Η τέχνη της αντρικής ένδυσης στο V&A Museum

Προλαβαίνεις ακόμα να πας στην πιο σημαντική έκθεση της χρονιάς για το αντρικό στυλ.

Η έκθεση Fashioning Masculinities: The Art of Menswear του Victoria & Albert Museum δεν άνοιξε τώρα τις πόρτες της, για την ακρίβεια η βερνισάζ της έγινε στις 19 Μαρτίου. Παρ' όλα αυτά, ευτυχώς, θα μείνει για καιρό ακόμα ανοιχτή, έως τις 6 Νοεμβρίου, αποτίνοντας μέχρι τότε φόρο τιμής στη δύναμη, τη δεξιοτεχνία και την ποικιλομορφία της αντρικής ένδυσης και εμφάνισης.

Η τέχνη της αντρικής ένδυσης στο V&A MuseumGucci

Φωτογραφία από τη Men’s Tailoring καμπάνια του οίκου Gucci για την Pre-Fall σεζόν του 2019.

Ρούχα και έργα τέχνης, σε γόνιμο διάλογο

Η έκθεση διερευνά το πώς δημιουργήθηκε και επαναδημιουργήθηκε ανά τους αιώνες η αντρική ένδυση και στο πώς οι σχεδιαστές ρούχων, οι ράφτες και οι καλλιτέχνες, από κοινού με τους πελάτες και τους κάθε λογής φροντιστές τους, κατασκεύασαν και επιτέλεσαν την αρσενικότητα "απλώς και μόνο" ξηλώνοντας τις ραφές των ρούχων τους.

LOOK WORN BY BILLY PORTERVictoria and Albert Museum

Όψη εγκατάστασης στην οποία απεικονίζεται ένα look της Randi Rahm που φόρεσε ο Billy Porter.

Σε αυτή, παρουσιάζονται περίπου 100 σύνολα και άλλα 100 έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται θεματικά σε τρεις κυρίως χώρους. Έτσι, αντρικά looks της σύγχρονης εποχής, προϊόντα έμπνευσης τόσο θρυλικών σχεδιαστών όσο και ανερχόμενων αστέρων της μόδας, παρουσιάζονται δίπλα σε ιστορικούς θησαυρούς από τις συλλογές του V&A και συνδιαλέγονται με δάνεια-σημεία αναφοράς, όπως με κλασικά γλυπτά, αναγεννησιακούς πίνακες, iconic φωτογραφίες, δυνατές ταινίες και περφόρμανς.

CASSILIS TIRESIAS, VIDEO STILL NO.4Cassils

Στοπ καρέ από τη βίντεο περφόρμανς Tiresias του Cassils, έργο του 2013. 

Από τα αντρικά looks της Marlene Dietrich μέχρι τ@ Sam Smith

Η έκθεση αναδεικνύει την ποικιλία των πιθανών αρσενικοτήτων κατά τη διάρκεια των αιώνων, από την ευρωπαϊκή Αναγέννηση έως τη σύγχρονη εποχή, σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της Γης. Αυτό γίνεται μέσα από μια τεράστια πηγή άντλησης υλικού: Looks του οίκου Gucci και δημιουργών υψηλής ραπτικής όπως ο Harris Reed, η Grace Wales Bonner και ο Raf Simons, πίνακες της Sofonisba Anguissola, του Kehinde Wiley και του Joshua Reynolds, έργα σύγχρονης τέχνης του Robert Longo, του Omar Victor Diop και του Yinka Shonibare CBE, αλλά και ένα απόσπασμα από την παράσταση χορού New Adventures του Matthew Bourne, στην οποία συμμετέχουν μόνο άντρες.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος αποφασίζει τι ρούχα φοράμε; Εμείς, οι σχεδιαστές ή κάποιος αλγόριθμος;

ANTHONY PATRICK MANIERI, nude 1Anthony Patrick Manieri

Η φωτογραφία Nude 1 του Anthony Patrick Manieri τραβήχτηκε στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2016.

Διάσπαρτα παρουσιάζονται και ολοκληρωμένα outfits που φορέθηκαν από αστέρες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως από τον Timothée Chalamet, τ@ Sam Smith, τον David Bowie και τη Marlene Dietrich.

SAM SMITHAlasdair McLellan

Ο Alasdair McLellan φωτογράφισε τ@ Sam Smith στο Hertfordshire, στις 16 Ιουνίου του 2020.

> Διάβασε ακόμα: Dream On: 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας για το δικαίωμα στο όνειρο

Οι Claire Wilcox και Rosalind McKever, οι δύο συνεπιμελήτριες της έκθεσης, δήλωσαν σχετικώς ότι η αρσενική -και ουχί αντρική- μόδα αυτή την εποχή συνδέεται με μια δημιουργικότητα άνευ προηγουμένου, με την έκθεση στο V&A να αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο και στο φύλο. "Η έκθεση συζεύγει ιστορικά και σύγχρονα looks με έργα τέχνης, αποκαλύπτοντας το πώς επιτελείται η αρσενικότητα. Πρόκειται για μια γιορτή, στην οποία είναι όλοι καλεσμένοι, που αποτίνει φόρο τιμής στην αρσενική γκαρνταρόμπα", καταλήγουν.


Info: Η έκθεση Fashioning Masculinities: The Art of Menswear θα παρουσιάζεται έως τις 6 Νοεμβρίου στη Sainsbury Gallery του Victoria & Albert Museum, σε συνεργασία με τον οίκο Gucci. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος