Ένα απόγευμα στο βραδινό show του Stephen Colbert

Πώς είναι να παρακολουθείς από κοντά τα γυρίσματα ενός εκ των πιο σημαντικών αμερικανικών βραδινών εκπομπών.

Eίναι η πιο ζεστή μέρα της χρονιάς μέχρι τώρα. Μέσα στο μετρό ένας ισπανόφωνος που διαβάζει δυνατά τη βίβλο σε συνδυασμό με την έλλειψη κλιματισμού κάνουν τα πράγματα δύσκολα. Είναι μεσημέρι στη Νέα Υόρκη και σε λίγη ώρα πρέπει να είμαι έξω από το Ed Sullivan Theater, στο Midtown, για να παρακολουθήσω από κοντά το Late Show με τον Stephen Colbert που θα προβληθεί το ίδιο βράδυ από το δίκτυο CBS. Το ρολόι δείχνει 16.00 και νομίζω ότι έχω φτάσει νωρίς, μπροστά μου, όμως, στέκονται περίπου 150 άτομα. Στον έλεγχο είναι αυστηροί και το backpack που κουβαλώ δεν γίνεται να με συνοδεύσει μέσα στον χώρο των γυρισμάτων, έτσι, μοιραία, σέρνω την βαλκανική saga μου στο ξενοδοχείο Sheraton που βρίσκεται δύο δρόμους παρακάτω και να το αφήσω εκεί για όσο χρειαστεί.

Ένα απόγευμα στο βραδινό show του Stephen Colbert

Δίπλα μου περιμένουν υπομονετικά δύο Γάλλοι, λίγο πριν τα 30. Δείχνουν ενθουσιασμένοι που θα δουν από κοντά πώς είναι κάτι τόσο αμερικάνικο που όσο κι αν το κοπιάρουν οι Ευρωπαίοι, δεν είναι το ίδιο με το να το ζεις εκεί που συμβαίνει. Νεαρός κόσμος, ζευγάρια από τη Σουηδία, άνθρωποι στην ηλικία των γονιών μου που βρίσκονται στην πόλη, σκέφτομαι ότι όσοι είμαστε εδώ για να μπούμε δεν είμαστε Νεοϋορκέζοι, αυτοί θα το έχουν κάνει κάποια στιγμή παλιότερα, θα μας κοιτούν στον δρόμο και θα μας δείχνουν. Δεν με ενοχλεί αυτό, αλλά η ζέστη αφού στον απέναντι ουρανοξύστη βλέπω ένα μάτριξ με τη θερμοκρασία να δείχνει 34 βαθμούς.

Οι εργαζόμενοι της παραγωγής μας φορούν χρυσό βραχιολάκι στο χέρι, βγάζουμε φωτογραφίες έξω από το θέατρο που δένει υπέροχα με τον ορίζοντα της Νέας Υόρκης όπως τον αφήνουν να φαίνεται οι ψηλοί ουρανοξύστες. Περιμένουμε υπάκουα. Μου κάνει εντύπωση η μη τρέλα που έχουν οι Αμερικανοί με τις ουρές. Περιμένουν με πολύ υπομονή να ανοίξουν τα μαγαζιά, περιμένουν να μπουν στο εστιατόριο, περιμένουν να πάρουν ένα μπέιγκελ, μία σαλάτα ή ένα κομμάτι πίτσα. Όσο κάνω αυτές τις σκέψεις, και αισθάνομαι λίγο άσχημα για το ότι δεν έχω καμία υπομονή και με κοιτά με οίκτο το ζευγάρι δίπλα μου που ανάβω ένα τσιγάρο, ο κόσμος έχει διπλασιαστεί. Αφού το ρολόι δείξει 16.45 μία ενθουσιώδης πιτσιρίκα μας εξηγεί τι θα ακολουθήσει. "Φωνάζετε δυνατά γιατί έχουμε μόνο φυσικό ήχο. Όσο πιο πολύ γελάσετε, τόσο πιο πολύ θα ακουστείτε, τόσο καλύτερα θα έχουμε κάνει κι εμείς τη δουλειά μας. Μην ξεχνάτε ότι θα σας ακούσουν σήμερα το βράδυ 4 εκ. Αμερικάνοι”.

