Ταξιδέψαμε με τη Στέγη στη Νέα Υόρκη και είδαμε τους Όρνιθες

Μία μεγάλη παρέα Ελλήνων ηθοποιών ανέβασε Αριστοφάνη κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Το σημείο όπου βρίσκεται το θέατρο είναι εντυπωσιακό. Έξω από το St. Ann’s Warehouse προς τα δυτικά φαίνεται η γέφυρα του Μπρούκλιν, με θέα τον ατελείωτο όγκο του νεοϋορκέζικου skyline, και προς τα ανατολικά η γέφυρα του Μανχάταν. Μπροστά σου εκτείνεται το ποτάμι East River. Τα πάντα είναι πολύχρωμα, εξωπραγματικά αν τα συναντάς για πρώτη φορά, το πλήθος διαφορετικό μεταξύ του, με πλανόδιους πωλητές, οικογένειες που κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους εκεί, στην περιοχή του Dumbo, νέους που βγήκαν για ποτά νωρίς και φυσικά τουρίστες με κινητά στραμμένα προς τους ουρανοξύστες που στέκουν επιβλητικά απέναντι, στο νησί του Μανχάταν.

Στο δρόμο ακούς ελληνικά, λες και δε βρίσκεσαι 8.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Κι αυτό γιατί το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης παρουσίασε το Birds: A Festival Inspired by Aristophanes (Όρνιθες: Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Αριστοφάνη), με πολλές εκδηλώσεις και αποκορύφωμα τις 12 παραστάσεις (2-13/5) με τους Όρνιθες, την ποιητική διασκευή του Νίκου Καραθάνου στο αριστοφανικό έργο.

Ταξιδέψαμε με τη Στέγη στη Νέα Υόρκη και είδαμε τους Όρνιθες

Η υπόθεση έχει ως εξής: Δύο χαμένοι στο δάσος μεσήλικες Αθηναίοι (Νίκος Καραθάνος, Άρης Σερβετάλης) αναζητούν τον πρώην άνθρωπο και νυν τσαλαπετεινό (Χρήστος Λούλης) για να στήσουν το τέλειο έγκλημα, τη μοναδική σκευωρία εις βάρος των ολύμπιων θεών: την ίδρυση μιας πόλης στον ουρανό, με τα πουλιά να είναι οι βασικοί κυρίαρχοι ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους. Και ύστερα όλα παίρνουν το δρόμο τους. Ο 19μελής ελληνικός θίασος για 12 βράδια έδωσε την παράσταση της ζωής του εισπράττοντας στο φινάλε το αμερικανικό standing ovation που δύσκολα θα ξεχαστεί. Το φανταχτερό και πολύβουο σύμπαν με το σκηνικό-όαση του τροπικού δάσους, που ξεκίνησε από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και κατόπιν πέρασε στην αθηναϊκή Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο τέλος κατάφερε να κερδίσει και το απαιτητικό κοινό της Νέας Υόρκης. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το γράφουν οι New York Times, το Vulture και το NY Mag, μεταξύ άλλων.

ΟΡΝΙΘΕΣ ΣΤΕΓΗ

Τα "πουλιά" πέταξαν ψηλά στήνοντας τελικά τη δική τους πολιτεία, η οποία όμως δεν έριξε αυλαία στη Νέα Υόρκη. Κι αυτό γιατί με αφορμή τους Όρνιθες του Αριστοφάνη και την ομώνυμη παράσταση του Νίκου Καραθάνου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ετοιμάζει την πρώτη της ταινία-ντοκιμαντέρ. Το docudrama του σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη καταγράφει τις αθηναϊκές πρόβες, το ταξίδι, τις παραστάσεις και τη ζωή στη Νέα Υόρκη δείχνοντας πώς μια παράσταση από την Επίδαυρο έφτασε στη Νέα Υόρκη και πώς ένα αρχαίο κείμενο συνδέεται με τη ζωή και την πραγματικότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.