Phil Diamond, πώς είναι να ζεις το όνειρό σου στο Λος Άντζελες;

Λίγο πριν την εμφάνισή τους στην Αθήνα, μιλήσαμε με τον frontman των Adámas για αφρικανικούς ρυθμούς, καλιφορνέζικα όνειρα και διαμαντένιους συμβολισμούς.

Ένας Έλληνας με αμερικάνικο επίθετο, ένας βραβευμένος με Grammy Κολομβιανός που έχει συνεργαστεί με τους LCD Soundsystem, δύο session μουσικοί από την Καλιφόρνια. Όχι, δεν είναι κάποιο ανέκδοτο, αντίθετα πρόκειται για μία μπάντα που προβλέπεται να κυριαρχεί στα ελληνικά FM τους επόμενους μήνες. Οι Στέφανος Φίλιππος Διαμαντόπουλος aka Phil Diamond, Alberto Lopez, David Goodwin και Evan Greer είναι οι Adámas κι έρχονται με φόρα από τη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α για να σου ανεβάσουν τη διάθεση.

Το συγκρότημα ξεκίνησε το 2015, έχει έδρα την Καλιφόρνια κι αυτόν τον καιρό έχει έρθει στην χώρα μας για μίνι περιοδεία σε Άρτα, Θεσσαλονίκη κι Αθήνα. Λίγο πριν την εμφάνισή τους, την Τετάρτη 3 Απριλίου, στο An Club και μερικές μέρες πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους EP με τίτλο Liminal, μιλήσαμε με τον Phil Diamond για το Λος Άντζελες, τους αφρικανικούς ρυθμούς και πόσο σημαντικά είναι τα όνειρα στη ζωή μας.

Phil Diamond, πώς είναι να ζεις το όνειρό σου στο Λος Άντζελες;

Πόσο ωραία είναι στην Λος Άντζελες τελικά; Είναι πολύ ωραία! Γεµάτο ανθρώπους που κυνηγάνε αυτό που θέλουν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό!

I've been Living the dream, I've been learning to fly so high λένε οι στίχοι του κομματιού σας. Είναι σηµαντικό να κυνηγούν οι άνθρωποι τα όνειρά τους; Γιατί όχι; Είναι σημαντικό, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, είναι η ίδια η ζωή. Και μερικά άλλα πράγματα. Πιο σημαντικό είναι να είμαστε αληθινοί και να ζούμε το όνειρο, που είναι αυτό που µας έχει δοθεί και αυτό που σχηματίζουμε εμείς κάθε μέρα.

Εσείς έχετε πετύχει το δικό σας; Συνολικά νομίζω πως ναι! Γράφουμε μουσική, παίζουμε ζωντανά και ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο είτε ως Adamas είτε µε άλλα projects και εξαπλώνουμε το µήνυµά µας µε τον ένα ἠ µε τον άλλο τρόπο.

Ακούµε ψυχεδέλεια, ακούµε αφρικανικούς ρυθµούς και κάποια βαριά riffs στο πρώτο σας single από το EP που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Ποιο είδος μουσικής είναι εκείνο που σε έχει επηρεάσει περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο; Νοµίζω πως δεν υπάρχει κάποιο που να κυριαρχεί στα υπόλοιπα. Το grunge, η soul, τα rhythm n blues, το ροκ των late 60s και early seventies, η bossa nova του Antonio Carlos Jobim, τα παραδοσιακά της περιοχής που μεγάλωσα… είναι τόσα πολλά!

Η Αφρική συνεχίζει να βιώνει µία δραµατική κατάσταση, παρόλα αυτά η δική της µουσική κατακτά όλο και περισσότερο κοινό στον Δυτικό Κόσµο. Πιστεύεις ότι αυτό µπορεί να βοηθήσει ώστε οι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για τα όσα συµβαίνουν εκεί; To κοινό του δυτικού κόσµου έχει "κατακτηθεί” εδώ και πολλές δεκαετίες από την µουσική της Αφρικής. Η συντριπτική πλειοψηφία των µουσικών ειδών που ακούµε σήµερα έχει επηρεαστεί από την Αφρικανική µουσική είτε άµεσα είτε έµµεσα. Όσον αφορά τη δραµατική κατάσταση στην οποία αναφέρεσαι είναι µία γενικότερη κατάσταση που επηρεάζει και το "δυτικό κόσµο”. Έτσι και αλλιώς αυτός ο "δυτικός” κόσµος είναι υπεύθυνος για την δραµατική κατάσταση που επικρατεί παντού. Οι λίγοι μαζεύουν πολλά σε βάρος των πολλών.

Adamas φωτογραφία

Ας δούμε και τα όσα συμβαίνουν εδώ, στην Ελλάδα. Είμαστε µία ανάσα από την µητέρα-Aφρική. Και παντού. Φασισµός στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Μισαλλοδοξία. Ξενοφοβία. Ρατσισµός. Δεν νοµίζω πως, σε γενικότερα πλαίσια υπάρχει µέρος στον πλανήτη που να είναι safe. Η ευαισθητοποίηση πρέπει να γίνει συνειδητοποίηση πώς ο κόσµος που ζούµε δεν χωράει άλλη καθυστέρηση στην αλλαγή. Η αλλαγή είναι στο χέρι µας.

Adámas. Phill Diamond. Σε κάθε περίπτωση τα "διαµάντια" συµβολίζουν κάτι στο µυαλό σου; Αδάµας, Αδάµαντας, Διαµάντι. Το όνοµα είναι ένας συµβολισµός-ύµνος στη δηµιουργική διαδικασία. Στην µμετουσίωση, στην αλλαγή, στο µετασχηµατισµό του χλιαρού, του ρευστού, του όλου σε κάτι αδιάσπαστο, µοναδικό, συµπαγές και αγνό. Κάτω από συνθήκες τρομερής πίεσης και υψηλών θερμοκρασιών. Κάπως έτσι είναι και κάθε δημιουργική διαδικασία. Υπάρχει συµβολισµός και σύνδεση και µε το επίθετό µου. Γενικά βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον να δίνω νόηµα σε πράγµατα φαινοµενικά τυχαία, έτσι είναι και η ίδια η ζωή!

Μπορείς να µας µιλήσεις για το πάρτι που στήσατε στη Δυτική Ακτή των Η.Π.Α µε σκοπό να αποτελέσει το βιντεοκλίπ για το κοµµάτι; Απλά πράγµατα, αποφασίσαµε να κάνουµε µια live εκδοχή του τραγουδιού, σαν ένα reintroduction της µπάντας  (το κοµµάτι είχε κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2017 ) και καλέσαµε φίλους στο "αρχηγείο” μας, το warehouse/recording studio/creative hub της Pico Boulevard, το Trópico Union µε σκοπό να παίξουµε και να ηχογραφήσουµε µια ζωντανή, φρέσκια εκδοχή αυτού και όλο αυτό να το βιντεοσκοπήσουμε. Oι φίλοι ανταποκρίθηκαν, τους κάναμε και ένα µινι-brunch και voilá, είχαµε ένα καινούριο βίντεο το οποίο όντως αποτυπώνει και την feelgood διάθεση του κομματιού και της παρέας!

Μην ξεχάσουµε την διακεκριμένη καλλιτέχνη/ φωτογράφο/σκηνογράφο/stylist Εlise Mesner που έκανε το live room του studio να µοιάζει σαν τροπική ζούγκλα, και τον επίσης διακεκριµένο cameraman/σκηνοθέτη/πολυεργαλείο Kyle Safieh που έβαλε την προσωπική του µατιά πίσω από την κάµερα. Και η µυστική µαγιά-µαγεία που έδεσε το όλο πράγµα: η δηµιουργική µατιά της Κατερίνας Καφεντζή aka Kafka Takes Notes!



Adamas Live

AN CLUB | 3 Απριλίου | 20:30


Adamas & Friends Live at An + Guest: Daphne & The Fuzz

Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ.

Περισσότεροι Adámas: Facebook / Instagram / Youtube / Spotify / iTunes

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος