3 Rooms: Τα σαγηνευτικά 'δωμάτια χορού' του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Jiří Kylián και ο Ohad Naharin σε ένα must-see τρίπτυχο που ορίζει τι εστί σύγχρονος χορός.

Αν θέλεις να δεις μία μόνο παράσταση που θα σε κάνει να καταλάβεις το τι εστί σύγρονος χορός και την ίδια στιγμή θα τέρψει τις απαιτήσεις σου τόσο για θέαμα όσο και για προβληματισμό, μόλις τη βρήκες. Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει τη σεζόν 2021/22 με την παρουσίαση του 3 Rooms, μίας νέας φιλόδοξης παραγωγής που δομείται στη βάση τριών έργων σύγχρονου χορού. Σε αυτό το ενδιαφέρον τρίπτυχο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος 'συνομιλεί' με δύο από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, τον Τσέχο Jiří Kylián και τον Ισραηλινό Ohad Naharin.

3 Rooms: Τα σαγηνευτικά 'δωμάτια χορού' του Μπαλέτου της ΕΛΣ Maxim Waratt
 Σκηνή από τη χορογραφία Minus 16 του Ohad Naharin.

To 'Ισοκράτημα ενός Παιδιού' του Κ. Ρήγου

Το έργο, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, πραγματεύεται την ανακάλυψη του κόσμου της φύσης και της παράδοσης. Μας μεταφέρει σε ένα σύμπαν ασπρόμαυρο, δυστοπικό, εγκαταλειμμένο, όπου η πινακίδα μιας ξεχασμένης διαφήμισης στέκεται σαν σκιάχτρο στον μακρινό ορίζοντα. Το έδαφος είναι χορταριασμένο, ενώ κάποια καδρόνια μοιάζουν με όπλα μιας ξεχασμένης συμπλοκής.

'Άραγε οι επιλογές μας είναι πραγματικά δικές μας ή προκαθορισμένες; Το ισοκράτημα ενός παιδιού είναι έργο για ένα μεικτό σύνολο των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ και σπουδαστών χορού. Η εμπειρία και η γνώση απέναντι στην τραχύτητα και την ευαισθησία δημιουργούν ένα κινησιολογικό ρίσκο', εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος στο Δ.Τ. της παράστασης.

> Διάβασε ακόμα: Μία ματιά στον κατά Ρήγο Καρυοθραύστη

Ο 'μικρός θάνατος' του Jiří Kylián

Ο σπουδαίος Jiří Kylián παρουσίασε πρώτη φορά το έργο Petite Mort στο Ζάλτσμπουργκ, για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μότσαρτ. Σε αυτό, χορογράφησε τα αργά μέρη από τα δημοφιλή κοντσέρτα για πιάνο αρ. 21 και 23 του πιο διάσημου συνθέτη της κλασικής μουσικής.

Ο χορογράφος αναφέρει: 'Αυτή η συνειδητή επιλογή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί προκλητική. Είναι ο δικός μου τρόπος να αναγνωρίσω το γεγονός ότι ζω σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι ιερό και στον οποίο η βαρβαρότητα και η αυθαιρεσία πρωταγωνιστούν'.

> Διάβασε ακόμα: Η αιώνια πρωτοπορία της Anna Halprin

Η επιθετικότητα, η σεξουαλικότητα, η ενέργεια, η σιωπή παίζουν σημαντικό ρόλο στη χορογραφία, κάτι αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι η φράση 'petite mort' (μικρός θάνατος) χρησιμοποιείται στα γαλλικά και τα αραβικά για να περιγράψει τον οργασμό.

Το Minus 16 του Ohad Naharin

Το έργο δημιουργήθηκε με 'soundtrack' τραγούδια του Dean Martin, μάμπο, τέκνο και ισραηλινά παραδοσιακά. Ο Naharin, κορυφαίος χορογράφος και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company, αποτελεί και τον δημιουργό της μεθόδου Γκάγκα, μιας μοναδικής κινητικής γλώσσας, η οποία ωθεί τους χορευτές να ξεπεράσουν τα όριά τους. Στο Minus 16 καταργεί τα όρια μεταξύ κοινού και χορευτών με έναν μοναδικό, απρόβλεπτο τρόπο.


Info: Η παράσταση '3 Rooms', ένα τρίπτυχο χορού σε χορογραφίες των Jiří Kylián, Ohad Naharin και Κωνσταντίνου Ρήγου, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ, στις 18, 20, 21 και 22 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.