O Zήσης Ρούμπος, όταν δεν κάνει stand-up, βλέπει 11 σειρές ταυτόχρονα

Ηθοποιός, stand-up comedian, σεναριογράφος, geek, ένας πολύ cool και ειλικρινής τύπος.

"Το 2006 επηρεασμένος από τα βιντεάκια του Bill Hicks, νομίζω ότι είμαι ο νέος ιεροκήρυκας της Ελλάδας. Ανεβαίνω σε ένα κατάμεστο μαγαζί έχοντας γράψει ένα πολύ κακό κείμενο. Είναι μία η ώρα το βράδυ και ο περισσότερος κόσμος έχει πιει. Από τα 500 άτομα ακούγονται μόνο ποτήρια που κουνιούνται, δεν γελάει κανείς. Ούτε ένας έστω από ευγένεια. Πάω από το ένα αστείο στο άλλο, ιδρώνω, μικροφωνίζω από το άγχος και κάπου, στο πεντάλεπτο πάνω, σηκώνεται μία τύπισσα μεθυσμένη και φωνάζει "πότε θα τελειώσει όλο αυτό” δυνατά" μου λέει ο Ζήσης Ρούμπος, καθώς θυμάται την χειρότερη εμπειρία της επαγγελματικής του ζωής. "Και τώρα που τα αφηγούμαι, ιδρώνω ξανά".

Δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχουν ημίμετρα, δεν υπάρχει καμία σανίδα σωτηρίας

Ο πολύς κόσμος τον γνώρισε στο τηλεοπτικό Κάψε το σενάριο. Σήμερα τον βρίσκουμε να παίζει τον χεβιμεταλλά στην Ελεύθερη Σχέση του Open TV, να αυτοσχεδιάζει μαζί με τους Λάμπρο Φισφή και Δημήτρη Μακαλιά για τις ανάγκες του Tailor Made Comedy στο Θέατρο Ζίνα και να κάνει το δικό του stand-up με τίτλο Πόζα Μηδέν, κάθε Τετάρτη, στο Θέατρο Άβατον. "Πριν καν εμφανιστούμε στηv τηλεόταση, κάναμε συνέχεια τέτοιου είδους βραδιές ακόμα και σε μικροσκοπικά μπαρ για να "ψηθούμε". Μετά ήρθε η τηλεόραση· πότε δεν σταματήσαμε όμως, κάθε χρόνο, να κάνουμε αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις. Φέτος το Tailor Made Comedy είναι μία από τις πιο ώριμες εκφάνσεις όλης αυτής της διαδρομής".

Ζήσης, ο stand-up comedian

O Zήσης Ρούμπος, όταν δεν κάνει stand-up, βλέπει 11 σειρές ταυτόχρονα

Στο Θέατρο Ζίνα κάθε βράδυ είναι διαφορετικό. Το κοινό συμμετέχει πολύ ενεργά από την αρχή: όταν παρακολούθησα την παράσταση, στην ερώτηση των τριών κωμικών ποιο τραγούδι θέλουν για να ξεκινήσουν, κάποιος έδωσε μία προκλητική απάντηση: τα Στρουμφάκια. "Δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχουν ημίμετρα, δεν υπάρχει καμία σανίδα σωτηρίας, βουτάς σε πολύ βαθιά νερά με μόνο δύο πιθανότητες: ή θα κολυμπήσεις ή θα πνιγείς". Καμία φορά, βέβαια, το κοινό τούς δίνει ιδανικές πάσες. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ζευγάρι που ανεβαίνει πάνω στην σκηνή και αφηγείται την ιστορία της πρώτης τους γνωριμίας που περιλαμβάνει ένα κρεβάτι, άλλους δύο ανθρώπους, ένα dvd και χρήση ελαφριάς ψυχοτρόπου ουσίας;

Στο Tailor Made Comedy πειράζουν το κοινό χωρίς ποτέ να το προσβάλλουν. Κάποιος θα έλεγε πως είναι περισσότερο κωμικό παιχνίδι παρά θέατρο "Όπως έχει πει κι ο Λάμπρος ο Φισφής στην κωμωδία η ετυμηγορία βγαίνει με το που γελάσει ο κόσμος. Τώρα το τι ταμπέλα θα βάλεις έχει πολύ μικρή σημασία. Φυσικά, αν με ρωτάς, για μένα είναι ένα αυτόνομο θεατρικό είδος".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zed (@zissis_roumbos) on

Ο Ζήσης Ρούμπος είναι 42 χρονών. Είναι πολύ ψηλός, πολύ φιλικός, δεν ποζάρει καθόλου, δεν ψάχνεται να προκαλέσει ούτε να σε εντυπωσιάσει. Ξεχνάς γρήγορα ότι είναι ένας διάσημος κωμικός με χιλιάδες followers στα social media. "Man, ρε φίλε, μην κωλώνεις, ρώτα ό,τι θες" είναι κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιεί, χωρίς καμία επιτήδευση, την ώρα που τον έχω απέναντί μου. Τι κάνει όμως, όταν δεν έχει γυρίσματα ή παραστάσεις, στον ελεύθερό του χρόνο; "Βλέπω ταυτόχρονα έντεκα σειρές". Μετά από μία άβολη σιωπή στο καμαρίνι, συνεχίζει: "Απενοχοποιήθηκα πριν περίπου δώδεκα χρόνια. Δεν αυτομαστιγώνομαι πια. Δεν υπάρχει χαμένος χρόνος όταν αυτό που κάνεις σε κάνει να νιώθεις καλά. Είναι καιρός να βγάλουμε τις ενοχές από τη ζωή μας".

Ζήσης, ο χομπίστας

Ζήσης Ρούμπος Athens Dark

"Υπήρξα geek και παραμένω. Είχα heavy metal μπάντα. Έπαιζα role playing games. Ήμουν από τους πρώτους ανθρώπους της κοινότητας στην Ελλάδα, όταν ήμασταν τότε περίπου 60 άτομα. Στα 19 μου έβαζα στολή και φορούσα make-up για να παίξω Vampire: The Masquerade". Αν αναρωτιέσαι τι είναι πάλι όλα αυτά, το YouΤube θα σε βοηθήσει. Ο Ρούμπος συμμετέχει σε ιντερνετική εκπομπή με τίτλο Μία Ζαριά κι ένα καιρό, μία ιδέα του stand-up comedian Δημήτρη Δούκογλου, όπου λίγο έως πολύ οι συμμετέχοντες παίζουν επιτραπέζια. 

Κάποια στιγμή, τελείως τυχαία, συμμετείχα σε μία θεατρική παράσταση. Ήταν σα να έγινε μία αποκάλυψη μέσα μου, κάτι σχεδόν μεταφυσικό. Το ένιωσα στο στομάχι μου. Το θυμάμαι κι ανατριχιάζω.

"Γενικά πιστεύω ότι αυτά τα παιχνίδια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε έναν έφηβο, σου ανοίγουν το μυαλό με τέτοιον τρόπο που σου αλλάζουν τη ζωή. Μακάρι να κολλήσει και το παιδί μου με αυτά: θα του αγοράσω χάρτες, ζάρια, μινιατούρες, τα πάντα! Έκανα παρέα με ομοϊδεάτες geeks κι έτσι δεν ένιωσα ποτέ απόκληρος. Επί της ουσίας δεν σκέφτηκα ποτέ αν τα όσα κάνω είναι κοινωνικώς αποδεκτά" μου εκμυστηρεύεται, κάνοντας μία γρήγορη αναδρομή στη ζωή του από την εφηβεία μέχρι την πατρότητα.

"Είμαι μεγάλος οπαδός της λογοτεχνίας του φανταστικού, παρότι δεν ήμουν ποτέ τεράστιος fan του J.R.R. Tolkien, κατέβηκα από το τρένο του Σιλμαρίλλιον (εκδ. Αίολος) στην εξηκοστή σελίδα, με πήρε ο ύπνος κανονικά, δεν αντέχω τόσα ονόματα. Πάντα προτιμούσα τα βιβλία του Michael Moorcock και συγκεκριμένα τη σειρά του Έλρικ του Μελνιμπονέ (εκδ. Αίολος). Ταυτίστηκα πολύ με αυτόν τον ασθενικό, καταραμένο αντιήρωα -τον λατρεύω! Επίσης αγαπώ πολύ τα βιβλία της Anne Rice (σ.σ: Συνέντευξη με έναν βρικόλακα / εκδ. Αnubis) ενώ από video games τον τελευταίο καιρό παίζω το Red Dead Redemption 2· το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι παιγνίδι αλλά εμπειρία ζωής".

Καθώς μιλά για το Haunting of Hill House, σειρά τρόμου στο Netflix, βγάζει ένα αυθόρμητο επιφώνημα θαυμασμού, έναν ήχο που κάποιος άλλος θα χρησιμοποιούσε για να περιγράψει μία Ferrari ή κάποια πλαστική bimbo. "Είναι αριστούργημα, τη ζήλεψα αυτή τη δουλειά, μου αρέσει να ζηλεύω σειρές, με παρακινεί για τις δικές μου ιστορίες". Ανάμεσα στα πολλά που κάνει, όλα με μεράκι, είναι κι ο σεναριογράφος της πρώτης ελληνικές σειράς με βρικόλακες, του Athens Dark που προβλήθηκε πέρσι στο Netwix.

Δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος. Τελείωσε την δραματική σχολή στα 28. Πώς όμως βρέθηκε στο θέατρο ενώ ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις για την Καλών Τεχνών; "Ένιωθα μία ανάγκη για θεατρικότητα ήδη από το δημοτικό, απλά άργησα να το συνειδητοποιήσω. Κάποια στιγμή, τελείως τυχαία, συμμετείχα σε μία θεατρική παράσταση. Ήταν σαν να έγινε μία αποκάλυψη μέσα μου, κάτι σχεδόν μεταφυσικό. Το ένιωσα στο στομάχι μου. Το θυμάμαι κι ανατριχιάζω. Είναι από εκείνες τις στιγμές που βιώνεις ελάχιστες φορές. Κάτι κλείδωσε - σαν να βρήκα τον σκοπό της ζωής μου. Η πλάκα είναι ότι βλέποντας το βίντεο από εκείνη την παράσταση καταλαβαίνω πόσο απαράδεκτος ήμουν", λέει σαρκαστικά.

Ζήσης, ο οικογενειάρχης

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zed (@zissis_roumbos) on

"Βρες τι γουστάρεις. Θα είσαι ευτυχισμένος στη ζωή σου κι ίσως βγάλεις και λεφτά. Δεν το λέω θεωρητικά αλλά εμπειρικά. Δεν έχασα χρόνο ψάχνοντας άσκοπα σε δέσμες, σχολές, επαγγέλματα και γενικά πράγματα που δεν θα με ενδιέφεραν". Σε αυτό πιστεύει ότι τον βοήθησε η μητέρα του. Ήταν απόλυτα υποστηρικτική σε ό,τι κι αν έκανε, αφού δεν προσπάθησε ποτέ να τον πατρονάρει."Έτσι θέλω να είμαι και εγώ ως γονιός".

Έχω κάνει animateur σε παιδικά πάρτι, θέατρο δρόμου, έχω παίξει σε μπαράκια, έχω παίξει στο Ηρώδειο

Μιλά από καρδιάς όση ώρα είμαι εκεί. Δεν δείχνει να έχει προετοιμάσει τις απαντήσεις του. Δείχνει να αγαπά αυτό που κάνει με έναν σχεδόν αθώο, παιδικό τρόπο. Παράλληλα όμως μου δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι από εκείνους που βάζουν την προσωπική τους ζωή στην εξίσωση της δημοσιότητας. "Δεν εκθέτω ποτέ τα προσωπικά μου, μιλάω όμως γενικά για την οικογένειά μου: είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω αυτήν τη στιγμή στη ζωή μου. Θα παρατούσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα πάντα για εκείνους. Αν μου έλεγαν ότι για να είναι καλά η γυναίκα και το παιδί μου θα πρέπει να πάω σε μία τριτοκοσμική χώρα και να σκάβω χαντάκια, θα το έκανα".

Ζήσης, the end

Ο Ζήσης Ρούμπος μοιάζει σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα δημοσιότητας στη ζωή του, σαν να είναι ακόμα αυτός ο έφηβος που άλλαζε τρία λεωφορεία για να πάει σε ένα συνέδριο με θέμα κάποια "μυστηριώδη" επιτραπέζια. Είναι χύμα και όχι σε επιμελώς ατημέλητη λογική. "Έχω υπάρξει animateur σε παιδικά πάρτι, έχω κάνει θέατρο δρόμου, έχω παίξει σε μπαράκια (σε ένα τετραγωνικό μέτρο, μπροστά από πόρτα που ανοίγει για να μπει ο κόσμος), έχω παίξει στο Ηρώδειο (ακόμα μου στέλνουν μηνύματα στο Instagram οι πιτσιρικάδες, επειδή βλέπουν μία φωτογραφία μου από παράσταση σε βιβλίο του Λυκείου). Είμαι περήφανος για ό,τι έχω κάνει. Τα θεωρώ όλα κομμάτια μου" μου λέει, πριν κλείσω το μαγνητόφωνο και πάρω τον δρόμο της επιστροφής. Εκείνος σε λίγα λεπτά θα ανεβεί στην σκηνή. Έχει μία ακόμα αυτοσχεδιαστική παράσταση να δώσει.


Ζήσης, on stage

Tailor Made Comedy

Tailor Made Comedy

Θέατρο Ζίνα | Λεωφόρος Αλεξάνδρας 74

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 21:00

Εισιτήρια: Από 13 €

 

Πόζα Μηδέν

Πόζα Μηδέν Ρούμπος

Θέατρο Άβατον | Ευπατρίδων 3, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Κάθε Τετάρτη έως 2 Ιανουαρίου | 21:15

Εισιτήρια: 10 €

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.