Samuel Toci: Ισορροπώντας ανάμεσα στο cringe και το troll

"Ό,τι κάνω εγώ είναι τέχνη", λέει σε ένα από τα βίντεό του. Και θα μπορούσε να είναι όντως καλλιτέχνης.

Ο Samuel Toci θα μπορούσε να είναι ο YouTuber που μας έλειπε. Αυτός που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε κάποιος να τον είχε εφεύρει. Το απόλυτο (;) troll. Τον γνωρίσαμε μέσα από την audition του για το GNTM, στην οποία μάθαμε ότι είναι 18 ετών, είχε έρθει για τον διαγωνισμό από την Ελούντα της Κρήτης (με καταγωγή από την Αλβανία) και σπουδάζει Φυσική στην Αγγλία. Το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του με τα τραβηγμένα πίσω μαλλιά, τα γυαλιά με τον στρογγυλό σκελετό και το αδύνατο σώμα συνοψίζει μία πολύ στερεοτυπική εικόνα. Τι γύρευε, λοιπόν, σε ένα reality με μοντέλα; Ίσως ό,τι και η αλεπού στο παζάρι, ίσως και όχι.

Κεφάλαιο GNTM

Στον Γιώργο Καράβα είπε ότι γεννήθηκε για να γίνει μοντέλο και για την ακρίβεια "όχι το κλασικό μοντέλο, αλλά αυτό το οποίο ψάχνει η μόδα τώρα". Κατά τη διάρκεια της audition, ήταν 'αφασία' για να θυμηθώ μια λέξη που ήταν της μόδας όταν ήμουν εγώ έφηβος (πριν από 25 χρόνια): Άνετος, cool και ετοιμόλογος.

Samuel Toci: Ισορροπώντας ανάμεσα στο cringe και το trollInstagram/Samuel Toci

Ενώ σχολιάστηκε ως σωσίας της Ελευθερίας Καρναβά (που είχε συμμετάσχει στον προηγούμενο κύκλο του reality μοντέλων), πέρασε στην επόμενη φάση με 3 "ναι" (το "όχι" το έδωσε ο Δημήτρης Σκουλός). Στη συνέχεια, όταν τελικά κόπηκε στα bootcamp, χωρίς να το καταλάβει, έδωσε τη σωστή απάντηση: "Νομίζω ξέρω τον λόγο γιατί έγινε όλο αυτό. Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ακόμη, αλλά εγώ δεν θα τα παρατήσω. Κάθε απόρριψη με κάνει πιο δυνατό". Κι όλα αυτά με ύφος "εύχομαι παγκόσμια ειρήνη". 

Κι ενώ η παρουσία του έκανε τρελή αίσθηση -να 'ναι καλά η "βαθύπλουτη trend setter" Soula Glamorous με τα αμέτρητα stories που έκανε για εκείνον, αλλά και γενικότερα για το GNTM στο Instagram, με άλλους να τον λατρεύουν και κάποιους άλλους να λατρεύουν να τον μισούν (call them #haters)- η πορεία του μας απέδειξε ότι δεν είναι απλώς ένα πυροτέχνημα της δημοσιότητας, μία cult στιγμή της ελληνικής TV.

Περίπου μία εβδομάδα μετά την προβολή του επεισοδίου με την audition του, τον είδαμε σε ζωντανή σύνδεση σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, με νέο, πιο μοντέρνο κούρεμα, χωρίς γυαλιά και με γιλέκο σε όψη καφέ δέρματος. Εκεί, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, είπε και ότι ξέρει ότι δεν είναι μοντέλο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samueltoci (@samueltoci)

 

 

Η παρουσία του στα social media

Στη συνέχεια, ψάξαμε να τον βρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο Instagram του, με 58 -κυρίως παρανόρμαλ αισθητικής- posts, μετράει αυτή τη στιγμή πάνω από 160.000 followers. Προφανώς, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, ο καθένας τον ακολουθεί για τους δικούς του λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς το ότι είναι "και γ@μ* τους τύπους", για τα "καμμένα" Live που κάνει και για τα awkward stories που ανεβάζει με λεζάντες του τύπου "Ομγ πήγαινε σε ομαδική και το ανέβασα κατά λάθος σόρρυ" (sic).

Το μεγάλο πανηγύρι, όμως, το κάνει με τα βίντεο που ξεκίνησε να ανεβάζει στο YouTube πριν από 4 μήνες, λίγο μετά τις πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σε αυτά, μπορεί κάποιος να εντοπίσει το πραγματικό μεγαλείο της ευφυίας του.

Κοινωνία, ώρα troll

Αυτοαποκαλείται "ό,τι πιο άβολο, cringe και αμήχανο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο YouTube" όπως η Amanda Lepore επέβαλλε κάποτε τον εαυτό της στα media ως "το πιο ακριβό σώμα πάνω στη Γη¨. Τρολλάρει και αυτοτρολλάρεται χωρίς αναστολές, χωρίς αύριο και χωρίς αναισθητικό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samueltoci (@samueltoci)

Αν κάνουμε μία προσπάθεια να αναλύσουμε τις θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται, θα δούμε ότι συστηματικά γελοιοποιεί τα βίντεο που ανεβάζουν οι δημοφιλείς influencers. Οι γεμάτοι ορθογραφικά λάθη και emoticons τίτλοι του είναι του τύπου: "ROOM TOUR: ΔΕΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΝΩΣ ΜονΤεΛου!!?!", "✨Morning routine - workout, scincare, breakfast ✨" και "Κάνω βιντεο μεθυσμένος 😌✨😌" (sic, σε όλα). 

Τα inside jokes για το star system των social media, έχει κάτι από το αυθεντικό cringe και την αντισυστημικότητα της παλιάς καλής ελληνικής trash TV. Ο ίδιος, φαίνεται να είναι τμήμα μίας συναρπαστικά ενδιαφέρουσας υποκουλτούρας που για κάποιο λόγο απολαμβάνει μίας mainstream, αν όχι αποδοχής, σίγουρα δημοτικότητας.

Αν μιλήσουμε με αριθμούς, έχει κάτι παραπάνω από 27.000 συνδρομητές και έχει ανεβάσει 25 βίντεο με το πιο "σουξεδιάρικο" να μετράει 167.000 περίπου προβολές. Όχι άσχημα.

Ένα μυαλό που εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος

Είναι άραγε ο Samuel Toci το #1 πρότυπο άντρα "νέας κοπής"; Το μυαλό του γυρίζει σίγουρα με 1.000 στροφές. Και εκπέμπει σε ένα άλλο μήκος κύματος από αυτό του μέσου ανθρώπου (αν υπάρχει "μέσος" άνθρωπος, πολλοί κοινωνιολόγοι θα διαφωνήσουν με τον όρο).

Όταν αφηγείται τις τάχαμου (;) επαφές του με φαντάσματα, είναι σαν να βιώνουμε ένα déjà vu. Και όντως το βιώνουμε. Στην εκπομπή mainstream τηλεοπτικού πολιτισμού "Μπορώ", τα μηχανάκια της AGB είχαν τρελαθεί όταν προβλήθηκαν τα επεισόδιά της "ΑΤΙΑ και Εξωγήινοι" και "Ανεξήγητα Φαινόμενα" (Star Channel, τηλεοπτική σεζόν 2007-2008).

Κανείς δεν γνωρίζει το αν από τους "συνομιλητές" του -πείτε τους ακολούθους, πείτε τους θαυμαστές, πείτε τους όπως θέλετε- είναι περισσότεροι εκείνοι που κατανοούν τον out-of-the-box τρόπο σκέψης και ύπαρξής του ή εκείνοι που θεωρούν ότι έχει κάποιο θέμα (ποιος δεν έχει, αλήθεια;) ή, ακόμα χειρότερα για τους ίδιους, γελάνε μαζί του.

Samuel Toci 3Instagram/Samuel Toci

"Ό,τι κάνω εγώ είναι τέχνη", θα πει σε ένα από τα βίντεό του. Και η σκέψη του όντως προσιδιάζει σε αυτή πρωτοπόρων καλλιτεχνών. Θα μπορούσε ακόμα και να δημιουργεί ένα νέο είδος τέχνης που αυτή τη στιγμή δεν έχει κρυσταλλοποιηθεί σε κάποιο genre.

Όσο για τη συμμετοχή του στο GNTM, για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε; Θα μπορούσε όντως να είναι το weirdo μοντέλο της επόμενης καμπάνιας του οίκου Gucci. Ο Alessandro Michele είμαι σίγουρος ότι θα τον λάτρευε εξίσου με την Dani Miller. Αν αγνοείτε την indie ιέρεια του punk που χάρισε την ατυπική της ομορφιά στην beauty καμπάνια του οίκου για το 2019, απλώς ψάξτε να τη βρείτε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος