Το soundtrack του Stranger Things είναι βγαλμένο από πάρτι των 80s

Στην πρώτη ακρόαση είναι απλά νοσταλγία, αν όμως επιμείνεις η μουσική σε ανταμείβει.

To Stranger Things είναι πρώτα και πάνω από όλα ένας φόρος τιμής στα 80s. Μετά και την τρίτη του σεζόν είναι φανερό ότι οι δημιουργοί χρησιμοποιούν κάθε πιθανή και απίθανη λεπτομέρεια για να φτιάξουν ένα μικρό σύμπαν γεμάτο triggers που χτυπούν στο θυμικό όσους γεννήθηκαν πριν το 1990. Τα επιτραπέζια και τα video games είναι εδώ, τα ντυσίματα και τα κουρέματα δηλώνουν παρών, η σειρά θυμίζει Κυριακή μεσημέρι στο MEGA (με το Stand By Me σε πολλοστή επανάληψη) κι όπως ήταν αναμενόμενο το soundtrack είναι γεμάτο αρχαία synthesizers και πρωτόγονα beats· μία συνταγή με μπόλικες αναμνήσεις πασπαλισμένη με γερές δόσεις νοσταλγίας.

Μήπως η βιομηχανία της ψυχαγωγίας έχει βρει έναν εύκολο τρόπο να μας παίρνει -αν όχι τα λεφτά μας- τότε σίγουρα τα clicks και τα views μας; Ως συνήθως, η αλήθεια μάλλον βρίσκεται στη μέση. Το Stranger Things δε θα γίνει ποτέ σημείο αναφοράς κάποιας τηλεοπτικής αναγέννησης αφού το πιο ευγενικό που μπορείς να του προσάψεις είναι το πόσο προβλέψιμο είναι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη 80s είναι η μουσική. Τουλάχιστον για όλον τον υπόλοιπο κόσμο μιας και στην Ελλάδα ίσως προηγείται το ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία χρόνια όπου όλα κινούνται στον ρυθμό μίας ατέλειωτης νοσταλγίας η συγκεκριμένη δεκαετία έχει επανέλθει δριμύτερη. Δεν είναι μόνο η γενιά των 30+ που ψάχνει απεγνωσμένα να επιστρέψει την εφηβεία της.


Το Stranger Things κατάφερε στην πορεία να δώσει λίγη από την περίεργη γοητεία των μουσικών 80s στις πιο νέες γενιές θεατών.


Οι καλλιτέχνες σε πάρα πολλά είδη -punk, ηλεκτρονική, heavy metal- σκαλίζουν με μανία σκονισμένους δίσκους για να βρουν κάτι από τη μαγεία εκείνης της εποχής. Τα βινύλια είναι και πάλι εδώ, οι κασέτες έκαναν ξανά την εμφάνισή τους ενώ υπάρχουν και ολόκληρα genres που δεν είναι τίποτα άλλο (βλέπε retrowave) πέρα από μία αναβίωση της δεκαετίας του 1980.

Το Stranger Things δεν προσπάθησε να συγκαλύψει ποτέ ότι θα ζήσει και θα πεθαίνει μέσα στις αναμνήσεις του κοινού. Απλά στην πορεία κατάφερε να δώσει λίγη από την περίεργη γοητεία των 80s στις πιο νέες γενιές θεατών. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει ήταν να τους συστήσει mega hits της εποχής: Το συγκλονιστικό Athmosphere των Joy Division κάνει παρέα με το χαζοχαρούμενο (αλλά πολύ αγαπημένο) Africa των Toto ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της ιστορίας είναι, πολύ συχνά, αλληλένδετη με κάποιο τραγούδι όπως στην περίπτωση του Should I Stay or Should I Go των The Clash που ντύνει τις περιπέτειες του Will Byers.


Καταφέρνει κάθε φορά να δημιουργήσει ένα ιδανικό background, τρομερά εθιστικό στο αυτί που αν κάποιος του δώσει την απαραίτητη σημασία θα τον ανταμείψει αναλόγως.


Τα pop & rock anthems της εποχής δίνουν και παίρνουν καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς με τεράστια ονόματα της εποχής να παρελαύνουν ( New Order, Foreigner, Echo and the Bunnymen, Queen, Peter Gabriel, Madonna) φτιάχνοντας μία πολύ δυαντή playlist. Ναι, ΟΚ, για όσους έχουμε πατήσει τα 30 το Stranger Things μπορεί να θεωρηθεί ένοχο για εύκολες συγκινήσεις.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εκεί που η σειρά του Netflix ξεχωρίζει δεν είναι όταν κάνει τον DJ αλλά όταν αφήνει το εξαιρετικό soundtrack που υπογράφουν οι Kyle Dixon and Michael Stein να πάρει τα ηνία. Κομμένο και ραμμένο πάνω σε ένα 80s κοστούμι, με σαφείς επιρροές από συνθέτες όπως οι Jean-Michel Jarre και Vangelis, occult μπάντες όπως οι Ιταλοί Goblin και μία μικρή δόση από την pop μαγεία του Giorgio Moroder όποτε θέλει να ελαφρύνει λίγο το κλίμα, δεν χτίζει απλά και μόνο ένα πολύ όμορφο αντίγραφο της αγαπημένης μουσικά δεκαετίας. Μέσα στις τρεις σεζόν της σειράς του Netflix καταφέρνει κάθε φορά να δημιουργήσει ένα ιδανικό background, τρομερά εθιστικό στο αυτί που αν κάποιος του δώσει την απαραίτητη σημασία θα τον ανταμείψει αναλόγως.

Γιατί, τελικά, στο OST του Stranger Things λειτουργεί ακριβώς όπως ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού· για τους πιο νέους ακροατές είναι ένας θαυμάσιος καινούργιος κόσμος γεμάτος retro ήχους ενώ για τους παλαιότερους αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να ξεσκονίσουν τα μουσικά τους ημερολόγια. Τις μπάντες, τις σκηνές και τους πρωτοπόρους που τους έκαναν να ξοδεύουν όλο το χαρτζιλίκι τους στη μουσική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος