Η σημασία του Lucio Battisti

Τα έργα και οι ημέρες ενός εκ των σημαντικότερων τραγουδοποιών που έβγαλε ποτέ η Ιταλία.

Τραγουδιστής, συνθέτης, πολυοργανίστας, ένα κεφάλαιο μόνος του για την ιταλική μουσική. Ο Lucio Battisti, γεννημένος τον Μάρτιο του 1945 στο Poggio Βustone, εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη, θεωρείται από μεγάλος μέρος κοινού και μουσικοκριτικών ως η μεγαλύτερη φωνή που έβγαλε -αν εξαιρέσουμε την όπερα- η γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Αν όμως η χροιά είναι κάτι υποκειμενικό στα αυτιά του ακροατή, οι 25 εκ. δίσκοι που πούλησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του αποτελούν την αντικειμενική απόδειξη του πόσο σημαντικός και λαοφιλής υπήρξε.

Προικισμένος κιθαρίστας, εξαιρετικός συνθέτης, πολύ cool ερμηνευτής

Οι ταλαντούχοι άνθρωποι έχουν έναν περίεργο τρόπο να προσελκύουν άλλα ταλέντα δίπλα τους. Έτσι η σύμπραξή του με έναν άλλον σπουδαίο της ιταλικής μουσικής, των στιχουργό Mogol, μοιάζει καρμική. Ήταν όμως οι συνθέσεις του τόσο απλές όσο ακούγονται στο πρώτο άκουσμα; Ναι, ήταν. Ποτέ του όμως δεν γινόταν απλοϊκός. Το όραμά του, υποβοηθούμενο από τη στιχουργική αμεσότητα του συνεργάτη του, ακροβατούσε κάπου ανάμεσα στο εκλεπτυσμένο γούστο και την ευρεία αποδοχή από τις μάζες· έναν συνδυασμό που όταν κάποιος τον πετύχει, δημιουργεί κορυφώσεις στην διάγραμμα της μουσικής ιστορίας.

Η σημασία του Lucio Battisti

Προικισμένος κιθαρίστας, εξαιρετικός συνθέτης, cool ερμηνευτής, είχε μία μαγική ικανότητα να δίνει πολλά, διαφορετικά και συχνά πειραματικά επίπεδα σε συνθέσεις "ελαφριάς μουσικής". Μάλιστα, αν κάποιος ψάξει τις αφηγήσεις από την εποχή που μεσουρανούσε, θα δει ότι όσοι τον γνώρισαν έκαναν λόγο για έναν τελειομανή που ήταν ικανός να κολλά σε μικροσκοπικές λεπτομέρειες για ολόκληρες ώρες.

Ο βασιλιάς του ιταλικού τραγουδιού δημιουργούσε αρμονικές δομές κι ευχάριστες μελωδίες επιλέγοντας από μία τεράστια παλέτα χρωμάτων: από το rock μέχρι τα blues κι από εκεί στο progressive. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι αγαπούσε με πάθος την αφηρημένη ζωγραφική κι ιδιαίτερα τον Πικάσο. Την ίδια εποχή, οι περισσότεροι συνάδελφοί του φρόντιζαν απλά να διασκευάζουν τις βρετανικές κι αμερικανικές επιτυχίες της εποχής.

Από το 1969 έως το 1980 οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Με το ντεμπούτο του, όπου στον τίτλο βρίσκουμε απλά το όνομά του, κατάφερε να δώσει τέσσερα διαχρονικά hits: Un'avventura, 29 settembre, Non è Francesca, Balla Linda. Το magnum opus του όμως θα ερχόταν έναν χρόνο αργότερα με το Emozioni, έναν δίσκο σταθμό που περιλαμβάνει το ομώνυμο τραγούδι - ή πιο απλά, και για μεγάλο μέρος του ιταλικού κοινού, το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ στη χώρα. Θα ακολουθούσαν άλλοι έντεκα (!) δίσκοι μέχρι το 1980, όταν και θα μπει τελεία στη συνεργασία του με τον Mogol. Στα 80s παρέμεινε πολύ ενεργός, έδειχνε όμως πια σα να έχει χάσει το άγγιγμα του Μίδα. Ίσως δεν κατάφερε να ακολουθήσεις τις εξελίξεις.

ΛΟΥΣΙΟ ΜΠΑΤΙΣΤΙ

Ένα έμπειρο αυτί μπορεί να διακρίνει στα τραγούδια του Battisti τον ρυθμό των blues, την ευφυΐα του prog rock, την ένταση του electropop, τη μελαγχολία του new wave, ακόμα και ψήγματα disco σε ένα πολύ ενδιαφέρον fusion με έντονο το ιταλικό άρωμα. Κυρίως όμως μπορεί να ακούσει έναν τραγουδοποιό τόσο άμεσο που δίνει την αίσθηση ότι απλώνει το χέρι του προς τον θεατή, σε μία κίνηση ακραίας οικειότητας. Το αστείο είναι ότι η σημαντικότερη φωνή της Ιταλίας ήταν ένας άνθρωπος με αλλεργία στη δημοσιότητα.

Κατάφερε να μείνει πιστός στις αρχές του: έζησε σαν αληθινός καλλιτέχνης κι όχι σαν σταρ

Ήθελε να μιλά η τέχνη του για εκείνον. Αγαπούσε τα βιβλία, τις εικαστικές τέχνες, το σινεμά και τη μόρφωση· λίγο πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο το 1998 του έμεναν μόνο δύο μαθήματα για να πάρει το πτυχίο του ως μαθηματικός.

Ο Lucio Battisti έμεινε στην ιστορία για τα τραγούδια του, για τη φωνή του, για το πόσο πολύ επηρέασε τις επόμενες γενιές μουσικών αλλά και, τελικά, για άλλον ένα σπάνιο λόγο: κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, να αγγίξει τις μάζες χωρίς ποτέ να χρειαστεί να γίνει εξωστρεφής, μένοντας μακριά από τα φώτα των μέσων ενημέρωσης. Κατάφερε, με άλλα λόγια, να μείνει πιστός στις αρχές του: έζησε σαν αληθινός καλλιτέχνης κι όχι σαν σταρ.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".