από τα κορυφαία rock ονόματα και στις δύο άκρες του Ατλαντικού -χωρίς, μάλιστα, να κάνουν εκπτώσεις στον ήχο τους αλλά προχωρώντας σε όλο και μεγαλύτερο συνθετικό βάθος.

Με νωπό το Tranquility Base Hotel & Casino που κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου, το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές με εξαίρεση το Rolling Stone που το έθαψε, μαζέψαμε μερικά ενδιαφέροντα trivia που δεν ξέρεις (εκτός κι αν είσαι φανατικός οπαδός τους). Ιδού:

Ο τραγουδιστής τους είναι ντροπαλός

Όταν ανέλαβε το μικρόφωνο της μπάντας ο Alex Turner, το μακρινό 2002, αντικαθιστώντας τον, vocalist και συμμαθητή των υπολοίπων, Glyn Jones, πίστευε -πολύ απλά- ότι δεν θα τα καταφέρει. Σήμερα είναι ένας παγκοσμίου φήμης rock star.

Η κόντρα με τους Radiohead

Η τρομερή επιτυχία που γνώρισαν στο ξεκίνημά τους ήταν κάτι που (α) παραξένεψε τον Thom Yorke και (β) τον ενόχλησε. Η δικιά του εξήγηση; Ότι η μουσική βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια καθυστερημένων. Σκληρός... Βέβαια, ο drummer της μπάντας, Matt Helder φρόντισε να απαντήσει στη φιλοφρόνηση λέγοντας πως κάποτε παραλίγο να κοιμηθεί στο τιμόνι ακούγοντας έναν δίσκο των Radiohead.

H καταιγίδα Brianstorm

Εκτός από τα συνήθη γυναίκεια ονόματα, έχουν κι οι Monkeys την τιμή να είναι νονοί ενός επικίνδυνου μετεωρολογικού φαινομένου. Τον Οκτώβριο του 2017, ένας Άγγλος μετεωρολόγος αποφάσισε να βαφτίζει Brianstorm μία καταιγίδα ως φόρο τιμής στο εναρκτήριο κομμάτι του δεύτερου άλμπουμ της μπάντας. Εκείνοι τον ευχαρίστησαν με ένα tweet γράφοντας "να προσέχεις τον εαυτό σου".

Η διάσημη φανατική οπαδός

Η οσκαρική Emma Thompson είναι δεδηλωμένη fan τους. Μάλιστα κάποτε κινδύνεψε για αυτούς, όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική της συνέντευξη. "Τρόμαξα πάρα πολύ" ήταν τα λόγια της, όταν περιέγραφε το πως την έσπρωχνε με μανία το κοινό.

Πολλά indie πλακάκια

Μιλώντας για ανασφάλεια, ακόμα και λίγο πριν εκτοξευτούν στην κορυφή της επιτυχίας, ο κιθαρίστας Jame Cook δεν ήταν σίγουρος για το πως θα πάει η καριέρα τους. Έτσι, μέχρι και μερικές μέρες πριν υπογράψουν το συμβόλαιο για τον πρώτο τους δίσκο, συνέχισε να δουλεύει πλακάς στο Λονδίνο.

Ένα ρεκόρ που κρατά ακόμη

Το ντεμπούτο τους (Whatever People Say I Am That's What I'm Not) παραμένει, μέχρι σήμερα, το βρετανικό άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας. Μιλάμε συγκεκριμένα για 363.735 δίσκους.

Ο Alex Turner και το ξεκίνημα

Με το I Bet You Look Good On The Dancefloor, το πρώτο μεγάλο τους hit, συστήθηκαν στο ευρύ κοινό και απέκτησαν σχεδόν αμέσως τη φήμη των νέων super stars. Φυσικά, πολύ συχνά ότι αρέσει στο κοινό δεν το αγαπά ο καλλιτέχνης. Ο Alex Turner δεν σταματά ποτέ να μιλά υποτιμητικά για αυτό.

Από το Sheffield με αγάπη

Συνήθως οι rock stars γιορτάζουν κάποια επιτυχία αγοράζοντας Bentley. Τα παιδιά από τις εργατικές συνοικίες του Sheffield όμως επέλεξαν κάτι διαφορετικό όταν υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο: ένα απλό, μικρό Opel. Μάλιστα στις δηλώσεις τους φαίνεται να μην ξεχνούν ποτέ την εργατική τους καταγωγή.

Τα μέλη που δεν είναι πια μαζί

O Andy Nicholson, πρώην μπασίστας και νυν ιδιοκτήτης pub στο -που αλλού;- Sheffield, έπαιξε μόνο στο ντεμπούτο και μετά έφυγε από την μπάντα. Χωρίς να είμαστε σίγουροι, πιστεύουμε ότι το έχει μετανιώσει. Πικρά.

Οι Arctic Monkeys και το Ίντερνετ

Έγιναν διάσημοι την εποχή που το MySpace και το Ίντερνετ άρχισε να ορίζει τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας. Ήταν μία από τις πρώτες μπάντες που έγινε viral. Σήμερα όμως, 12 χρόνια μετά, τα επαγγελματικά προφίλ τους στα social media μόνο επαγγελματικά δεν δείχνουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος