Giorgio Moroder: O πρωτοπόρος της Italo Disco

Ο κόσμος της χορευτικής μουσικής θα ήταν πολύ πιο βαρετός χωρίς τον πιο διάσημο καλεσμένο του φετινού Plissken Festival.

Θεωρείται, όχι άδικα, ένας προφήτης της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Έβαλε το χέρι του σε αμέτρητες επιτυχίες της εποχής του ως παραγωγός, συνεργάστηκε με ιερά τέρατα της σκηνής κι ουσιαστικά εφηύρε ένα genre (λέγε με Italo Disco) μόνος του. Ο Giorgio Moroder από την Ortisei, μία μικρή ιταλική πόλη που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στις Άλπεις, κατάφερε να φτάσει μέχρι το Λος Άντζελες, να γίνει πασίγνωστος στον σκληρό κόσμο της μουσικής βιομηχανίας, να αποκτήσει εκατομμύρια οποδαούς και, τελικά, λίγο έως πολύ να κατακτήσει τον κόσμο.

Πώς όμως ξεκινάς τη βιογραφία ενός ανθρώπου που στο σαλόνι του αναπαύονται 13 πλατινένιοι δίσκοι και σε λίγες μέρες ετοιμάζεται να ταρακουνήσει το αθηναϊκό κοινό με τις χορευτικές του επιτυχίες στα πλαίσια του ηλεκτρονικού και πρωτοπόρου Plissken Festival;

Η βιογραφία

Γεννημένος στις 26 Απριλίου του 1940 οι γονείς του τον προόριζαν να ασχοληθεί με τις εικαστικές τέχνες. Από παιδί όμως είχε ένα άλλο, μεγάλο πάθος: τη μουσική. Έμαθε κιθάρα στα 15 του και ξεκίνησε να ταξιδεύει ανά τον πλανήτη με σκοπό να έρθει σε επαφή με νέες κουλτούρες και άλλους πολιτισμούς. Στα 60s, o 20χρονος Moroder ως μέλος των Happy Trio, μίας μπάντας που δεν μακροημέρευσε, πρόλαβε να εμφανιστεί ζωντανά στο Savoy του Λονδίνου. Στα 27 του χρόνια βρέθηκε στο Βερολίνο· το κέντρο της μουσικής πρωτοπορίας. Εκεί ξεκίνησε να πειραματίζεται με τις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές της εποχής.

Η δισκογραφία

16 άλμπουμ και 3 συλλογές με hits είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός. Μία πορεία που ξεκίνησε το 1969 με τον δίσκο That's Bubble Gum - That's Giorgio κι εκτείνεται μέχρι το 2015 με το Deja VU την τελευταία του δουλειά. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα 70s όταν, ζώντας ανάμεσα σε Ιταλία κι Αμερική, συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας: Donna Summer (I Feel Love), Blondie, Freddie Mercury (Love Kills) και David Bowie μεταξύ άλλων.


See you on the Dancefloor!

Giorgio Moroder: O πρωτοπόρος της Italo Disco

Ο Giorgio Moroder είναι άσος στο μανίκι του Plisskën. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το line up του φεστιβάλ στην Τεχνόπολη δεν μπορώ να ησυχάσω! Ο πατέρας της αγνής καθαρόαιμης italodisco και της τίμιας electro dance έχει στη συλλογή του τρία βραβεία Όσκαρ και παγκόσμιες επιτυχίες που σίγουρα έχεις χορέψει κι εσύ κάτω από χαμηλά φώτα ή ντισκομπάλες που γυρίζουν σαν τρελές. Αλλά ας μη γελιόμαστε: ο άνθρωπος έγραψε την πρωτότυπη μουσική για το Εξπρές του μεσονυχτίου (1978), οπότε, κανονικά δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο για το μεγαλείο και τη συνθετική του διαύγεια.

Ανυπομονώ να ακούσω το Chase, ένα από τα βασικά θέματα της ταινίας. Για μένα είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής που έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής. Τα έχει όλα στις σωστές δόσεις: ατμόσφαιρες, beat, μελωδία, λούπες, όλα στους ιδανικούς χρόνους για να σε κάνει να το ερωτευτείς σφόδρα. Μου δημιουργεί τρομερές εικόνες κάθε φορά όταν το ακούω και αυτή τη φορά θέλω να πονέσουν τα πόδια μου από το χορό. Κάνε μου αυτή τη χάρη, Giorgio! See you on the dancefloor.

* Η Μαντλέν Θεοφιλοπούλου είναι ραδιοφωνική παραγωγός του joinradio.gr και DJ.


Το μυστικό της επιτυχίας του ως Dj

Η τρομερή ικανότητα να μαντεύει προς τα που θα κατευθυνθεί η ηλεκτρονική χορευτική μουσική -μία σχεδόν μεταφυσική αίσθηση που του υπαγόρευε τις επόμενες κινήσεις του- τον έκανε κορυφαίο στο είδος του. Η καίρια χρήση των synths σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση του μουσικού εξοπλισμού τον έβαζε σε θέση πιονέρου· πρώτα ανακάλυπτε ο Moroder κι ύστερα ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποιο άλλοι "προφήτες", οι Daft Punk του απότισαν φόρο τιμής στο Random Access Memories του 2013

Ένας διεθνούς φήμης παραγωγός

Giorgio Moroder Ίταλο ντίσκο

Μουσική ιδιοφυΐα; Αν σκεφτεί κανείς τις επιτυχίες του θα απαντήσει καταφατικά. Το soundtrack του Scarface είναι δικό του, το ίδιο και του American Gigolo, κάτι που ισχύει και για το The Neverending Story όπως και για το Take my Breath Away, το απίστευτο hit από το Top Gun. Ο David Bowie χρωστά την 80s επιτυχία, Cat People (Putting Out the Fire), στον Ιταλό παραγωγό. Οι τελετές έναρξης στις Ολυμπιάδες του Λος Άντζελες και της Σεούλ όπως και του Μουντιάλ του '90 φέρουν τη δική του υπογραφή. Έχει συνεργαστεί με όποιο πιθανό κι απίθανο όνομα της μουσικής βιομηχανίας και συνεχίζει -το 2015 η Lady Gaga ζήτησε τη βοήθειά του. Μουσική ιδιοφυΐα; Ναι, είναι σίγουρο.


Plissken Festival αφίσα

Plissken Festival

26 - 27 Ιουνίου | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Προπώληση εισιτηρίων (33 Ευρώ)

Boiler Room X Plisskën Festival
25 Ιουνίου 2019 @ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Line up

26 JUNE

JUNGLE
THE BLACK MADONNA
TINARIWEN
LEBANON HANOVER
NICOLA CRUZ
RONE
LENA WILLIKENS
BLACK MILK
GIANT SWAN
DONNY BENET
INTERSTELLAR FUNK
JANE FITZ
KHIDJA
K-X-P
LOYAL
OBJECT BLUE
BLACK ATHENA

27 JUNE

GIORGIO MORODER
HUNEE
PETER BJORN & JOHN
BOY HARSHER
BOMBINO
KAP BAMBINO
OPTIMO
DEENA ABDELWAHED
POLDOORE
JACQUES GREENE
D.TIFFANY
INGA MAUER
ANA HELDER
MEHMET ASLAN
VIOLET
PRISON RELIGION
TRIPTIDES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος