Ένας Άγιος Βασίλης για κάθε λαό

Ο Έλληνας, ο Ρώσος, ο Ολλανδός και οι λοιποί Αγιοβασίληδες του κόσμου.

Γράφει: Esquire Editors 30 Δεκεμβρίου 2021

Κακά τα ψέμματα, ο Σάντα Κλάους αποτελεί το πρώτο δείγμα της παγκοσμιοποίησης και μάλιστα προτού αυτή η λέξη αποκτήσει τη σημερινή της διάσταση. Αποτελεί εφεύρημα της Coca Cola (εξ ου και η κόκκινη στολή) και 'γεννήθηκε' το 1931. Μέχρι τότε κατανυκτική περίοδος των Γιορτών επιζητούσε την 'προσωποποίηση' του πνεύματός της με έναν άγιο, έτσι οι καθολικοί είχαν τον Άγιο Νικόλαο (Nikolaous, Claous), ενώ εμείς τον Άγιο Βασίλειο.

Όταν οι Γιορτές απόκτησαν και εορτοκαταναλωτικό χαρακτήρα, διάφοροι άλλοι λαοί πρόσθεσαν μορφές από τις προηγούμενες θρησκείες του, όπως οι Σκανδιναβοί, ενώ άλλοι, μη χριστιανικοί (κυρίως ασιατικοί), δημιούργησαν ένα εορταστικό άγιο στα μέτρα τους.

Έτσι ο Άγιος δεν επισκέπτεται τα σπίτια με το γύρισμα του χρόνου, όπως εξακολουθούμε να πιστεύουμε οι Έλληνες. Στην πλειοψηφία των λαών φέρνει τα δώρα του τα Χριστούγεννα. Έτσι, αν τύχει και βρεθείτε αυτές τις μέρες σε καμιά περίεργη χώρα, μην παραξενευτείτε εάν αντικρίσετε κάποιον απ' αυτούς τους τύπους.

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.