Ο Φάνης Μουρατίδης είναι survivor

Λίγο πριν βγει σε περιοδεία με τη Μήδεια του Ευριπίδη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Maestro, o δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στην έντυπη έκδοση του Esquire με τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού.

Μία και μόνο κουβέντα του αρκεί, για να καταλάβεις ποιος μιλά. Όσο κι αν o Φάνης Μουρατίδης πιστεύει ότι περνά απαρατήρητος –ναι, έτσι μου είπε– η φωνή του είναι μακράν από τις πιο αναγνωρίσιμες στην Ελλάδα. Λίγο προτού φύγει για περιοδεία με τη Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τη Μαρία Κίτσου, και εν μέσω γυρισμάτων για τη 2η σεζόν του Maestro, πρόλαβα να τον συναντήσω στο AΝΤ1 Media Lab, όπου ως επικεφαλής στήνει από το μηδέν τη νέα σχολή screen acting και διδάσκει στις σχολές σεναρίου και σκηνοθεσίας. Αναρωτιέμαι αν σταματάει ποτέ. Ο αεικίνητος και καθ’ όλα προσγειωμένος τύπος, μου εξηγεί με χαμόγελο ότι ανέκαθεν θαύμαζε απεριόριστα τους δημιουργικούς ανθρώπους. Μεταξύ μας, ούτε ο ίδιος πάει πίσω.

>Φάνη, μη με παρεξηγήσεις. Μου φαίνεσαι πολύ "κανονικός".
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν είμαι πολύ "κανονικός". Γενικά έχω την αίσθηση ότι βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα, καλό είναι να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους.

>Μετά τα 40, τι αναθεώρησες;
Πάρα πολλά γιατί μαθαίνω μέσα από λάθη, αποτυχίες, προδοσίες. Κλήθηκα να επανεξετάσω το πώς βλέπω τη ζωή μου, αν οι "γωνίες" μου είναι λειτουργικές. Επίσης, ως πατέρας ξαναγίνεσαι και πάλι παιδί, άρα αναπόφευκτα θυμάσαι από πού ξεκίνησες. Συνεχώς επαναδιαπραγματεύεσαι και εξελίσσεσαι.

Ο Φάνης Μουρατίδης είναι survivor Βασίλης Μαντάς

>Πώς σου φαίνεται το σύγχρονο μοντέλο του άντρα;
Δεν αισθάνομαι ότι έχει βρει τον χαρακτήρα του, είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα. Παράλληλα, σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από σωρεία πληροφοριών, πέφτουν στο τραπέζι κι άλλα ζητήματα, όπως η ταυτότητα φύλου, χωρίς να έχουμε ακόμη τις προδιαγραφές για να τα διαχειριστούμε. Εκεί έγκειται το δικό μου ερωτηματικό. Για αρχή πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα και μετά με προσοχή να συμπεράνουμε.

>Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τον Ιάσονα που υποδύεσαι στη Μήδεια.
Από την αρχή του μύθου διεκδικεί μία θέση εξουσίας που του ανήκει. Είναι κληρονόμος βασιλικού θρόνου και για εκείνον αυτή η κοινωνική αποκατάσταση, η δικαίωσή του να πάρει αυτό που αξίζει, είναι κυρίαρχο κίνητρο στο μυαλό του. Ως άνθρωπος, συμβολίζει τον ορθολογισμό, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας μέχρι και σήμερα. Είναι ένας "παίκτης" αυτού του συστήματος, ο οποίος στην προσπάθειά του να καταξιωθεί κοινωνικά –άρα να γίνει βασιλιάς– χάνει την επαφή με τα σημαντικά πράγματα της ζωής, όπως είναι η γυναίκα του και η οικογένειά του.

>Στο μεταξύ, είτε ως Ιάσονας είτε ως Φάνης στο Maestro, τελευταία δεν υποδύεσαι και κάποιον νορμάλ πατέρα. (γέλια)
Όντως! (γέλια) Είμαι σε δύσκολη θέση, γιατί τους έχω αγαπήσει και τους δύο και κάπως πρέπει να τους υποστηρίξω. Μέχρι να τελειώσουν η παράσταση και τα γυρίσματα, τουλάχιστον.

>Παρουσιάζοντας τέτοια κακά πρότυπα, από τη Μήδεια μέχρι και το Maestro, βοηθάμε, λες, στο να γίνει αντιληπτή η παθογένεια και να αντιμετωπιστεί;
Για μένα η "μαγκιά" της σπουδαίας δραματουργίας είναι να φτιάξει ερωτήματα, όχι απαντήσεις. Να βάζει τον θεατή να τοποθετηθεί ο ίδιος ως προς αυτό που παρακολουθεί. Να δημιουργήσει αμφιβολίες στην υπάρχουσα βεβαιότητα. Η μυθοπλασία δεν πρέπει να διδάσκει ούτε να χειραγωγεί. Αυτά έχουν στόχευση και δεν μου αρέσουν.

>Ζείτε πολλές ζωές, οι ηθοποιοί.
Είμαστε κωλόφαρδοι, δεν το συζητάω. Κάνουμε μία από τις ωραιότερες αλλά και πιο ριψοκίνδυνες δουλειές.

Φάνης Μουρατίδης Βασίλης Μαντάς

>Ποια είναι η στάση σου απέναντι στα αρνητικά σχόλια για το Maestro;
Δεν με αφορούν. Ζούμε στην εποχή που οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο θεωρεί ότι έχει μία πολύ σημαντική άποψη, την καταθέτει και γίνεται παιχνίδι.

