Zach King, ο μεγάλος showman της εποχής μας

Πολύ μακριά από το Μπρόντγουεϊ και το Γουέστ Εντ, ο 29χρονος Αμερικανός είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το σανίδι της σκηνής δεν είναι απαραίτητο για να ψυχαγωγείς ένα κοινό εκατομμυρίων.

Όταν βλέπεις τον Zach King, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διασκεδαστές αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Είναι ένας ήρεμος, χαμηλών τόνων, υπεράνω πάσης υποψίας τριαντάρης. Συχνά είναι ντυμένος με hoodie και καπέλο φορεμένο ανάποδα. Μάλιστα, δε μιλάει πολύ και είναι συνεχώς ήσυχος.

Από τον Thomas Shambler

Όταν περνά τις πόρτες του στούντιο του Esquire στο Ντουμπάι –λίγο πριν από το πρώτο του εξώφυλλο σε περιοδικό–, πέρα από τις συνηθισμένες ευγένειες, δε βγάζει ούτε μία περιττή λέξη. Κοιτάζει το σκηνικό που έχουν στήσει οι φωτογράφοι, κάνει ένα νεύμα που μάλλον δείχνει ότι το εγκρίνει και προχωρά μπροστά από τις κάμερες. Και κάπου εκεί είναι που αρχίζει –κυριολεκτικά– η μαγεία.

Zach King, ο μεγάλος showman της εποχής μας

Μέσα από το φακό είναι ένας τελείως διαφορετικός Zach King. Είναι εκφραστικός, γεμάτος ενέργεια, στα όρια της υπερκινητικότητας. Κινείται και ποζάρει σαν πεπειραμένος βετεράνος. Όταν τον πλησιάζει ο υπεύθυνος για τις behind the scenes λήψεις, εκείνος ξεκινά να μιλά με μεγάλη άνεση, σαν να είναι η δεύτερη φύση του, αν και η αλήθεια είναι ότι κατά κάποιον τρόπο όντως είναι.

Το κοινό του Zach King αριθμεί περίπου 30 εκατομμύρια θεατές στο Ίντερνετ. Οι άνθρωποι τον ακολουθούν στο Instagram και εγγράφονται στο κανάλι του στο YouTube. Το κάνουν γιατί μερικά από τα βίντεό του είναι μέσα στα πιο πολυπαιγμένα του Διαδικτύου. Άλλοι ονομάζουν αυτό που κάνει μαγεία κι άλλοι το λένε απλά ταχυδακτυλουργικά ή ακόμα και πολύ καλό μοντάζ. Όπως και να ’χει, οι άνθρωποι τον παρακολουθούν.

Το κανάλι του στο YouTube αγγίζει τα 500 εκατομμύρια views. Στο Instagram τα πράγματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά: κοντά στο 1 δισεκατομμύριο views. Έχει 3,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες στο πρώτο και 25 εκατομμύρια followers στο δεύτερο. Κι όλα αυτά χωρίς να μετράμε τις σελίδες που παίρνουν το δικό του περιεχόμενο και με τακτικές copy-paste το αναμεταδίδουν στο Διαδίκτυο. Μια μάλλον απαισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για 1 δισεκατομμύριο reach (διάδοση στο Ίντερνετ). Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερο από αυτό.

Για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε, να αναφέρουμε ότι το Λας Βέγκας "ψυχαγωγεί" περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Για τον King αυτός είναι ένας μήνας από τη ζωή του.

Ξεκίνησε να κάνει βίντεο 10 χρόνια πριν. Το πρώτο του "έργο" είναι ένα tutorial για το πώς να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα Final Cut Pro, ένα βίντεο που δεν είδε σχεδόν κανείς. Όχι ότι έπαιζε αυτό κάποια σημασία τότε, αφού ήταν απλά το χόμπι του. "Το πρώτο μου κανάλι ήταν αφιερωμένο στο πώς να φτιάχνεις βίντεο", λέει, "επειδή ήθελα να πάω σε σχολή κινηματογράφου. Έκανα αίτηση σε ένα πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Με απέρριψαν".

Αν και δεν το έκαναν δεκτό στη σχολή κινηματογράφου, του επέτρεψαν να παρακολουθήσει μαθήματα όπως τα μαθηματικά και η φυσική. Μετακόμισε στη Νότια Καλιφόρνια και, ενώ του είχαν πει ότι δεν ήταν αρκετά καλός για το σινεμά, εκείνος ξεκίνησε να φτιάχνει βίντεο και tutorials στο YouTube.

"Νομίζω, η πλατφόρμα τότε λειτουργούσε μόλις τρία χρόνια, οπότε δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να βγάλεις λεφτά από αυτήν και το περιεχόμενο που αναρτούσες online" λέει ο King. "Συνέχισα όμως να ανεβάζω tutorials και να αποκτώ σιγά σιγά ένα κοινό που ενδιαφερόταν για τα όσα έκανα".

ΖΑΚ ΚΙΝΓΚ

Ο King συνέχισε να ανεβάζει tutorials τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που τελείωσε το πανεπιστήμιο. "Συνέχισα να μπαίνω στα κρυφά στα μαθήματα της σχολής του κινηματογράφου και τελικά πήρα το πτυχίο μου τέσσερα χρόνια μετά". Με έναν αξιοπρεπή αριθμό followers στου YouTube (μερικές χιλιάδες) και με το όνομά του να συνδέεται με τα tutorials για το πώς να φτιάξεις βίντεο, ο Zach King σκέφτηκε ότι αυτό ήταν. "Είχα αρκετά καλή δουλειά, μπορούσα να στηρίξω την οικογένειά μου και έβγαζα το ψωμί μου κάνοντας αυτό που πίστευα ότι θα έκανα σε όλη μου τη ζωή". Τότε όμως ένας φίλος του του μίλησε για μια κάπως άγνωστη τότε πλατφόρμα που την έλεγαν Vine.

Το Vine λανσαρίστηκε το 2012 (πολύ πριν το Instagram στρέψει το ενδιαφέρον του στα βίντεο). Επέτρεπε στους χρήστες να φτιάχνουν μικρά κλιπ των 6 δευτερολέπτων και να τα ανεβάζουν online. Αποκτώντας φήμη ότι αποτελεί το αντίστοιχο του messenger του Twitter αλλά με βίντεο, κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον δημιουργών που καταπιάνονταν με αυτά. Ένας από αυτούς ήταν ο και King. "Το Vine πραγματικά πήγε αυτά που έκανα σε άλλο επίπεδο. Με βοήθησε να βρω τη φωνή και το στυλ μου".

Πιο πριν ο King δεν είχε φτιάξει τίποτα άλλο πέρα από tutorials – δεν είχε δοκιμάσει να πει μια ιστορία. Τότε όμως ξεκίνησε να αξιοποιεί διάφορες τεχνικές του κινηματογράφου, όπως του jump-cut, που έγινε το σήμα κατατεθέν του. Ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιεί ο King (π.χ. αφήνει τον εαυτό του στο πλάνο κι ύστερα προσθέτει ή αφαιρεί κάτι από τη σκηνή) κάνει τα βίντεό του να δείχνουν μαγικά στο αμύητο μάτι.

Τα πρώτα βίντεο στο Vine ήταν απλά: Χρησιμοποίησε ένα iPad για να τυπώσει πραγματικά δολάρια, περνούσε μέσα από τοίχους και δημιουργούσε αντικείμενα από το τίποτα. Στους κύκλους των "μάγων" αυτά είναι γνωστά ως ταχυδακτυλουργικά και είναι μερικά από τα πρώτα κόλπα που μαθαίνουν. Πριν τον King όμως ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί με τον τρόπο που τα έκανε στην κάμερα. Όπως αποδείχτηκε, αυτό δεν ήταν τυχαίο.

ΖΑΚ ΚΙΝΓΚ

Ο Zack King έδειχνε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαγικά. Συνήθιζε να κάνει κόλπα με χαρτιά στο δωμάτιό του τα βράδια και να διαβάζει βιβλία διάσημων μάγων του κόσμου. "Όταν ήμουν στο δημοτικό, είχα τρέλα με τα μαγικά κόλπα. Έβαζα τον παππού μου να με πηγαίνει στα αντίστοιχα σόου και τις εκθέσεις. Εκεί οι ταχυδακτυλουργοί έδειχναν τις ικανότητές τους και, αν ήθελες, μπορούσες να πληρώσεις για να σου δείξουν ένα κόλπο. Επειδή όμως ποτέ δεν είχα χρήματα, έπρεπε να ανακαλύψω από μόνος μου το πώς έκαναν τι".

Αντί, λοιπόν, ο King να αγοράσει ένα στιλό που κάνει μαγικά για 75 δολάρια, ήταν αναγκασμένος να το φτιάξει μόνος του. Όταν μάθαινε ένα νέο κόλπο, το έδειχνε στους συμμαθητές του στο σχολείο. Έγινε τόσο καλός σε αυτό, που άρχισαν να του ζητούν να δώσει παραστάσεις στα σχολικά πάρτι.

"Η μητέρα μου με πήγαινε συνεχώς σε γενέθλια άλλων παιδιών. Ήταν τρομερά nerd η φάση! Δίδασκα στα άλλα παιδιά μερικά κόλπα και ύστερα έδινα μια μικρή παράσταση. Έδωσα μερικές τέτοιες στο σχολείο, στην εκκλησία, στο κέντρο της κοινότητας αλλά και στο γηροκομείο".

Ο King εξέλισσε τα κόλπα του, αλλά είχε φτάσει σε ένα σημείο που έπρεπε να πάρει μια απόφαση. "Ο πατέρας μου πιστεύει στη σκληρή δουλειά όσο κανείς άλλος κι έτσι στην πρώτη μου χρονιά στο λύκειο με πήρε στην άκρη και μου είπε: "Μπορείς να αφοσιωθείς σε ένα πράγμα μόνο”. Θα έπρεπε να ήταν μια εύκολη απόφαση, όμως εκείνη την περίοδο είχα ήδη αρχίσει να καταπιάνομαι με το να φτιάχνω βίντεο". Ο King βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα. Τελικά, επέλεξε τις ταινίες.

"Σταμάτησα να κάνω μαγικά κόλπα στα 16 μου και αφοσιώθηκα στο να φτιάχνω βίντεο. Όμως τα ταχυδακτυλουργικά βρίσκονταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Vine –κάτι που έγινε σχεδόν τυχαία–, όλα αυτά τα κόλπα άρχισαν να ξεπετιούνται από το πουθενά".

Ο King άρχισε να σκέφτεται όλα εκείνα τα μαγικά κόλπα που είχε ανακαλύψει μόνος του σε παιδική ηλικία και να τα φαντάζεται ξανά, αυτή τη φορά σε ένα πλαίσιο που θα ταίριαζε με το σύγχρονο κόσμο του Ίντερνετ. "Η ιδέα που είχα ήταν το πώς θα φαίνονταν αυτά τα μαγικά στο Διαδίκτυο. Αν χρειαζόμουν κάτι, μπορούσα πολύ απλά να το βγάλω από το καπέλο. Όχι όμως το κλασικό ημίψηλο καπέλο του μάγου, αλλά ένα καπέλο του μπέιζμπολ. Τα πρώτα μου βίντεο ήταν όλα παραλλαγές παραδοσιακών μαγικών κόλπων".

Η δουλειά του King σηκώνει μεγάλες συζητήσεις στους κύκλους των μάγων και των ταχυδακτυλουργών. Στο Reddit –το γνωστό ιντερνετικό forum– υπάρχουν χιλιάδες threads αφιερωμένα στο κατά πόσο είναι ένα αυθεντικό ταλέντο στο είδος ή απλά ένας πολύ καλός και έξυπνος μοντέρ. Ναι, όντως τα κόλπα του μοιάζουν μαγικά. Σε αντίθεση όμως με έναν κλασικό ταχυδακτυλουργό, ο King έχει την πολυτέλεια του χρόνου, του μοντάζ, των ειδικών software και –κυρίως– ένα κοινό που μπορεί να δει μόνο όσα του δείχνει ο ίδιος.

"Τρέφω τεράστιο θαυμασμό για τους μάγους. Έχω δει τόσο πολλά σόου! Βασικά, όποιος μάγος κι αν ερχόταν στην πόλη μου, πήγαινα να τον δω". Παρότι πια δίνει παραστάσεις μπροστά σε εκατομμύρια θεατές, ποτέ δε σταμάτησε να εντυπωσιάζεται από τα μαγικά κόλπα. "Πιστεύω ότι αυτό που κάνουν εκείνοι είναι δέκα φορές πιο cool από αυτό που κάνω εγώ, αφού εκείνοι το κάνουν μπροστά στα μάτια των θεατών. Είναι τρομερό!".

