Είναι οι Threatin το μεγαλύτερο troll της μουσικής βιομηχανίας σήμερα;

Το συγκρότημα που κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση στήνοντας ένα hoax.

Πόσο άβολο είναι να παίζεις live μπροστά σε ένα άτομο; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν πρόκειται για ρεσιτάλ πιάνου αλλά για hair metal συναυλία που -υπό κανονικές συνθήκες- χρειάζεται χιλιάδες κόσμου, συμπεριλαμβανομένων κι εκατοντάδων groupies που σκίζουν τα ρούχα τους εκστασιασμένες. Η απάντηση που έδωσαν οι Threatin δεν είναι η αναμενόμενη, αφού παρότι έκοψαν ένα και μόνο εισιτήριο στο Μπρίστολ δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για ένα φαινόμενο που απασχολεί τον μουσικό, κι όχι μόνο, κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Ο τίτλος της ιστορίας της one man band από το Λος Άντζελες θα μπορούσε να ήταν "πώς κατάφερα να κοροϊδέψω τη μουσική βιομηχανία". Φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα έλεγαν ότι απλά κορόιδεψε τον εαυτό του.

Το hoax που έγινε διάσημη μπάντα

Ο Jered Threatin, 29 χρονών, Αμερικανός μουσικός με πορεία στον πολύ σκληρό ήχο, αποφάσισε το 2012 να ξεκινήσει ένα solo project με πολύ πιο εύπεπτη πρώτη ύλη που θύμιζε κάτι ανάμεσα σε pop και hair metal. Χωρίς να γνωρίζει ιδιαίτερη έως καμία επιτυχία πριν λίγο καιρό αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική: θέλησε να γίνει παγκοσμίως γνωστός όχι με το σπαθί του αλλά μέσω των social media.

Οι συναυλίες ακυρώνονταν ή το συγκρότημα έπαιζε σε άδεια venues

Αγόρασε 38.000 followers στο Facebook, περίπου 15.000 στο Instagram και εκατομμύρια views στο Youtube. Αυτή η κινητικότητα στα κοινωνικά δίκτυα κατάφερε να πείσει τους promoters στην Ευρώπη να του κλείσουν μία μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία. Μάλιστα, πάλι χρησιμοποιώντας διαδικτυακά τρικ στα όρια του hoax (ψεύτικα sites, ψεύτικες κριτικές που τον συνέκριναν με μεγαθήρια του χώρου, ψεύτικα videoclips από παλιότερα live) τους έπεισε ότι στις συναυλίες του, τα εισιτήρια που θα είχαν φύγει στην προπώληση θα ήταν τουλάχιστον 200.

Το αποτέλεσμα; Οι συναυλίες ακυρώνονταν η μία μετά την άλλη ή έβρισκαν τους Threatin να ερμηνεύουν το setlist τους μπροστά σε παγωμένες, άδειες σάλες. Ο χειρότερος φόβος των promoters γινόταν πραγματικότητα κι αντί η μπάντα να βρίσκεται σε πανικό, εκείνοι έδειχναν να το απολαμβάνουν.

 

What is Fake News? I turned an empty room into an international headline. If you are reading this, you are part of the...

Posted by Threatin on Wednesday, November 14, 2018

"Τι είναι fake news; Μετέτρεψα έναν άδειο συναυλιακό χώρο σε διεθνές πρωτοσέλιδο. Αν διαβάσετε αυτό το post είστε μέρος της ψευδαίσθησης" έγραψε σε χαρακτηριστική ανάρτησή του ο frontman της μπάντας, Jered Threatin.

Πρωτοποριακή performance ή απλά μία ανόητη φάρσα που μπορεί να κοστίσει ακριβά στον μουσικό; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Ένα όμως είναι το σίγουρο: το hoax που έστησαν οι Threatin θίγει -ή μάλλον ξεσκεπάζει- δύο πολύ σημαντικά θέματα της εποχής μας. Από τη μία τα fake news που μας κατακλύζουν καθημερινά και από την άλλη το πώς μπορεί η μουσική βιομηχανία να φτιάχνει μεγάλα ονόματα από το τίποτα, ξοδεύοντας απλά κάποια εύκολα λεφτά σε ψεύτικα κλικ, likes και views προερχόμενα συνήθως από χώρες της Άπω Ανατολής όπου κι έχουν στηθεί τέτοιου είδους "εργοστάσια".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.