Τα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που αναμένεται να γίνουν sold out εν ριπή οφθαλμού.

Με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 να ανοίγει αυλαία στις 30 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, αντιστοίχως, σημειώνουμε τα SOS της μεγαλύτερης καλοκαιρινής πολιτιστικής διοργάνωσης της χώρας. Τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και τα εικαστικά δρώμενα που αναμένονται από το κοινό με ενδιαφέρον και ανυπομονησία, είτε λόγω των σπουδαίων διεθνών ονομάτων, είτε λόγω του ιδιαίτερου κόνσεπτ τους, είτε τέλος λόγω του παρθενικού εγχειρήματος. 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ο πρωταγωνιστής της φετινής διοργάνωσης είναι οι σπουδαίοι ξένοι δημιουργοί, με τις παραστάσεις τους να αναμένεται να γίνουν sold out εν ριπή οφθαλμού. Στην Αθήνα ο αιρετικός Ιταλός εικονοπλάστης Romeo Castellucci, αγαπημένος του φεστιβαλικού κοινού, κάνει τη δική του δήλωση για το προσφυγικό με την παράσταση "La Vita Nuova" (6-9/7, Πειραιώς 260), ενώ ο Γαλλοκαναδός multimedia δημιουργός Robert Lepage και το Θέατρο του Ήλιου κατασκευάζουν στο "Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη" ένα ποιητικό, επικών διαστάσεων σύμπαν ανατρέχοντας σε 200 χρόνια καναδικής ιστορίας (13-15/7, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Κατηφορίζοντας στην Επίδαυρο, την αυλαία ανοίγει ο Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Robert Wilson, που ξεδιπλώνει την ιστορία του σοφόκλειου "Οιδίποδα" (21-22/6). Στον "Προμηθέα Δεσμώτη" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ο Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί στον ομώνυμο ρόλο την 62χρονη ελληνικής καταγωγής Kathryn Hunter, την καλύτερη θεατρική ηθοποιό της γενιάς της (9-10/8). Τελευταίο και πιο πολυαναμενόμενο όνομα, αυτό του Βέλγου θεατρικού σκηνοθέτη Ivo van Hove, που με την Comédie-Française παρουσιάζουν δύο τραγωδίες του Ευριπίδη σε μία παράσταση, "Ηλέκτρα/Ορέστης" (26-27/7).

Τα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Η ομάδα C. for Circus επιχειρεί να περιγράψει τη δημιουργία του κόσμου από τις απαρχές του μέσα από τις "Μεταμορφώσεις" του Οβίδιου (30/5-2/6, Κτίριο Ε), την ώρα που ο Θάνος Σαμαράς ρίχνει φως στις πιο μύχιες πτυχές των οικογενειακών δεσμών μέσα από το αιρετικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη "Χρύσιππος" (31/5-4/6, Κτίριο Δ). Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τη Νένα Μεντή στο αδημοσίευτο, βαθιά προσωπικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου "Ξένες πόρτες" (11-15/7, Κτίριο Ε) και οι Βάσω Καμαράτου και Κώστας Κουτσολέλος επιδίδονται σε απλές ανόητες κουβέντες για να περάσει η ώρα κάνοντας "Καλοκαιρινά μπάνια" (20-23/6, Κτίριο Ε).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Τρία ονόματα κρατάμε από το πρόγραμμα του Ηρωδείου: Jethro Tull (15/6), Dead Can Dance (3/7), Tindersticks (13/7). Οι πρώτοι, 16 χρόνια χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο, επιστρέφουν το hard rock ήχο τους για την 50ή επέτειο του συγκροτήματος. Οι δεύτεροι, οι Αυστραλοί μελωδοί της έθνικ μουσικής, δημιουργούν ένα set list εμπνευσμένο από τη φύση και το μύθο του Διόνυσου, ενώ οι τρίτοι, οι ατμοσφαιρικοί Βρετανοί από το Νότινγχαμ, τραγουδούν για ανεκπλήρωτους έρωτες και ανομολόγητα πάθη.

ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

• Όλα τα βλέμματα για τις ελληνικές επιδαύριες συμμετοχές είναι στραμμένα στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που εφορμά για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο αργολικό θέατρο με τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή (12-13/7, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).

• Οι "Ικέτιδες" του Ευριπίδη κραυγάζουν για σεβασμό στους νεκρούς στα χέρια του Στάθη Λιβαθινού, σε μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (5-6/7, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).

• Η Σοφία Πάσχου στήνει με την ομάδα Patari Project ένα "Μεγάλο γλέντι" για τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας, με αφορμή τη Θεογονία του Ησιόδου (5-6/7, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

• Ο Δημήτρης Καραντζάς διακωμωδεί τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής του με τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη (2-3/8, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).

ΕΝΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ LOVE STORY

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Η βιντεοεγκατάσταση της Νοτιοαφρικανής Candice Breitz, "Love Story" διερευνά πώς γίνεται το κοινό να δακρύζει στο σινεμά, αλλά να μένει ασυγκίνητο με τον πραγματικό ανθρώπινο πόνο, αντιπαραβάλλοντας βίντεο των Julianne Moore και Alec Baldwin για την προσφυγιά με αμοντάριστες συνεντεύξεις των ίδιων των προσφύγων (30/5-30/6, Πειραιώς 260, Κτίριο Α).


Info: Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019 στην επίσημη ιστοσελίδα του και στα τηλέφωνα 210 9282900, 210 8938112.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος