Kate Bush: Η φαντασία επιστρέφει στην εξουσία

Ολόκληρη η δισκογραφία της Αγγλίδας τραγουδοποιού ανακαλύπτεται ξανά από τις νεότερες γενιές μουσικόφιλων.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 27 Νοεμβρίου 2018

Σε έναν κόσμο που κάνει πολλούς καλλιτέχνες να εμφανίζονται και να εξανεμίζονται εξίσου γρήγορα, υπάρχει μια γυναίκα που κάνει τους πάντες να επιστρέφουν σε κείνα τα ουράνια πλάνα που χαρίζουν παρηγοριά, γαλήνη και εν ανθρώποις ευδοκία. Τα καλά νέα του μήνα, εν προκειμένω: H Kate Bush επιστρέφει. 

Η επιχείρηση ολική επαναφορά της Kate Bush δια χειρός James Guthrie, του πολυβραβευμένου ροκ παραγωγού, επετεύχθη. Από το παρθενικό άλμπουμ The Kick Inside (1978) έως το The Sensual World (1989), μαζί με ένα κολάζ από τις υπεράριθμες live ηχογραφήσεις της ιέρειας του ροκ των 70’s, συν ντουζίνες από ζωντανές ηχογραφήσεις και remixes που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, όλα μαζί, κυκλοφορούν από χθες σπάζοντας ταμεία. Οι οπαδοί της 60χρονης πλέον τραγουδοποιού Kate Bush νιώθουν ολοκληρωμένοι. Οι συλλέκτες των δίσκων της βρέθηκαν αίφνης ζημιωμένοι. Οι απανταχού όμως λάτρεις της φωνής της απολαμβάνουν την στιγμή.

Η εποχή της αίγλης

Μαθήτρια ακόμα, την ανακαλύπτει ο δημοσιογράφος και επίδοξος κυνηγών ταλέντων Ricky Hopper, δίνοντας ένα demo στον David Gilmour των Pink Floyd. O συνθέτης λάτρεψε τη φωνή της και αποφάσισε να την προωθήσει. Στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, η Bush κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο με τίτλο The Kick Inside και το τραγούδι Wuthering Heights χτυπά την κορυφή των charts, με τους κριτικούς να εκστασιάζονται από την ουράνια φωνή της αλλά και από τα κάλλη της. Η νεαρή Εγγλέζα εμφανίζεται με κόκκινο φόρεμα και μαύρο ζωνάρι να τραγουδά και να χορεύει στο δάσος, με κινήσεις ανάλαφρες και υπέρ του δέοντος ρομαντικές. Το τραγούδι, πάντως, έμελλε να γίνει διαχρονικό. Μουσική και στίχοι, δικοί της.

Από σούπερ σταρ, ερημίτισσα

Την επόμενη χρονιά  ακολουθούν 28 συναυλίες, 300 και πλέον εμφανίσεις σε τηλεοπτικά shows παγκοσμίως, εκατοντάδες συνεντεύξεις σε μουσικά και όχι μόνο έντυπα και, ξάφνου, η Kate Bush γίνεται άφαντη.

Το περιοδικό Rolling Stone έγραψε ότι εγκατέλειψε τις περιοδείες λόγω φοβίας με τα αεροπλάνα και σωματικής υπερκόπωσης. Όμως, αυτό που φαίνεται ότι την οδήγησε να τα παρατήσει ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του 21χρονου διευθυντή φωτισμού των συναυλιών της. Ο νεαρός συνεργάτης της έπεσε από ύψος 7 μέτρων στην προσπάθειά του να εντοπίσει ένα σκοτεινό σημείο από όπου θα εμφανιζόταν η Bush επί σκηνής (οι εμφανίσεις της ήταν αληθινές υπερπαραγωγές χορού και τραγουδιού, με εναλλαγή πολλών κουστουμιών. Στις δικές της συναυλίες χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ασύρματο μικρόφωνο με ακουστικά, ώστε να μπορεί η πληθωρική Bush να κινείται ανενόχλητη στη σκηνή).

Η Kate και τα "αδέλφια" της

Εκκεντρικοί μουσικοί και performers υπήρχαν άφθονοι την εποχή της κορύφωσης του ροκ (70’s-80’s), ωστόσο η Kate Bush ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Γύρισε την πλάτη στους τρελούς και απελπισμένους ρυθμούς της show biz στην κορύφωση της καριέρας της, αφήνοντας τα ονειρικά τραγούδια της να ακούγονται μόνο από ραδιόφωνα, κασετόφωνα και πικάπ. Και σε ελάχιστα βίντεο.

Ο Ari Rosenschein, σχολιαστής στον Observer έγραψε τότε: "Η επιρροή της Kate Bush στη σύγχρονη μουσική σκηνή είναι είναι τόσο αχαλίνωτη και εκτεταμένη ώστε είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί". 
Ούτε μπορεί να συμβεί ξανά. Οι Bowie, Dylan, Coen αγαπούσαν ή μισούσαν ο ένας τον άλλον, ήταν σφοδρά πολωμένοι. Αλλά η Bush έμοιαζε σαν ένα παραμυθένιο πλάσμα. Συνέθετε σαν ξωτικό, εμφανιζόταν στη σκηνή σαν μάγισσα της κελτικής μυθολογίας και τραγουδούσε σαν νεράιδα. Εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε από τη ζωή εκείνων που την λάτρεψαν και ίσως αυτό να είναι το στοιχείο που την έκανε περισσότερο γοητευτική.

Μεταξύ πειραματισμού και εφευρετικότητας

Ως πρόσωπο και ως καλλιτέχνης, η Kate Bush είναι ο καρπός ενός κόσμου που δεν υπάρχει πλέον, ίσως πιο αφελής, αλλά σίγουρα καθαρότερος από την τρέχουσα κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας. Με έναν τρόπο που κανείς άλλος ή άλλη δεν κατάφερε ακόμη και σήμερα, η Kate Bush επέμεινε στην σεμνότητα της τέχνης της και σάρκασε την εμπορικότητα, διώχνοντας από την πόρτα της δεκάδες στιχουργούς, συνθέτες, μουσικούς και δημιουργούς που δεν εννοούσαν να καταλάβουν τον άμετρο συναισθηματικό κόσμο της. Κινούμενη διαρκώς ανάμεσα σε πνευματικές αναζητήσεις και πειραματικές μουσικές περιπέτειες (θεωρείται μια από τις πρώτες περσόνες της progressive rock), άφηνε άπλετο χώρο για νεωτερισμούς σε ήχους, όργανα και μουσικές γραμμές, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από το ατόφιο, ρομαντικό της ταμπεραμέντο.

"Η ενσυναίσθηση και η ικανότητα να παρατηρεί τον κόσμο από μια ανείπωτη μέχρι τότε οπτική γωνία, είναι μια από τις υποτιμημένες πτυχές της εφευρετικότητας της Bush", έγραφε στο ίδιο άρθρο ο Rosenschein.

Στους δίσκους της χρησιμοποιούσε πάντα τεχνολογίας αιχμής, με την ίδια να χρησιμοποιεί πρώτη από όλους samplers στο στούντιο και στη σκηνή. Υπήρχε βέβαια και εκείνη η φωνή, εκείνο το λαρύγγι που έφτανε τις τέσσερις οκτάβες, ακροβατώντας από τις πολύ χαμηλές έως τις πολύ υψηλές νότες χωρίς καμμία φαινομενική προσπάθεια.

Η σειρά με τα 7 CD (και βινύλια) Kate Bush Remastered κυκλοφορεί και η συνολική εμπειρία είναι μοναδική: πλούσιος ήχος και εκατομμύρια μουσικές ιδέες και τραγούδια που πέρασαν στην ιστορία, αναγεννώνται χάρη στη σχολαστική και προσεγμένη δουλειά του James Guthrie.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος