Η αληθινή ιστορία για το πώς ο Freddie Mercury μπήκε στους Queen

Σύμφωνα με τον Tim Staffell, τον αρχικό τραγουδιστή του γκρουπ, το Bohemian Rhapsody ήταν κόπια δικού του τραγουδιού, που έφτιαξε για τους Smile.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 22 Φεβρουαρίου 2019

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, δύο φίλοι από το γυμνάσιο, οι Tim Staffell και Brian May δημιούργησαν ένα πενταμελές ροκ συγκρότημα, τους "1984". Παρά το οργουελικό τους όνομα, ο Staffell λέει ότι το γκρουπ έπαιζε αποκλειστικά διασκευές γνωστών τραγουδιών και τίποτε παραπάνω. Μετά το γυμνάσιο, το συγκρότημα διαλύθηκε, αλλά οι Staffell και May βρήκαν έναν ντράμερ, τον Roger Taylor και έφτιαξαν μια νέα μπάντα. Τους Smile.

Η αληθινή ιστορία για το πώς ο Freddie Mercury μπήκε στους Queen
Ο Brian May και ο Tim Staffell με την μπάντα 1984.

Μετά από δύο χρόνια εντατικών προβών, ηχογραφήσεων και live εμφανίσεων, οι Smile δημιούργησαν τη δική τους μικρή ιστορία στο μουσικό στερέωμα του Λονδίνου, δίχως να γνωρίζουν ότι έχτιζαν τα θεμέλια για μία από τις θρυλικότερες μπάντες όλων των εποχών -τους Queen- χωρίς όμως τον Staffell, ο οποίος για εκείνη τη διετία (‘68 - ’70) ήταν ο front man και η φωνή των Smile.

Το ριζικό των Queen ήταν η γνωριμία του May με τον Freddie Mercury, ενός πιτσιρικά μουσικού και τραγουδιστή, που βολόδερνε από τη μια μπάντα στην άλλη. Σύμφωνα με το υποψήφιο για Όσκαρ Bohemian Rhapsody, το "κόλλημα" του May με τον Mercury ήταν η αιτία να αποχωρήσει ο Staffell από τους Smile, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον Freddie. Δηλαδή, στην δημιουργία των Queen.

freddie mercury

Όμως, η ιστορία που όλοι είδαμε στο σινεμά δεν απεικονίζει 100% την πραγματικότητα. Η ταινία δείχνει τον νεαρό Mercury να παρακολουθεί μια συναυλία των Smile σε ένα κλαμπ του Λονδίνου, με το τραγούδι Doin’ Alright να κλέβει την παράσταση σε κείνο το live. Στο τέλος της συναυλίας, ο Mercury επισκέπτεται στα καμαρίνια τον May και του τραγουδά τη δική του εκδοχή για το τραγούδι. Ήταν, με άλλα λόγια, το Bohemian Rhapsody.

Η αρχική εκτέλεση του Doin’ Alright (Staffell/May), ευθύς αμέσως:


Σε συνέντευξή του στο Esquire, ο Staffell, που ήδη ετοιμάζει νέο άλμπουμ για το 2019, εξηγεί την αληθινή ιστορία.

Δεν υπήρξε εχθρότητα όταν έφυγε από τους Smile

"Η αναχώρησή μου από τους Smile ήταν απολύτως φιλική. Η ταινία χρησιμοποίησε περίεργους τρόπους για να δείξει μια αντιζηλία -έως και μίσος από πλευράς μου- για την άφιξη του Freddie στην παρέα, αλλά στην πραγματικότητα ήμουν καλός φίλος του Mercury. Το θέμα με τον Freddie ήταν ότι είχε πάντα μια απίστευτη θέληση και πίστη στον εαυτό του, σε σημείο που να νομίζει πως θα γίνει σούπερ σταρ μια μέρα. Ήταν χαρισματικός, δεν λέω, αλλά έτσι ήμασταν όλοι εκείνη την εποχή. Η αλήθεια είναι ότι εγώ ήδη ψαχνόμουν σε πιο jazz-rock φάσεις έτσι κι αλλιώς, οπότε η ένταξη του Freddie  στην μπάντα, μάλλον με απελευθέρωσε", λέει ο Staffell. "Το είπα σε όλα τα μέλη των Smile, καιρό πριν κολλήσουν με τον Freddie: Παιδιά, έχω ήδη κάνει οντισιόν σε άλλα γκρουπ, επειδή δεν είμαι ευχαριστημένος πια με τους Smile και δεν νομίζω ότι όλο αυτό που κάνουμε έχει παραπέρα".

Πόσο λάθος θα μπορούσε να είναι;

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εν αντιθέσει με ό,τι είδαμε στην ταινία, ο Mercury και ο Staffel ήταν καλοί φίλοι από το κολέγιο

"Σπουδάσαμε στην ίδια σχολή καλών τεχνών και είχαμε πάρει τα ίδια μαθήματα. Από τότε ο Freddie είχε αυτή την ακλόνητη πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του. Οι γύρω του έβλεπαν ένα ντροπαλό αγόρι, το οποίο όμως βαθιά μέσα του έκρυβε ένα υψηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης. Μάλιστα, συνήθιζε να λέει ότι κάποτε θα γίνει σούπερ σταρ. Θυμάμαι να κάνει air guitar μες στην τάξη και να σκάμε στα γέλια. Ήταν πολύ καλός φίλος. Ένας θετικός άνθρωπος".

Staffell, Mercury και May στον σκληρό πυρήνα της λονδρέζικης σκηνής

"Η μουσική σκηνή στο Λονδίνο εκείνη την εποχή ήταν σαν ένα ηφαίστειο, ενώ παράλληλα έμοιαζε και σαν ένα τεράστιο χωνευτήρι κάθε είδους μουσικής -από τη jazz στην κλασική και από την hard rock στην πολυφωνική spiritual.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παράλληλα, εξελισσόταν και η τεχνολογία, δημιουργώντας πολυκάναλες και οverdubbing ηχογραφήσεις σε φωνές, κιθάρες και συνθεσάιζερ. Πιστεύω ότι ο Freddie πόνταρε πολύ καλά σε όλη αυτή την τάση και με τη μπάντα του, έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα", λέει ο Staffel. "Απλά εγώ, μπορεί να έμεινα λίγο πιο απόμακρος από όλα αυτά".

Ο Rami Malek έδωσε με την ερμηνεία του σημασία στη λεπτομέρεια 

"Ο Freddie είχε ένα τικ: τραβούσε τα χείλη του προς τα πίσω και φαινόντουσαν τα δόντια του. Ήταν μία νευρική κίνηση που έκανε όταν ένιωθε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Rami την παρατήρησε και την αντέγραψε".

Ο Staffell δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις παρεμβάσεις της ταινίας 

queen

"Οι δημιουργοί της ταινίας Bohemian Rhapsody έκαναν μια πολύ καλή δουλειά. Κατάφεραν να μιλήσουν για μια ιστορία 15 χρόνων σε δύο ώρες. Ωστόσο, προήγαγαν το συναισθηματικό υπόβαθρο -την ασθένεια του Freddie- αλλά έχασαν πολλά κομμάτια της αληθινής ιστορίας. Κατάφεραν όμως να διατηρήσουν ακέραιο το συναισθηματικό φορτίο αυτής. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όταν μιλάω για παρεμβάσεις αναφέρομαι μεταξύ άλλων στο τέλος της ταινίας που δείχνει τον Freddie να ξέρει ότι έχει AIDS ενώ ετοιμάζεται για τη θρυλική συναυλία του Live Aid. Αυτό δεν συνέβη στ' αλήθεια. Η συναυλία έγινε το 1985 και ο Mercury έμαθε ότι πάσχει από την ασθένεια το 1987.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Taylor, May, Staffell.

Η καριέρα του Staffell δεν έληξε το 1970. Έκανε τα φωνητικά για την ηχογράφηση των Smile στο σάουντρακ του Bohemian Rhapsody

"Δεν ήθελα ποτέ να γίνω frontman. Αυτή ήταν η ειδοποιός διαφορά μου με τον Freddie. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχω κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ με τη συμμετοχή των Brian May, Snowy White και Morgan Fisher, μεταξύ άλλων. Το πρώτο ήταν το Amigo το 2003 και το δεύτερο το Two Late το 2018. Το Amigo σχεδιάζω να το επανακυκλοφορήσω σε ειδική έκδοση, ενώ έχω στα σκαριά ένα τρίτο δίσκο, που θα είναι και ο τελευταίος μου με τίτλο Zero Margin.

Για τις ανάγκες του σάουντρακ της ταινίας Bohemian Rhapsody με κάλεσαν να ηχογραφήσω το δικό μου κομμάτι στο τραγούδι "Doin' Alright" που γράψαμε μαζί με τον Brian May και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Queen. Θα χρησιμοποιούσαν την version των Queen, στην οποία δεν διαφαινόταν καθόλου ο χαρακτήρας της δουλειάς των Smile. Καθίσαμε λοιπόν με τον Brian εκείνος με την κιθάρα του κι εγώ με την φωνή μου και διανθίσαμε το κομμάτι, ώστε να παραπέμπει πιο πολύ ακουστικά στη δεκαετία των sixties. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο άγριο".

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης