Άγγελε Αϊβάζη τι δουλειά έχει η folk στο Πήλιο;

Μιλήσαμε με τον μουσικό πίσω από το project των Pelion Rivers για αναλογικές ηχογραφήσεις, "λαϊκή" μουσική και τα επόμενα σχέδιά του.

Rockabilly με τους Jaguar Bombs, frontman σε μπάντες όπως οι Brainwash, πρώην μέλος των His Majesty the King of Spain, συνεργασίες με διάσημα ονόματα όπως οι Matisse, οι Locomondo και η Μαρίζα Ρίζου. Ο Άγγελος Αϊβάζης είναι ένα γνωστό και πολύ δραστήριο μέλος της ελληνικής μουσικής σκηνής των τελευταίων χρόνων. Τι όμως τον οδήγησε να φτιάξει το one man project που ακούει στο όνομα Pelion Rivers;

Με βασικό συνοδοιπόρο τον Άλεξ Μπόλπαση, που υπογράφει την παραγωγή στα δέκα κομμάτια του ντεμπούτου album, και με την πόλυτιμη βοήθεια του Άλεξ Κετεντζιάν των Unreal Studios, παραδίδει έναν νέο και πολύ ταξιδιάρικο δίσκο που κινείται στα μονοπάτια της folk αντλώντας έμπνευση από το μαγικό βουνό του Πηλίου. Μιλήσαμε μαζί του για τις αναλογικές ηχογραφήσεις σε έναν digital κόσμο, τη "λαϊκή" μουσική και τα επόμενα σχέδιά του.

Άγγελε Αϊβάζη τι δουλειά έχει η folk στο Πήλιο;

Το project σου, Pelion Rivers, δείχνει να πατά γερά πάνω στην παράδοση της αμερικάνικης τραγουδοποιίας (Bob Dylan, Nick Drake, Bruce Springsteen); Νιώθεις πως το είδος είναι παραγνωρισμένο στην Ελλάδα; Σε μία εποχή που τα ραδιόφωνα έχουν αυστηρό playlist με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι θα ταξιδέψει καλύτερα η μουσική σου;

H folk μουσική όπως τα blues και η λαϊκή μας μουσική αποτελούν αγνά και ατόφια μουσικά ιδιώματα που εκφράζουν με έναν πολύ άμεσο τρόπο το ανθρώπινο συναίσθημα και διηγούνται ιστορίες. Η αυθεντικότητά τους λοιπόν είναι αυτή που τους δίνει πανανθρώπινο χαρακτήρα και διαχρονικότητα. Αυτό το στοιχείο είναι που αποζητά ο κόσμος και που επιλέγει να εντάξει ή να ακούσει σε μια playlist στο Spotify, στο YouTube ή και στο δικό μας κασετόφωνο. Ο κόσμος έχει πλέον πιο προσωπική επαφή με τον καλλιτέχνη που ακολουθεί και φροντίζει να ενημερώνεται εκτός πλαισίου των παραδοσιακών μέσων. Ο βασικότερος τρόπος προώθησης για μια τέτοια άμεση και ωμή δουλειά είναι κατά κανόνα τα live και η παρουσία του δίσκου σε αυτά.


Σε ένα digital κόσμο που κινείται με υπερηχητικές ταχύτητες τι προσφέρουν οι αναλογικές τεχνικές ηχογράφησης;

Δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσει με τεχνική ορολογία διότι δεν είναι το επάγγελμά μου. Ο ψηφιακός ήχος στην πραγματικότητα προσφέρει ένα άρτιο κρυστάλλινο αποτέλεσμα, πανεύκολα διαχειρίσιμο και επεξεργάσιμο. Η αναλογική προσέγγιση εμπεριέχει όμως μια "ζεστασιά" και μια "αλήθεια" που δύσκολα το συναντάς στα ψηφιακά μέσα. Ένα πιθανό λάθος, ένα τρίξιμο της χορδής - αυτό το παντρευόσουν. Αυτό όμως εμπεριείχε και όλη την "αλήθεια" του ανθρώπινου παράγοντα. Αυτή θεωρούσαμε πως αξίζει σε αυτό το είδος μουσικής και γι αυτό το λόγο και το επιλέξαμε.

Άγγελος Αϊβάζης Pelion Rivers 32

Για όποιον έχει πάει έστω και μία φορά στο Πήλιο, είναι εύκολο να καταλάβει ότι το τοπίο -ψηλά καταπράσινα βουνά, απότομες πλαγιές, χιονισμένα δάση- κουβαλά μία ατμόσφαιρα που θυμίζει μύθο. Τι συναισθήματα τρέφεις για την περιοχή;

Μόνο τυχαίο δε μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι κατά τη μυθολογία αποτελούσε την κατοικία των θεών. Απομόνωση, ψυχική γαλήνη, εσωτερικότητα, φως.

Πώς αντιμετωπίζεις ένα κοινό που είναι υπερβολικά νωθρό; Κι αντίστοιχα: αν το κοινό γίνει πιο φασαριόζικο από όσο ταιριάζει στη μουσική σου πώς αντιδράς;

Το live με μπάντα σου μόνο μια ακουστική κιθάρα είναι όντως πολύ διαφορετικό. Όλες οι δυναμικές βασίζονται στο χέρι και στη φωνή σου και έχει ενδιαφέρον να μπορείς να το καταστήσεις σαφές στον κόσμο. Εάν ένα κοινό είναι νωθρό σίγουρα θα μιλάνε μεταξύ τους άρα θα είναι και φασαριόζικο. Μου έχει τύχει σε συναυλία του Tallest Man On Earth να τους κάνει "shhh” για να ησυχάσουν και να σεβαστούν το live. Επιθετικό marketing αλλά έπιασε.

Έχεις συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ελληνικής σκηνής: Vassilikos, Katerina Duska, Leon of Athens, Locomondo, Μαρίζα Ρίζου. Πώς είναι η ζωή του session μουσικού στην Αθήνα του 2018;

Έχει σίγουρα ενδιαφέρον και είναι γεμάτη προκλήσεις. Μου αρέσει, με κρατάει σε εγρήγορση. Κάτι άλλο, παίζεις συχνά με πολλούς και πολύ διαφορετικούς μουσικούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Πήλιο, Αθήνα ή κάποια απομακρυσμένη πολιτεία της Αμερικής όπως η Nebraska;

Ένα Βερολίνο θέλω να πάω τελευταία.

Επόμενα σχέδια για τη χειμερινή σεζόν; Το καλοκαίρι σε τι φάση θα σε βρούμε;

Αυτή την Κυριακή 18/11 θα με δείτε στο Σκουφάκι μπαρ στη Σκουφά, ένα project που έχει επιμεληθεί ο Moa Bones. Αρχές Δεκέμβρη θα ανέβει ο δίσκος σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και streaming platforms (Amazon, iTunes, Spotify κλπ). Θα ακολουθήσει μια παρουσίαση του δίσκου κοντά στις γιορτές σε συνεργασία με την Just Gazing, όπου θα υπάρξει και η επίσημη κυκλοφορία της κασέτας μαζί με εσώκλειστο κωδικό download. Το καλοκαίρι θα με βρει ελπίζω με αρκετά live και tour.

Φωτογραφίες © Μαρίζα Καψαμπέλη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.