Τι δουλειά έχει η ηλεκτρονική μουσική σε μία Αγγλικανική εκκλησία του 19ου αιώνα;

Ζητήσαμε από τον Ανδρέα Βιολάρη, τον άνθρωπο πίσω από τα St Paul's Sessions, να μας λύσει την απορία.

Εκκλησία, στασίδια, μυρωδιά από λιβάνι, σιωπή, κατάνυξη. Σε μία χώρα όπου ένα μέρος των ναών παραμένει, εν έτει 2018, άβατο για τις γυναίκες υπάρχει μία εταιρεία μουσικών παραγωγών που κάνει το πιο τρελό όνειρο των DJs πραγματικότητα: εδώ και κάποια χρόνια οι Groove Productions έχουν συστήσει στο κοινό τα St Paul's Session, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας.

Ζητήσαμε από τον Ανδρέα Βιολάρη,τον άνθρωπο πίσω από τα St Paul's Sessions και την Groove Productions, να μας λύσει την απορία. Γιατί, εύλογα, αναρωτιέται κανείς ποια είναι εκείνη η τρέλα που οδηγεί κάποιον να στήσει συναυλίες μουσικής πρωτοπορίας, με σημαντικά ονόματα από όλον τον κόσμο, σε μία παλιά Αγγλικανική Εκκλησία του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Τι δουλειά έχει η ηλεκτρονική μουσική σε μία Αγγλικανική εκκλησία του 19ου αιώνα;

Φέρνετε πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής σκηνής κάτω από την σκεπή μίας Αγγλικανικής εκκλησίας –σε μία πόλη που είναι η νόρμα να υποδέχεται,  ξεχασμένους "μουσικούς δεινόσαυρους". Είναι τόσο πρωτοποριακό όσο ακούγεται; Δεν είναι κάτι τρελό και εξεζητημένο όσο ακούγεται, απεναντίας μας βγαίνει εντελώς φυσιολογικά, αφού τα σύγχρονα ακούσματα και η φρεσκάδα που βγάζουν δημιουργούν μια αρμονική αντίθεση με την εξαιρετική ακουστική και την παλαιότητα του χώρου.

Πίσω από τα St. Paul's Sessions βρίσκεται η Groove Productions. Πίσω από την Groove Productions βρίσκεστε εσύ κι ο συνεργάτης σου, Δημήτρης Δημόπουλος. Πότε ξεκίνησε όλο αυτό; Τα St Paul's Sessions δημιουργήθηκαν ως ιδέα το 2006 στο Άμστερνταμ, σε μια περίοδο που είχαμε γνωριστεί με τον φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Δημόπουλο, όπου εγώ σπούδαζα κι εκείνος εργαζόταν ως ηχολήπτης. Οι σαγηνευτικές συναυλίες που διοργανώνονταν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται εκεί σε συνδυασμό με την πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της εκκλησίας μας είχαν γοήτευσαν, έτσι σκεφτήκαμε να οργανώσουμε ένα ανάλογο project στην Ελλάδα με την επιστροφή μας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η Groove Productions το 2009 στην Αθήνα, σταδιακά στην οργανωτική ομάδα προστέθηκαν νέα πρόσωπα, αφού οι απαιτήσεις των παραγωγών που αναλαμβάνουμε συνεχώς αυξάνονται.

St Paul's Sessions 4

Οι επόμενες συναυλίες: Arve Henriksen & Jannis Anastasakis, Max Cooper, Moritz von Oswald και Marc Ribot. Παλιότερα, στα πλαίσια της διοργάνωσης έχουν εμφανιστεί καλλιτέχνες όπως οι Tim Hecker, Keep Shelly in Athens, Moa Bones. Ονόματα που μπορεί να προκαλούν ενθουσιασμό στους μυημένους ακροατές, είναι ελάχιστα γνωστά όμως στο ευρύ κοινό. Το τι μουσική ακούει ο κάθε άνθρωπος είναι πολύ προσωπικό θέμα. Σίγουρα η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι κάτι ακραίο και εξεζητημένο ως είθισται να είναι στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως είναι πολύ επίκαιρη και ταιριάζει απόλυτα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι άνθρωποι που ακούνε συνειδητά μουσική είναι ανοιχτοί στις νέες τάσεις και δεν συνηθίζουν να διαχωρίζουν την μουσική σε είδη. Άλλωστε και η ηλεκτρονική μουσική έχει τις ρίζες της στην κλασική και στην φολκ μουσική και είναι ένα είδος που δίνει ένα νέο ρυθμό στους μουσικούς ορίζοντες του ακροατή και τον ταξιδεύει.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποια αντίδραση του κοινού που σου έκανε πραγματική εντύπωση; Το κοινό απέδειξε εμπράκτως ότι αναγνώρισε την προσπάθεια, βγάζοντας sold out σχεδόν όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις ώστε να εξασφαλίσει την παρουσία του. Μας κάνει εντύπωση η χαρά που μας εκφράζουν αυθόρμητα μετά το τέλος των συναυλιών, όπως και η προτροπή τους να φέρουμε κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες που μας προτείνουν.

St Paul's Sessions 7

Υπάρχει κάτι που φοβάσαι ότι μπορεί να πάει τελείως στραβά σε ένα live; Οι καλλιτέχνες που φιλοξενούμε έρχονται συνήθως από αρκετά μακριά και το μόνο που μας φοβίζει είναι να μην φτάσει εγκαίρως η πτήση τους στην Αθήνα. Ως τώρα κάτι τέτοιο συνέβη μόνο μια φορά με τον Federico Albanese τον περασμένο Απρίλιο, με αποτέλεσμα να μεταθέσουμε την εμφάνισή του για την αμέσως επόμενη ημέρα.

Αντίστοιχα, τι ελπίζεις ή για να το πω καλύτερα ονειρεύεσαι να συμβεί κάθε φορά σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη που έχετε δημιουργήσει; Νιώθουμε ότι πια τα St Paul`s Sessions βρίσκονται σε ένα ιδανικό σημείο, οπότε ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει διατηρώντας το επίπεδο και την ποιότητα των καλλιτεχνών που απαρτίζουν το line up.

St Paul's Sessions 12

Πώς βλέπεις την εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια; Φιλοξενήσαμε ως τώρα αρκετούς καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι κάτι που μας αρέσει πολύ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ευελπιστούμε ότι το κοινό θα στηρίζει και θα αναγνωρίζει εξίσου τους εγχώριους καλλιτέχνες με τους διεθνείς, γιατί εμφανίζεται πολύ συχνά το φαινόμενο να κυκλοφορούν πολύ αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές και να παραμένουν στην αφάνεια, γιατί δεν τους δίνονται οι κατάλληλες συνθήκες και οι ευκαιρίες να τις παρουσιάσουν ζωντανά.

Επόμενα σχέδια; Κάποιος μεγάλος στόχος που έχετε θέσει ως St Paul’s Sessions; Τι να περιμένουμε για τη σεζόν 2019-2020; Όπως αυτή τη σεζόν αποφασίσαμε να εντάξουμε στις παραγωγές μας τρία οπτικοακουστικά shows, έτσι και για την επόμενη σεζόν είμαστε ανοιχτοί σε νέες καινοτομίες μέσο της επιλογής των καλλιτεχνών που θα φιλοξενήσουμε.

St Paul's Sessions 3

Αγγλικανική Εκκλησία

Αγγλικανική Εκκλησία, Φιλελλήνων 27

Arve Henriksen & Jannis Anastasakis | Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου | 21:00 

Max Cooper | Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου | 20:00

Moritz Von Oswald | Τετάρτη 13 Μαρτίου | 21:00

Marc Ribot | Πέμπτη 9 Μαΐου 

Εισιτήρια: 18 Ευρώ

 

φωτογραφίες © Βαγγέλη Πατσιαλός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.