>Στο δρόμο τι σου λένε;
Στα γυρίσματα ένας Βρετανός μας τραγούδησε στα ελληνικά το Τυχερό μου αστέρι! (μου δείχνει βίντεο) Ηθοποιοί από όλο τον κόσμο, ήθελαν να γνωρίσουν τον Χριστόφορο και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να πουν και καμιά ατάκα... (γέλια)

>Ο κόσμος πιστεύεις πως έχει καταλάβει ποιος είναι ο Φάνης Μουρατίδης;
Δε με απασχόλησε ποτέ γιατί παραμένω δυνατός και πιστός στον εαυτό μου. Τελευταία, συνειδητοποιώ ότι ο κόσμος αρχίζει να ενώνει τις τελείες της δημιουργικής μου πορείας, σκιαγραφώντας μία γνώριμη, ίσως και αξιόπιστη εικόνα γι’ αυτόν.

Φάνης Μουρατίδης Βασίλης Μαντάς

>Με έναν εξίσου δυνατό άνθρωπο, όσο η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, θέλει κότσια να συμπορεύεσαι, αλλά και καθόλου – αν καταλάβεις ότι μόνο κερδισμένος βγαίνεις.
Ακριβώς, είναι ένας γενναίος, συνεπής άνθρωπος που φέρει τεράστιο αίσθημα ευθύνης σε οτιδήποτε καταπιάνεται, όπως και αυτοθυσίας προς την οικογένειά του. Είναι μία γυναίκα στα καλύτερά της που θα μπορούσε να μην μπει στην περιπέτεια "οικογένεια" και να κοιτάξει μόνο την καριέρα της. Η οικογένεια δεν είναι απλό πράγμα, ούτε στον καλλιτεχνικό χώρο. Συνήθως εστιάζουμε στις αψεγάδιαστες φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια. Κανείς δεν σκέφτεται ότι πρόκειται για επαγγέλματα με υψηλές θερμοκρασίες ανασφάλειας.

>Παρεμπιπτόντως, συμφωνείς με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΗ για τους ηθοποιούς που επιλέγονται βάσει ακολούθων στα σόσιαλ μίντια;
Θεωρώ πλασματική την αξιολόγηση των συναδέλφων μέσω των followers, γιατί οι followers ενός συναδέλφου Instagrammer δεν συνεπάγεται ότι είναι και θεατρόφιλοι.

>Εσύ με την εικόνα σου πώς τα πας;
Είχα φτιάξει, που λες, ένα προφίλ στο LinkedIn με φωτογραφία από το Αν. Κάποια στιγμή άρχισα να παίρνω μηνύματα από το εξωτερικό, "είσαι εσύ αυτός;", απαντούσα καταφατικά και εισέπραττα θετικά σχόλια. Όταν συνειδητοποίησα ότι έχω αλλάξει, για κάποιες ώρες τρόμαζα στην ιδέα να βάλω καινούργια φωτογραφία! (γέλια) Αυτό που βλέπω στον καθρέφτη, για μένα είναι ΟΚ.

Φάνης Μουρατίδης Βασίλης Μαντάς

>Εντάξει, εσύ έχεις και τη φωνή σου, που είναι εξίσου αναγνωρίσιμη με την εικόνα σου.
Αν με δεις σε επανάληψη στο Έτσι ξαφνικά, καμία σχέση δεν έχω, άλλος είναι ο κύριος, ποιος είναι παρακαλώ; Από την άλλη, όταν μπαίνω σε ένα ταξί και πω στον οδηγό πού πάμε, μου λέει "ρε συ, ο Μουρατίδης είσαι;", γιατί τελικά η φωνή είναι που με προσδιορίζει. Μου λέει πολύς κόσμος "από τη φωνή σάς κατάλαβα".

>Αισθάνεσαι τυχερός;
Εκ του αποτελέσματος, ναι.

>Τυχαία δηλαδή όταν ήσουν μικρός δούλεψες σε συνεργείο αυτοκινήτων;
Από τα 12 ως τα 17, για την ακρίβεια, για να έχω τα δικά μου λεφτά. Το συνεργείο ήταν ίσως ο πιο μαγικός κόσμος για μένα, η πιο σουρεάλ στιγμή της ζωής μου, αλλά τότε δεν το καταλάβαινα. Αυτό δεν το έχω πει ποτέ. Προτού γίνει συνεργείο, εκεί ο μπαρμπα-Ιωσήφ, παρέα με το σκυλάκι του τον Τζακ, έφτιαχνε κασόνια για λαχανικά επειδή ο χώρος ήταν στην Παλιά Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Έμενα ακριβώς δίπλα, κατέβαινα και τον βοηθούσα. Ο μπαρμπα-Ιωσήφ, μάλιστα, έπαιζε και μία φλογέρα που τα βράδια ακουγόταν στη γειτονιά.

>Είναι σωστό να γράψω ότι ο Φάνης μεγάλωσε σε ένα συνεργείο;
Και σε ένα συνεργείο, είναι το σωστό. Καλά, μικρός έκανα πολλά. Πουλούσα λαχεία στα κάλαντα, έβγαινα στον δρόμο και έλεγα "θες να γίνουμε φίλοι;" ή έκανα φάρσες στο τηλέφωνο, κατά τις οποίες γνώριζα κόσμο που με βοηθούσε στα μαθήματά μου μέχρι την Α' Λυκείου. Στη Β', πήγα φροντιστήριο. Ήταν κάτι σαν αντίδραση, με σκοπό να επιβιώσω. Μάλλον ο Φάνης είναι survivor. Αυτό ναι.

*Ευχαριστούμε το AΝΤ1 Media Lab για την ευγενική φιλοξενία στο πλαίσιο της φωτογράφισης/συνέντευξης.


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr