Πώς είναι να βγάζεις ένα μουσικό fanzine στις μέρες μας

Μιλήσαμε με την ομάδα που βγάζει το μουσικό περιοδικό Lung και μας είπαν τα πάντα για την μεγάλη φανζινική τους περιπέτεια.

Πριν κάποια χρόνια τα βινύλια πέθαναν για να τα αντικαταστήσουν τα cds. Λίγο αργότερα ήρθε το downloading και η σταδιακή παρακμή μέχρι τον τελειωτικό θάνατο της μουσικής βιομηχανίας. Επειδή όμως η ζωή κάνει κύκλους, οι δίσκοι επέστρεψαν δριμύτεροι κι όταν κανείς δεν το περίμενε. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει το ίδιο και με τα fanzines;

Μία ομάδα ανθρώπων με ετερόκλητες μουσικές καταβολές αποφάσισαν πρόσφατα να ενώσουν τις δυνάμεις του σε ένα νέο, έντυπο εγχείρημα που ακούει στο όνομα Lung, φέρνοντας κάτι φρέσκο στην ηχηρή απουσία των μουσικών fanzines στην Αθήνα. Το τι ακριβώς είναι αυτό, τι πρεσβεύει και σε τι αποσκοπεί μπορούν καλύτερα να μας το απαντήσουν οι συντελεστές του.

Τι είναι το Lung; Η ανάγκη μας να μοιραστούμε τη μουσική και τις σκέψεις μας για αυτήν πέρα από τον ψυχρό χώρο του διαδικτύου που δεν αφήνει τίποτα να αναπνεύσει με τον καταιγιστικό ρυθμό των scroll down και της διάχυσης τεράστιων όγκων πληροφορίας. Μία προσπάθεια για επιστροφή σε αξίες που έχουν χαθεί, χωρίς όμως να γινόμαστε για κανένα λόγο ρετρολαγνοι.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική αυτό τον καιρό; Εξαιρετική όπως πάντα. Γεννηθήκαμε από τον ήχο, μεγαλώσαμε με τον ήχο, ερωτεύτηκαμε τον ήχο, ζούμε για τον ήχο. Σχέση μάλλον, ερωτική.

 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το διάβασμα στο μπαρ!

Posted by Lung Fanzine on Friday, December 21, 2018

Πώς σκεφτήκατε να μπλέξετε κι εσείς στην μεγάλη φανζινική περιπέτεια και ειδικά αυτή την εποχή; Ακριβώς επειδή διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό. Θα θέλαμε να διαβάζουμε ένα έντυπο μουσικό fanzine και δεν υπήρχε. Ε, είπαμε να το βγάλουμε εμείς! Η εποχή μας στερείται αρκετά πράγματα που να δίνουν στη μουσική, και γενικότερα στην τέχνη τον χώρο που της αξίζει. Οι επιλογές όσων βρέθηκαν σε θέση να "κατευθύνουν” τα μουσικά πράγματα έχουν μάλλον αποδειχθεί λάθος. Οι άψυχες playlists στα ραδιόφωνα, η επιμονή στα ίδια αναγνωρισμένα ονόματα, τα περιοδικά που αντιμετώπισαν τη μουσική με όρους lifestyle, η επιφανειακή προσέγγιση των δισκογραφικών κ.α., έχουν σπρώξει τη μουσική στην υποτίμηση. Ενώ, παράλληλα, ο οδοστρωτήρας που λέγεται τηλεόραση, ξερνάει σκουπίδια, προωθεί ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές και διαμορφώνει μία κατάσταση όπου η τέχνη γενικότερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά διακοσμητικό στοιχείο.

Ποια είναι η σημερινή αντίληψη για τα fanzines; Πιστεύεις ότι θα το αγκαλιάσει η γενιά του Pitchork που καταναλώνει τα πάντα γρήγορα στο ίντερνετ; Τα πράγματα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Αν σας λέγαμε πριν μερικά χρόνια ότι οι πιτσιρικάδες που μεγάλωσαν με το download ως δεδομένο, θα αγόραζαν βινύλια, θα μας λέγατε τρελούς. Και όμως συνέβη! Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τα fanzines.

