Θα είναι ακόμα πιο ωραία αν οι Mogwai παίξουν (και) αυτά τα 5 τραγούδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Οι Σκωτσέζοι πρωτοπόροι του post-rock επιστρέφουν στη χώρα μας για άλλες δύο θορυβώδεις συναυλίες.

H χαρακτηριστική φωνή του Iggy Pop λειτουργεί ως ιδανικό sample για να εισάγει τον ιδιαίτερο κόσμο του Come on Die Young (1999). Κάπως σαν ένα προφορικό μανιφέστο του ήχου τους. Αδιαφορία για τις νόρμες, πεισματική άρνηση απέναντι στις ταμπέλες, καθόλου radio friendly instrumental συνήθως κομμάτια, θόρυβος, πειραματισμός, ακραία ευαισθησία όταν κι όποτε το θέλουν. Όταν το punk συνάντησε τους Black Sabbath κι ο Iggy Pop την ψυχεδέλεια γεννήθηκε αυτό το περίεργο μουσικό παιδί, σήμα κατατεθέν των 90s.

Για πολλούς από εμάς οι Σκωτσέζοι αποτέλεσαν ένα σταυροδρόμι στα ακούσματά μας: το Young Team (1997) ήταν κάτι ολόφρεσκο, κάτι που μπορούσες να ακούσεις -αρκεί να είχες ανοιχτά αυτιά- ανεξάρτητα με το μουσικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκες. Ήταν, με λίγα λόγια, μία από τις πρωτοπόρες μπάντες του post-rock, ενός είδους που θα μεσουρανούσε στις αρχές των 00s.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mogwai (@mogwaiband) on

Η σχέση τους με την Ελλάδα; Έντονη, στενή, στα όρια της λατρείας από μεγάλο μέρος του κοινού. Κάποιοι τυχεροί τους είδαν δει κάποτε στη Μαλακάσα. Κάποιοι ακόμα πιο τυχεροί τους είχαμε δει σε φεστιβάλ αριστερής νεολαίας το 2005 σχεδόν τσάμπα, σε μία βραδιά που έχει χαραχθεί στη μνήμη της συναυλιακής Αθήνας. Κάποιοι, όχι και τόσο τυχεροί, προσπαθούσαμε απεγνωσμένα να ρίξουμε μία ματιά στην σκηνή του Gagarin 205 το 2009 -δεν τα καταφέραμε, αφού ο κόσμος κρεμιόταν κι από τα παράθυρα.

Κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στις δύο συναυλίες που θα δώσουν αύριο και μεθαύριο, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Οι Mogwai, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν κι αρκετά εξαιρετικά soundtrack, προβλέπεται να γεμίσουν όπως το συνηθίζουν τα venues, φέρνοντας στις βαλίτσες τους και τον τελευταίο τους δίσκο Every Country's Sun (2017).

Τι θα θέλαμε όμως να ακούσουμε εμείς από αυτούς; Ακολουθεί μία καθαρά υποκειμενική λίστα που λειτουργεί και ως ευχή.

Το εναρκτήριο κομμάτι του Happy Songs for Happy People (2003) κουβαλούσε πάντα μία περίεργη αίσθηση που ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην χαρά, την θλίψη και την ειρωνεία.

Ασυνήθιστη επιλογή; Ασυνήθιστο κομμάτι των Σκοτσέζων, αφού μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά χωρίς να χτίζεται σιγά σιγά. Γκαζώνει ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Γιατί είναι κάπως άσχημο να πηγαίνεις σε συναυλίες μόνο και μόνο για τα παλιά κομμάτια μίας αγαπημένης σου μπάντας.

Ο ύμνος που μας έκανε να δηλώσουμε αιώνια πιστοί στο όραμά τους.

Βασισμένο σε έναν κατανυκτικό εβραϊκό σκοπό θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έβγαλε ποτέ η σκηνή του post-rock, κάπου εκεί δίπλα στα αριστουργήματα των Godspeed You! Black Emperor.

Οι Mogwai επιστρέφουν στην Ελλάδα

Θα είναι ακόμα πιο ωραία αν οι Mogwai παίξουν (και) αυτά τα 5 τραγούδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου | Θεσσαλονίκη

Principal Club Theater

Ώρα: 20:30

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου | Αθήνα

Piraeus 117 Academy Athens

Ώρα: 20:30

Εισιτήρια: 28 Ευρώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης