Ξεκίνησε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα"

22 Αυγούστου 2022

 Με σύντομους χαιρετισμούς ξεκίνησε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα", που διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο ακριτικό νησί. Το Φεστιβάλ άνοιξε το βράδυ της Κυριακής 21 Αυγούστου 2022 τις "πύλες" της 7ης διοργάνωσή του με μια εμπνευσμένη τελετή, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία μεταδόθηκε live streaming από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, χωρίς τους οποίους η 7η διοργάνωση δεν θα ήταν εφικτή, ευχαρίστησε "από καρδιάς" - παρακάμπτοντας, όπως είπε, το πρωτόκολλο-, η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του "Πέρα από τα Σύνορα", το οποίο "με τον τρόπο και τον αγώνα του προσπαθεί να βρει ξανά το Καστελλόριζο τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι". 

"Το Φεστιβάλ έχει τίτλο 'Πέρα από τα Σύνορα'. Είναι αναγκαίο να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε πέρα από τα σύνορα", δήλωσε ο Μichael Nol, καλλιτεχνικός σύμβουλος και διευθυντής διεθνούς ανάπτυξης του "Πέρα από τα Σύνορα", τονίζοντας ότι "η ιστορία δεν ανήκει σε κανέναν" και πως το Φεστιβάλ "είναι για όλους μας". Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Καστελλόριζο για τη διοργάνωση. "Το σύμπλεγμα Ρω, Στρογγύλη και Μεγίστη είναι ένα μοναδικό πετράδι στο στέμμα μιας Περιφέρειας η οποία ξεκινάει λίγο έξω από την Αττική και τελειώνει εδώ, για την ακρίβεια στη Στρογγύλη, που είναι ένα φυσικό σύνορο, όμως δεν είναι κατ' ανάγκη κι ένα σύνορο πολιτισμικό. Κι αυτό το αποδεικνύετε υπηρετώντας και τον τίτλο του 'Πέρα από τα Σύνορα'", σημείωσε ο Περιφερειάρχης προς τους διοργανωτές.

 Η τελετή συνεχίστηκε με την ειδική προβολή της ταινίας "Radiograph of A Family" (βραβεία IDFA 2020), της καταξιωμένης Ιρανής σκηνοθέτιδας Firouzeh Khosrovani, ενώ η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων, παρουσίασε μια μουσική παράσταση με έντονα τα ηχοχρώματα της Ανατολής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα", που θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), έχει εδραιωθεί πλέον ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς κατατέθηκαν 790 υποψηφιότητες από 100 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους σκηνοθέτες, επέλεξε τις 30 καλύτερες από 25 χώρες για να διαγωνιστούν. Φέτος στο πλαίσιο του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ - όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων - το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του ΕΚΚ, το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Από φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα" εδραιώνει και θα απονέμει Βραβείο FIPRESCI, που θα δίδεται από 3μελή επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου. Επίσης, φέτος θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και η δεύτερη διαγωνιστική σκηνή προβολών με την κατηγορία μιCRO, στην οποία θα συμμετέχουν ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους έμπειρων, αλλά και νέων, ανερχόμενων δημιουργών. Τρία από αυτά θα βραβευτούν με τα βραβεία: Χρυσός Φοίνικας, Αργυρός Φοίνικας και Χάλκινος Φοίνικας, με αποκλειστικό χορηγό το γερμανικό κρατικό κανάλι Phoenix/ZDF.

Περισσότερα για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου "Πέρα από τα Σύνορα" στην ιστοσελίδα www.beyondborders.gr


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.