Ακούγεται φυσικό για τον οποιονδήποτε performer να δώσει live παράσταση μπροστά σε κοινό. Όχι όμως για τον Zach King. "Οι ιντερνετικές μου παραστάσεις απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη κοινότητα που με ακολουθεί. Όντως πρέπει κι εγώ να κάνω πολλή προπόνηση για να καταφέρω αυτά που καταφέρνω. Τα κλασικά μαγικά κόλπα μπροστά σε κοινό όμως θέλουν πολύ πιο σκληρή εξάσκηση".

Κάθε σταρ των social media χρειάζεται άλλωστε μια κοινότητα για να είναι επιτυχημένος. Είναι αυτό που φέρνει τα likes, τα shares και το engagement κι όλα όσα είναι σημαντικά στο Ίντερνετ. Είναι εκείνο που μεταμορφώνει ένα κανάλι στο YouTube από μια ομάδα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων σε ένα κύμα εκατομμυρίων followers. Κι αυτό είναι το κοινό στο οποίο στοχεύει ο King.

"Μερικά χρόνια πριν –όταν, νομίζω, είχα ακόμη 2 εκατομμύρια followers– τα έβλεπα όλα αυτά σαν ένα σκαλοπάτι. Έλεγα πως, αν είχα αρκετούς followers, θα μπορούσα να μεταπηδήσω στο Χόλιγουντ. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει τελείως". Όταν ο Zach King πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί στα βίντεο, πάντα σκεφτόταν το Λος Άντζελες ως τη Γη της Επαγγελίας. Γι’ αυτό άλλωστε έφτιαχνε κι όλα εκείνα τα tutorials. Σήμερα όμως δεν έχει σημασία σε ποια πόλη είσαι, αλλά το ίδιο το κοινό.

"Δε θέλω ποτέ να φτάσω στο σημείο όπου απλά θα χρησιμοποιώ τους εκατομμύρια followers μου για να πετύχω αυτό που θέλω. Είμαι ευγνώμων για το κοινό που με ακολουθεί από τότε που ξεκίνησα. Πραγματικά ευχαριστιέμαι τα βίντεο που φτιάχνω" λέει. "Είναι περισσότερο σαν να φέρνω το κοινό μαζί μου σε αυτό το ταξίδι. Δεν ξέρω πού ακριβώς οδηγεί αυτή η πορεία, για όσο καιρό όμως την απολαμβάνω –όπως κι εκείνοι– αυτή είναι που μετρά".

ΖΑΚ ΚΙΝΓΚ

Ο King είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι η persona που χρησιμοποιεί μπροστά στις κάμερες (τη λένε κι αυτή Zach) δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που γνωρίζεις από κοντά. "Στην πραγματική ζωή είμαι πολύ ήρεμος. Στα βίντεο όμως ο Zach έχει πολύ έντονη προσωπικότητα. Είναι πολύ περίεργος, αστείος και γεμάτος ενέργεια. Η persona αυτή μπορεί να δώσει αυτό που θέλει το κοινό: το βοηθά να αποδράσει και να περάσει καλά ενώ παράλληλα το εμπνέει".

Τι σχέδια όμως έχει ο πραγματικός Zach; "Δουλεύω πάνω σε κάποια πράγματα: πιο μεγάλες αφηγήσεις, ιδέες για τηλεοπτικά σόου, που ελπίζω να προωθήσω με επιτυχία, περισσότερα μαγικά στο Instagram και του YouTube. Ο κόσμος των media αλλάζει πολύ γρήγορα. Ποιος ξέρει, μπορεί μια μέρα να φτιάχνω βίντεο αποκλειστικά για κινητό. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αρέσουν στον κόσμο αυτά που κάνω".

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια θεατές γνωρίζουν την persona του Zach, ύστερα από λίγες ώρες μαζί του όμως εύκολα καταλαβαίνεις ότι ο αληθινός Zach King είναι το πραγματικό αστέρι. Με όπλα την ταπεινότητα και την ηρεμία που τον κρατούν προσγειωμένο, δεσμεύεται γεμάτος πάθος να συνεχίσει να ψυχαγωγεί το κοινό του. Κι αυτό είναι που τον κάνει έναν πραγματικό showman.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.