Ο Γιώργος Παπαπαύλου αποθεώνει την τρέλα και δεν φοβάται τη μοναξιά

Ο ηθοποιός ερμηνεύει το αυτοβιογραφικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Η αποθέωση της τρέλας" που παρουσιάζεται σε παγκόσμια θεατρική πρώτη από τον Κωνσταντίνο Χατζή.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο έτος στη Νομική Αθηνών, επέστρεψε στην Πάτρα για να περάσει το καλοκαίρι με την οικογένειά του. Αντί όμως να κάνει διακοπές με τα αδέρφια και τους φίλους του, ξεκίνησε κρυφά από τους γονείς του, ιδίως από την μητέρα του, -ήταν η αυστηρή της υπόθεσης- μαθήματα υποκριτικής για να δώσει εξετάσεις σε δραματική σχολή. Κάθε Τρίτη πρωί λοιπόν, έπαιρνε το ΚΤΕΛ για Αθήνα, έκανε το μάθημα και κατευθείαν γύριζε πίσω στην Πάτρα, όπου δούλευε σερβιτόρος για να μπορεί να πληρώνει τα μεταφορικά και τον δάσκαλο. Οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι. Πέρασε στην Αθήνα στη Σχολή της ''Αγίας Βαρβάρας'' που τώρα λέγεται ''Ιάκωβος Καμπανέλλης'', με καθηγητές τον Περικλή Μουστάκη και τη Ρούλα Πατεράκη. Όταν οι γονείς του τον είδαν στις πτυχιακές στο τρίτο έτος των σπουδών του, συγκινήθηκαν. Έκτοτε, τον στηρίζουν σε κάθε του βήμα.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου είναι ένας ηθοποιός, αλλά πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος που τον διακρίνει η συνέπεια σε ό,τι καταπιάνεται. Η εργατικότητα επίσης. Γι' αυτό και βαδίζει σταθερά με τον δικό του ρυθμό, στοχεύοντας στις όμορφες συνεργασίες, όχι στις μεγάλες σκηνές, παρά το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος. Από σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου και μέχρι τις 21 Απριλίου θα βρίσκεται στη σκηνή του Θεάτρου Άλμα. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Χατζή, θα ερμηνεύσει το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Η αποθέωση της τρέλας".

Ο Γιώργος Παπαπαύλου αποθεώνει την τρέλα και δεν φοβάται τη μοναξιά

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που το συγκεκριμένο έργο του Σουηδού συγγραφέα ανεβαίνει στο θέατρο. Άγχος δεν υπάρχει μου αναφέρει. Μόνο χαρά για την πρωτιά. "Πρόκειται για μία αυτοβιογραφική νουβέλα που γράφτηκε στα γαλλικά -ο πρωτότυπος τίτλος της είναι "Le plaidoyer d’un fou"- εξαιτίας του προκλητικού της περιεχομένου καθώς εξέθετε πρόσωπα της σουηδικής κοινωνίας. Είναι ένα έργο αστείο και ταυτόχρονα συγκινητικό που τονίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη δυστοκία του Στρίντμπεργκ στις σχέσεις του με το αντίθετο φύλο", εξηγεί ο Παπαπαύλου και μας εισάγει στην ιστορία της παράστασης: "Ο Άξελ είναι ένας νεαρός βιβλιοθηκάριος που διηγείται τις περιπέτειες του πρώτου, σκανδαλώδη και ταραχώδη γάμου του. Πίσω από την ιστορία του, κρύβεται η αληθινή ιστορία του συγγραφέα για την 13χρονη σχέση του με την πρώτη σύζυγό του, την βαρόνη Σίρι φον Έσσεν. Το πάθος του για εκείνη τον οδήγησε στην τρέλα, την αυτοχειρία. Στην "Αποθέωση της τρέλας" σκιαγραφείται η περιπλοκότητα των ερωτικών σχέσεων. Το πώς δύο σύντροφοι δυσκολεύονται, δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον και χωρίζουν, αλλά και πώς επιμένουν να συνεχίζουν να ζουν μες στην τοξικότητα". Μία από τις μικρές κατακτήσεις του είναι ότι -έπαθε και- έμαθε να τρέχει μακριά από οτιδήποτε τοξικό. "Δεν φοβάμαι την μοναξιά. Την προτιμώ σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε οι σχέσεις τι είναι; Ηρεμία, χαρά, ευτυχία". Σίγουρα όχι παράνοια, όπως αυτή που βιώνει ο ήρωάς του. Τουλάχιστον όχι για εκείνον.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ""Στην Μαρία αναζήτησα τον άγγελο που θα μου δάνειζε τα φτερά του και συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Έπεσα στην αγκαλιά ενός γήινου πνεύματος που με έπνιξε με τα πούπουλα που έκρυβε μες στα φτερά του”, είναι μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες του Άξελ στο έργο. Ενός άντρα που χάνει το μυαλό του, αρρωσταίνει ψυχικά και σωματικά και βιώνει τον έρωτα με πόνο, μίσος, ανασφάλεια. Τα πάντα τελικά, ακόμα και ο έρωτας, έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά μας. Με το πώς έχουμε διαμορφώσει τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να αποδεχτούμε τον άλλον σε τέτοιο βαθμό που να μην οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις". Τι οδηγεί τον ίδιο στα άκρα; "Η αδικία. Βγαίνω εκτός εαυτού όταν με αδικούν, αλλά και όταν βλέπω να αδικούν τους γύρω μου. Φωνάζω, τσακώνομαι, χάνω την αυτοσυγκράτηση και το δίκιο μου". Αρκεί μία βόλτα με τους δικούς του ανθρώπους για να τα ξεχάσει όλα. Η αγαπημένη του διαδρομή είναι στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας. "Βρίσκω την γαλήνη μου σε ό,τι με βοηθά να νιώθω ελεύθερος".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

Το θέατρο ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Με τα χρόνια έχει καταφέρει να ανεβαίνει στη σκηνή και να νιώθει ο εαυτός του. Να απελευθερώνεται και να απολαμβάνει τη θεατρική πράξη. Να ζει τη στιγμή και να διψά για όλο και περισσότερη γνώση, για όλο και μεγαλύτερες εμπειρίες. "Θέλω σύντομα να φύγω στο εξωτερικό για να σπουδάσω coaching σε ηθοποιούς. Τον τελευταίο χρόνο, έχω αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεατρικού εργαστηρίου του ΚΕΨΥΠΑ (κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης και Προσωπικής Ανάπτυξης), ενώ παράλληλα προετοιμάζω δύο παιδιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Μου ταιριάζει η διδασκαλία. Έχω μία μεταδοτικότητα που αποδίδει". Ονειρεύεται όμως κι άλλα πράγματα, λίγο πιο τρελά. "Πάντα όταν βλέπω Netflix και Game of Thrones". 


Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος. Σκηνοθεσία/Διασκευή: Κωνσταντίνος Χατζής. Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου. Σκηνική εγκατάσταση: Λία Ασβεστά. Φωτογραφίες: Karol Jarek. Παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης.

Info: Θέατρο Άλμα, (Ακομινάτου 15), Μεταξουργείο. Τηλέφωνο κρατήσεων 210 5220100 κ viva.gr. Από 28 Μαρτίου έως 21 Απριλίου. Πρεμιέρα: Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 20.00. Ημέρες/ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00 (εκτός από Σάββατο 30/03 στις 21:00) και Κυριακή στις 18.45.  Τιμές εισιτηρίων 13 & 10 ευρώ (μειωμένο). 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.