Μια ματιά στο INK του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το pas de deux του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τον Šuka Horn είναι μια σπουδή πάνω στη διακοπτόμενη παραστασιακή μαγεία.

Φράζαμε με το δάχτυλό μας την άκρη της μάνικας, ανοίγαμε τη βρύση με την κόκκινη στρόφιγγα και περιμέναμε η πίεση του νερού να φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει, πριν αρχίσουμε να καταβρέχουμε ό,τι είχαμε μπροστά μας: Έναν άσπρο, φρεσκοσοβατισμένο τοίχο, το γρασίδι, τα καλλωπιστικά άνθη και τα φυτά, όποιον τύχαινε να περνάει από μπροστά μας. Αυτό το ζαβολοπαιχνίδι που παίζαμε μικρά με το λάστιχο στους εναπομείναντες κήπους της αστικής γειτονιάς που μεγάλωσα θυμήθηκα βλέποντας χθες βράδυ, στην πρεμιέρα του, το INK του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Μια ματιά στο INK του Δημήτρη ΠαπαϊωάννουJulian Mommert

Είναι και άλλες οι μνήμες που ξυπνάει, μνήμες δημιουργικότητας, μνήμες για την καθαρή ομορφιά που μπορεί να δημιουργήσει ένα παιδί όταν το αφήνεις μόνο του να χρησιμοποιήσει ό,τι βρει γύρω του.

INKJulian Mommert

Ένα έργο διακοπτόμενης παραστασιακής μαγείας

Το ίδιο παιχνιδιάρικη εξέλαβα και την εναλλαγή στην εικονοκλασία του. Από τη μια υπάρχουν σκηνές ακατέργαστες, όπως το χτύπημα του χταποδιού, το μάζεμα των ηλεκτρικών ψαριών, σκηνές που οριακά μοιάζουν από πρόβες. Και από την άλλη, μεγαλειώδεις σκηνές υψηλής ποιητικότητας, φτιαγμένες για να σαγηνέψουν το κοινό, επί τούτου, να το κάνουν να πει "αυτό, τώρα, πώς γίνεται, πού πήγε και εξαφανίστηκε ο χορευτής, πώς βρέθηκε εκεί ψηλά και πάει λέγοντας".

Προσωπικά λατρεύω, για καθαρά πολιτικούς λόγους, είμαι κι εγώ παιδί της αποδόμησης, το γκρέμισμα των κωδίκων της θεατρικής σύμβασης (που στο INK γίνεται π.χ. με το ολιγόστιγμο μερικό ξεσκοτείνιασμα της πλατείας). Δεν μπορώ να ξεφύγω, όμως, από την αναζήτηση της μαγείας. Η οποία όχι μόνο υπάρχει στο INK αλλά και είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που να φτάνει σε κρεσέντο στο φινάλε του έργου, με μια εντυπωσιακή σκηνή, από αυτές που σε χτυπούν στο δόξα πατρί, που σε συγκλονίζουν. Τα, δε, τελευταία του δευτερόλεπτα σε κάνουν να επιστρέψεις στην πραγματικότητα με τρόπο απομαγευτικό αλλά φουλ στην ποίηση. Και η ζωή συνεχίζεται.

INKJulian Mommert

To INK είναι ένα pas de deux ανάμεσα σε δύο άντρες, διαφορετικής ηλικίας: Τον φύλακα ενός υδάτινου σύμπαντος που πασχίζει να διατηρήσει την τάξη ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα (τον ερμηνεύει ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, σε διπλή διανομή με τον Χάρη Φραγκούλη) και τον επισκέπτη του, από τα έγκατα της Γης, ο οποίος αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη (στον ρόλο, ο Šuka Horn και ο Antonio Papazis). Ο πρώτος είναι ντυμένος, ο δεύτερος γυμνός.

INKJulian Mommert

INKJulian Mommert


Info: Το INK παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως τις 29 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr