Τα μεγάλα θεατρικά γεγονότα του 2022

Το πρώτο μισό του 2022 φέρνει μεγάλες παραγωγές, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ερευνητικές σκηνικές προτάσεις, χορευτικά εγχειρήματα, ξένα ονόματα και επετειακές επιλογές.

Γράφει: Esquire Editors 20 Ιανουαρίου 2022

Η πολυδιάστατη –και πολυσέλιδη– ιστορία του Χέρμαν Μέλβιλ, "Moby Dick", παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που γράφει τη μουσική και το λιμπρέτο, και τον Γιάννη Κακλέα που σκηνοθετεί. Το υπερθέαμα που θα δούμε από 9/2, ίσα που πρόλαβε ν’ ανέβει στο Παλλάς και σταμάτησε λόγω της πρώτης καραντίνας. Ήρθε όμως η στιγμή να επιστρέψει, αυτήν τη φορά στο City Theater, με πρωταγωνιστές τους Μπάμπη Βελισσάριο, Θοδωρή Βουτσικάκη, Αιμιλιανό Σταματάκη, Ιβάν Σβιτάιλο κ.ά.

Αν αναρωτιέστε πώς αποτυπώνεις τη φαλαινοθηρία στο θέατρο, την απάντηση δίνει η τεχνολογία: Στην παράσταση υπάρχουν ολογράμματα, ευρηματικά και εντυπωσιακά σκηνικά (Μανόλης Παντελιδάκης), ενώ το στοιχείο του ρεαλισμού δεν λείπει από τη θεατρική πράξη, χάρη στη σύγχρονη ματιά και προσέγγιση των δημιουργών.

Καμπανέλλης σε μουσικοθεατρική εκδοχή

Τα μεγάλα θεατρικά γεγονότα του 2022Πάνος Γιαννακόπουλος/Μιχάλης Γκούμας©

Έργο-σταθμός για το νεοελληνικό θέατρο, η "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη έβαλε σε νέα τροχιά την ελληνική δραματουργία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και έκτοτε δεν έχει πάψει να εμπνέει. Η πρόταση που υπογράφει ο Χρήστος Σουγάρης το επιβεβαιώνει περίτρανα, καθώς πρόκειται να δούμε το έργο σε μουσική εκδοχή, με τις πρωτότυπες συνθέσεις που υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής.

> Διάβασε ακόμη: Οι πιο πολυαναμενόμενες σειρές του 2022

Ένας all-star θίασος (Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Ρούλα Πατεράκη, Φιλαρέτη Κομνηνού κ.ά.) θα ενσαρκώσει τις ιστορίες των λαϊκών ανθρώπων που συγκεντρώνονται στην αυλή μιας αθηναϊκής συνοικίας, ήρωες μιας περασμένης εποχής που παραμένουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας (Μέγαρο Μουσικής, από 9/2). 

Γυναικεία σκηνοθετική σφραγίδα στη Στέγη

ΘΕΑΤΡΟ 2022 ΣΤΕΓΗΑνδρέας Σιμόπουλος©

Δύο πολυαναμενόμενες παραστάσεις έρχονται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: η Αργυρώ Χιώτη, από τις πλέον ταλαντούχες εκπροσώπους του ερευνητικού θεάτρου, υπογράφει την παράσταση "Χαλεπάς", μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη σε λιμπρέτο του The Boy και μουσική του Jan Van Angelopoulos (από 10/2).

> Διάβασε ακόμη: Οι πρωτότυπες ταινίες του Netflix για το 2022

Την άνοιξη, η αντι-σταρ του ελληνικού θεάτρου Λένα Κιτσοπούλου ετοιμάζει το "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος" (φωτό): Η δημιουργός εμπνέεται από τον βικτοριανό μύθο του δημιουργού που έπλασε το ανθρωπόμορφο κτήνος, για να μιλήσει για τα τέρατα της δικής μας καθημερινότητας και τη μοναξιά (από 14/5).

Η συνέχεια στο Athinoarama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.