
Μία ματιά στον 'Εγκάρσιο Προσανατολισμό' του Δημήτρη Παπαϊωάννου
Πέφτοντας κατακούτελα στην παραστασιακή σαγήνη του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Ίσως να είμαι από τους λίγους, τους ελάχιστους 'προπονημένους θεατές' που όταν θέλω πολύ να δω τη νέα παράσταση ενός μεγάλου δημιουργού, όπως τον Εγκάρσιο Προσανατολισμό του Δημήτρη Παπαϊωάννου, δεν διαβάζω τίποτα από τα πριν γι' αυτή παρά, λόγω επαγγέλματος, το Δελτίο Τύπου κι αυτό μόνο όταν πρέπει να γράψω κάτι για εκείνη χωρίς να την έχω παρακολουθήσει.
Αρνούμαι να ρίξω την παραμικρή ματιά στις 'προωθητικές' συνεντεύξεις του καλλιτέχνη ή να ξεψαχνίσω κείμενα συναδέλφων μου που έχουν ήδη δει το έργο. Θέλω η ομορφιά του να με βρει κατακούτελα, να πέσω πάνω της ντουγρού. Αλλά και να καταλάβω, στα ψαχτά, μόνο όσα οι δικές μου προσλαμβάνουσες μου επιτρέπουν, να μη στερηθώ τη μαγεία της εν σκηνή δράσης προσπαθώντας να κατανοήσω πράγματα.
Εγκάρσιος Προσανατολισμός
Κατηφορίζοντας προς τη Στέγη χθες το βράδυ, λοιπόν, το μόνο που κράτησα από το Δελτίο Τύπου, αυτό που τριγυρνούσε στο μυαλό μου στη διαδρομή από τη γεμάτη κίνηση Κηφισίας μέχρι να φτάσω στη Συγγρού στο τσακ για να μη μείνω απ' έξω, ήταν ότι 'εγκάρσιος προσανατολισμός ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μία σταθερή γωνία προς μία μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει'. Με αυτή την 'οδηγία' πήγα να δω την παράσταση και, ευτυχώς, στη συνέχεια την ξέχασα, βλέποντας άλλα πράγματα, πιο μαγικά.
> Διάβασε ακόμα: Η αιώνια πρωτοπορία της Anna Halprin
Το παίγνιο της παραστασιακής σαγήνης και της σκηνικής αποπλάνησης
Σαγηνεύτηκα από την άλλοτε άψογη, άλλοτε παράδοξη και άλλοτε ατυπική ομορφιά των επί σκηνής μορφών και σχηματισμών που με παρέπεμψαν στα γλυπτά του Giacometti (με ολίγα τρικ αλά Momix), σε έργα τέχνης που έχω δει σε μουσεία ή σε βιβλία Ιστορίας Τέχνης, σε κόμικ, σε καρτούν, στη μυθολογία.
Φυσικά, το συνεκτικό παραστασιακό σύμπαν του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η δική του τράπεζα αισθητικών σταθερών από την οποία αντλεί για τα έργα του ήταν εκεί: Μία πόρτα άνοιξε, ένα παιχνίδι με τα νερά έγινε, δύο σώματα μπερδεύτηκαν, οι άντρες ήταν πολλοί, κάποτε κοστουμαρισμένοι, κάποτε γυμνοί, οι γυναίκες δύο.
> Διάβασε ακόμα: Τι θα θυμόμαστε από τον κόσμο της μόδας και της τέχνης για το 2021
Θα σταθώ ιδιαίτερα στην ολιγόλεπτη παρουσία της Τίνας Παπανικολάου. Ο τρόπος που υπάρχει και διασχίζει τη σκηνή, προς το τέλος του έργου, ενώ η σκηνική δράση έχει προχωρήσει, με απόλυτη συνείδηση, είναι η εικόνα που πήρα μαζί μου φεύγοντας από τη Στέγη, αυτή που θα με στοιχειώσει, αυτή που θα θυμάμαι περισσότερο.
Info: Ο 'Εγκάρσιος Προσανατολισμός' του Δημήτρη Παπαϊωάννου παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έως τις 16 Ιανουαρίου.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;
Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy
Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΣταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής
Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΌσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix
Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΜόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon
Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟ Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son
Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.
Γραφει Παυλος Κρουστης