Η θεματολογία με τι έχει να κάνει; Κάθε πότε θα κυκλοφορεί το LungΚυρίως με μουσική που κρίνουμε ότι αξίζει να ακουστεί. Ακούμε ατελείωτες ώρες μουσική και ενδεχομένως ποσοτικά να βγαίνει περισσότερη καλή μουσική από ποτέ πριν. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όσο μπορούμε ένα μέρος αυτής που θεωρούμε ότι αξίζει, παράλληλα με αγαπημένα πράγματα από το παρελθόν που σίγουρα είναι απαραίτητα κομμάτια στο πως αντιλαμβάνεται κανείς τη μουσική που ακούει. Εννοείται βέβαια τι υπάρχουν και θα υπάρχουν αναφορές και στις λοιπές αγαπημένες μας τέχνες, αλλά και σε κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα, όμως, η βάση μας θα είναι η μουσική. Η κυκλοφορία του ευελπιστούμε να γίνεται κάθε δύο μήνες. Βέβαια, ο σωστός χρόνος για να βγει ένα fanzine είναι όταν αυτό είναι έτοιμο.

 

Σας ευχαριστούμε ειλικρινά, που με την παρουσία σας στη χθεσινή συναυλιακή βραδιά την οποία διοργανώσαμε ως Lung,...

Posted by Lung Fanzine on Saturday, January 5, 2019

Σε μια εποχή που δεν αντέχει καν κάποιο μουσικό περιοδικό που ενδεχομένως να είχε έστω και λίγα έσοδα από διαφημίσεις, πόσο θάρρος θέλει να βγάλεις ένα fanzine; Είναι αλήθεια πως χρειάζεται, θάρρος και ενέργεια και κυρίως πολύ πάθος έτσι ώστε να υπάρχει η ελπίδα πως μπορείς να μεταδόσεις κάτι πραγματικά αξιόλογο στους αναγνώστες. Ίσως και λίγη άγνοια κινδύνου.

Για ποιο λόγο ξεκινήσατε να γράφετε για μουσική; Δεν το επιλέξαμε εμείς - η μουσική μας διάλεξε και εμείς είπαμε απλώς το "ναι". Ο κάθε άνθρωπος ανήκει κάπου. Εμείς ανήκουμε στον ήχο.

H δισκοκριτική στις μέρες μας πιστεύετε έχει νόημα; Σε μια εποχή που έχει πήξει στο "είναι ενδιαφέρον” η δισκοκριτική αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πάντα έχει νόημα όταν γίνεται με αυθεντικό τρόπο. Έχει γεμίσει ο τόπος με στρογγυλεμένα δελτία τύπου - ας υπάρξει και λίγη αληθινή κριτική. Βέβαια, σε ένα fanzine τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα. Η προτεραιότητα είναι να γράψεις για πράγματα που αγαπάς και να μεταδόσεις το πάθος σου για αυτά, ελπίζοντας πως θα βρεις και άλλους που θα νιώσουν το ίδιο.

 

Απόψε το βράδυ στις 9, το Lung Fanzine μέσω του Βασίλη Μπέκα και του Παναγιώτη Σταθόπουλου θα βρίσκεται στη ραδιοφωνική...

Posted by Lung Fanzine on Thursday, December 20, 2018

Υπάρχουν fanzines από το εξωτερικό που έχετε σαν σημεία αναφοράς; Σε ποιο θέλετε να μοιάσετε; Θεωρούμε ότι αν προσπαθήσεις να μοιάσεις κάπου θα γίνεις μία αποτυχημένη αντιγραφή. Προσπαθούμε να επηρεαζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο από οτιδήποτε μουσικό συμβαίνει γύρω μας. Μεγάλο μας στοίχημα είναι να θεωρήσει ο κόσμος ότι το Lung είναι κάτι διαφορετικό και όχι κάτι που έχει ξαναδεί.

Πόσα αντίτυπα έχετε σκοπό να βγάλετε; Όσα αισθανθούμε ότι χρειάζεται ο κόσμος. Μπορεί ένα, μπορεί και χίλια!

Τι θα θέλετε να έχετε καταφέρει σε έναν χρόνο από τώρα; Αρχικά να χουμε βγάλει έξι τεύχη. Να καταφέρουμε να γίνουμε ένα καλό αντεπιχείρημα σε όσους λένε πως δεν βγαίνει πια καλή μουσική και να δούμε αν έχουν απομείνει ακόμα αντανακλαστικά στο λεγόμενο "εναλλακτικό" κοινό. Να διατηρήσουμε τις αρχές μας, τις αξίες μας, το πάθος και τη διάθεσή μας για δημιουργία. Αν εμείς είμαστε σωστοί προς τους εαυτούς μας, υπάρχει πιθανότητα να μας εκτιμήσουν οι αναγνώστες.

Μπορείς να παραγγείλεις το Lung με ένα μήνυμα στη σελίδα της ομάδα τους fanzine στο Facebook.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.