Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση

Ο ηθοποιός μιλά στο Esquire, με αφορμή την πολυαναμενόμενη παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου, "Γιούγκερμαν", που κάνει πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Πορεία.

Έχει μόλις γυρίσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την πρεμιέρα του neo noir φιλμ The Waiter του Στηβ Κρικρή, στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον Άρη Σερβετάλη. Ο Γιάννης Στάνκογλου βρίσκεται στην τελική ευθεία για το ανέβασμα μίας από τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν: τον Γιούγκερμαν, το δημοφιλές μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση

Η συνεργασία του με το σκηνοθέτη ήταν καρμική, όπως ο ίδιος αναφέρει περιγράφοντας τη στιγμή που του έγινε η πρόταση για το ρόλο: "Γευματίζαμε και οι δύο στο Σύνταγμα. Εγώ σε ένα ιαπωνικό και ο Δημήτρης σε ένα κινεζικό εστιατόριο, όπου συζητούσε με τους συνεργάτες του για την παράσταση και έριχναν ονόματα στο τραπέζι για το ποιος θα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όταν έπεσε το δικό μου, έτυχε να περνάω έξω από το εστιατόριο. Ο Δημήτρης βγήκε τρέχοντας να με προλάβει. Ήταν να γίνει και έγινε τελικά".

Για τον Γιάννη Στάνκογλου ο Καραγάτσης "έχει μια ειλικρινή και βαθιά γραφή, άλλοτε κοσμοπολίτικη και άλλοτε του πεζοδρομίου. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε φάει τη ζωή με το κουτάλι, κάτι που φαίνεται από τη δεινότητά του να χτίζει μοναδικούς χαρακτήρες γεμάτους αντιφάσεις".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

Ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, είναι ένας αλήτης αριστοκράτης που παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος και των τραυματικών παιδικών του χρόνων. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση οδηγείται στην Ελλάδα, όπου αποκτά πλούτο και γόητρο και έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

"Σε πρώτη ανάγνωση, ο συγγραφέας θίγει στον Γιούγκερμαν το άκρως επίκαιρο στις μέρες μας ζήτημα του ξένου. Σε δεύτερη ανάγνωση, μιλά για την ανθρώπινη ύπαρξη και το ταξίδι αυτής μες στη ζωή. Πρόκειται για ένα έργο που λειτουργεί με ψυχαναλυτικό τρόπο, όπως άλλωστε και η ίδια η τέχνη της υποκριτικής. Όταν λες τα λόγια μεγάλων συγγραφέων και όταν μεταμορφώνεσαι σε χαρακτήρες που έχουν βάθος, δεν μπορείς να παραμείνεις ανεπηρέαστος προσωπικά και επαγγελματικά. Η υποκριτική έχει λειάνει τις γωνίες μου", παραδέχεται, "καθώς ήμουν ένα ακραίο, δύσκολο παιδί. Από την άλλη, με έχει κάνει αεικίνητο και αυτή η διαρκής κίνηση με έχει συστήσει περισσότερο με το σκοτάδι μου". Πού βρίσκει την ισορροπία του; "Στα παιδιά μου, είναι η πηγή έμπνευσης και ηρεμίας μου, αλλά και στο χορό, που είναι η εκτόνωσή μου. Μου αρέσει να βγαίνω τα βράδια με τους φίλους μου και να χορεύω. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν χορεύουμε πια".


Διασκευή: Στρατής Πασχάλης Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου Κοστούμια: Άγγελος Μέντης Μουσική: Κατερίνα Πολέμη Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Χορογραφία - Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Θωμαΐς Γκερλεγκτσή, Ελένη Χαλαστάνη Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δημήτρης Αγγέλης, Αλέξανδρος Γαρνάβος, Λίνα Σταυροπούλου Βοηθός χορογράφου: Χριστιάνα Κοσιάρη Φωτογραφίες-trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παίζουν επίσης: Χρήστος Μαλάκης, Ζέτα Μακρυπούλια, Θάλεια Σταματέλου, Γιάννης Καπελέρης, Πολύδωρος Βογιατζής, Δημήτρης Πετρόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δανάη Σαριδάκη, Καίτη Μανωλιδάκη, Δημήτρης Μπίτος, Νίκος Καλαμό, Λήδα Μανιατάκου, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Μπίλιω Μαρνέλη, Κορίνα Κόκκαλη, Ανδρέας Νάτσιος, Ελένη Χαλαστάνη, Άγγελος Πιλιτσίδης, Μάριος Σουμάτης, Αντώνης Στάμου, Φίλιππος Τάρλοου, Θοδωρής Πιλιτσίδης, Δημήτρης Ντιμπιτζίδης.

Ιnfo: Θέατρο Πορεία. Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή 20:00, Σάββατο 16:00 & 20:30.

Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη (λαϊκή) VIP ζώνη: 20 ευρώ, Α’, Β’ ζώνη: 15 ευρώ, Γ’ ζώνη: 14 ευρώ Πέμπτη έως Κυριακή: VIP ζώνη: 25 ευρώ, A’ ζώνη: 20 ευρώ, Β’ ζώνη: 17 ευρώ, Γ’ ζώνη: 14 ευρώ, senior (άνω των 65): 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ: 15 ευρώ (σε συγκεκριμένες θέσεις της Α’ & Β’ ζώνης)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.