Περνάμε τον απαραίτητο έλεγχο (θυμίζει εκείνον που πραγματοποιείται στα αεροδρόμιο, με τα πράγματα να μπαίνουν στο καλαθάκι και τις ακτίνες να σκανάρουν το σώμα), επιτέλους βρισκόμαστε μέσα στο στούντιο. Όποιος θέλει να επισκεφτεί το "μέρος”, τώρα είναι η ώρα για να το κάνει αφού τα πράγματα στο πλατό είναι τόσο αυστηρά που για τις επόμενες δυόμιση, τουλάχιστον, ώρες δεν γίνεται να βγούμε έξω, ούτε σε περίπτωση που γεννά η γυναίκα μας. Το λέει ξεκάθαρα στις οδηγίες του e-mail που μας έστειλαν, μπαίνεις και δε βγαίνεις αν δεν σου πουν. Το στούντιο είναι φωτεινό, οι ταξιθέτες μας βάζουν στις θέσεις μας, διάφοροι τεχνικοί κάνουν το τελευταίο τσεκ λίγο πριν ξεκινήσει η κασέτα να γράφει. Εννοείται ότι όποια φωτογραφία προσπαθήσει να βγάλει κάποιος αυτό αν γίνει, θα γίνει στη ζούλα.

stephen colbert

Για τα επόμενο 20 λεπτά ο χώρος ανήκει στον stand-up comedian Paul Mecurio. Είναι εκεί για να μας ψυχαγωγήσει. Δεν του αρέσουν οι μονόλογοι αλλά βρίσκει ευχαρίστηση στο να πειράζει τον κόσμο που ανεβάζει στο σετ που σε λίγο θα φιλοξενήσει τον Stephen Colbert και τους καλεσμένους του. Ανεβάζει δύο φίλες από το Τορόντο κι έναν τύπο από την Καλιφόρνια που συμπτωματικά  βρίσκονται στην πόλη για να δουν μιούζικαλ, το ίδιο βράδυ, λίγο παρακάτω, στην Broadway. Τους φέρνει σε αμηχανία, τους ρωτά τρέλες για το αν θα παίξει κάτι μετά μεταξύ τους, όλοι γελάμε, περνάμε φανταστικά, το κοινό έχει ενθουσιαστεί. Μας έχουν ενημερώσει ήδη από πιο πριν ότι "he will make fun of us” και δεν υπάρχει λόγος παρεξήγησης αφού ρε παιδιά στη Νέα Υόρκη βρίσκεστε, όλα (μπορεί να) είναι show. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Jon Batiste και οι Stay Human, η μπάντα που παίζει κάθε βράδυ στο Late Show και ζεσταίνει ακόμα περισσότερο τον διψασμένο για διασκέδαση κόσμο. Μπροστά μου είναι μία μητέρα στην ηλικία της μάνας μου κι ένας γιος στην ηλικία μου. Η μάνα χορεύει, σκέφτομαι ότι θα ήθελε να είναι κάτω εκείνη τη στιγμή. Δεν κρατά πολύ αυτό, τρία τέσσερα λεπτά, ένα σόλο δηλαδή από κάθε μέλος της ορχήστρας. Αποθέωση λίγο πριν φτάσουμε στη μεγάλη ώρα.

"Του αρέσει να φωνάζετε το όνομά του, σιχαίνεται τις selfies”, είναι η ντιρεκτίβα που μας δίνουν λίγο πριν βγει ο Stephen Colbert για να μας χαιρετήσει και να συνομιλήσει μαζί μας. Όχι με όλους, τέσσερις ερωτήσεις απάντησε ο άνθρωπος. Είναι κι αυτό μέρος του show. Πρέπει όντως να νιώσει ο παρευρισκόμενος ότι πραγματικά συμμετέχει και δεν είναι εκεί απλά για να δει από κοντά τους stars που καθημερινά βρίσκονται στο πλατό του τύπου που διαδέχτηκε τον David Letterman. Τρώγομαι να ρωτήσω αν θα καλέσει ποτέ στην εκπομπή τον fellow Greek Γιάννη Αντετοκούνμπο που το προηγούμενο βράδυ έχει συγκλονίσει με τον λόγο του τα NBA Awards. Μία βλαμμένη συστολή μου κρατά το χέρι κάτω.

Toν περίμενα πιο κοντό. Είναι χαμογελαστός, του αρέσει που περίπου 400 άτομα φωνάζουν ρυθμικά "Stephen, Stephen”. Μας χαιρετά, λέει ένα αστείο, γελάμε και αρχίζει να απαντά στις ερωτήσεις. Mία κοπέλα τον ρωτά για τη συγγραφική διαδικασία των κειμένων, ένας άλλος για τα video games κι ο Colbert αρχίζει να εξηγεί ότι παίζει ακόμα, φαίνεται ότι είναι λάτρης τους. Φυσικά, τον ρωτούν για το πώς αντιδρά ο Λευκός Οίκος στις καθημερινές πλέον μιμήσεις του στον Τrump. "Δεν ασχολούμαστε”, απαντά. "Κάνουμε απλά τη δουλειά μας”.

Εκείνες τις ημέρες έχει γίνει ένας ακόμη ντόρος με τον Trump στα αμερικανικά media - στα πρωτοσέλιδα ασχολούνται με καταγγελίες για την σεξουαλική παρενόχληση του Πλανητάρχη στην δημοσιογράφο E. Jean Carroll το 1995. Ο Stephen Colbert είναι απολαυστικός στο πώς μιμείται τον Trump. Στο επόμενο σκετς πιάνει τον Kim και το υποτιθέμενο γράμμα που έστειλε στον Αμερικανό Πρόεδρο και λίγο αργότερα, σε ένα θέμα που αφορά μία λέσχη φίλων πλεξίματος που την έπεσε στους white supremacists και στον Trump, κολλά. Έχει πέσει κάτω από τα γέλια, μαζί και το κοινό και επαναλαμβάνει τα αποσπάσματα. Το πετυχαίνει με την τρίτη μέσα σε αποθέωση.

Γενικά υπάρχει πολύς Trump στην ημερήσια διάταξη. Moύ κάνει εντύπωση που μέχρι τώρα έχει πιει 4 κούπες καφέ και σε κάθε μικρό break ένας από την παραγωγή τρέχει και του αλλάζει την κούπα. Η κασέτα γράφει, ήρθε η ώρα για την πρώτη καλεσμένη. Η Zendaya είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών στην Αμερική. Βρίσκεται στο πλευρό του Tom Holland στο νέο Spiderman ενώ λίγες ημέρες πιο πριν έχει κάνει πρεμιέρα στο ΗΒΟ η σειρά Euphoria όπου πρωταγωνιστεί. Φορά ένα κοντό πορτοκαλί φόρεμα και είναι πάρα πολύ όμορφη. Φαίνεται αστεία. Κάθεται περίπου ένα τέταρτο της ώρας, γελάνε, τελικά είναι πανέξυπνη και έχει πλάκα την ώρα που περιγράφει τι πέρασε για να γυρίσει μία δύσκολη σκηνή στο νέο Spiderman.

Επόμενος καλεσμένος o παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Julian Edelman. Μοστράρει τα τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή που έχει κατακτήσει με τους New England Patriots, δεν γελάω με τα αστεία του και μιλά για τη σχέση του με τον θρύλο του αθλήματος Tom Brady και τις συμβουλές ζωής που του έχει δώσει. Έχω αρχίσει και βαριέμαι. Τελικά καλά έκανα και πήρα τζιν μπουφάν, αφού οι συνθήκες στο στούντιο είναι πολικές. Το έγραφε στο e-mail εξάλλου: Ντυθείτε καλά, έχουμε τα air condition στο φουλ.

Αναρωτιέμαι αν είμαι σε αμερικάνικη ταινία -νομίζω ότι έχω μπροστά μου τον quarterback που στο τέλος θα φιλήσει τη βασίλισσα του χορού- και αν ναι, γιατί δεν κληρώθηκα να είμαι κοινό την επόμενη μέρα, που και debate δημοκρατικών έχει και η εκπομπή θα είναι live και καλεσμένη θα είναι το νέο αγαπημένο κορίτσι της πόλης, η Alexandria Ocasio Cortez; 

Εντάξει, μια χαρά είναι αυτό που ζω και σκέφτομαι ότι δεν είχε τελικά μεγάλη σημασία που όταν μπήκα να διεκδικήσω την θέση μου στο show δεν επέλεξα 2 εισιτήρια αντί για 1, αφού και κάποιον να είχα φέρει μαζί μου ο πάρα πολύ αυστηρός υπεύθυνος παραγωγής δε θα με άφηνε καν να τον κοιτάξω στα μάτια.

stephen colbert

Η ώρα έχει περάσει, το tape recording έχει ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, ο Colbert αφού αποχαιρετά τον Edelman, τρέχει και κάνει hi-five με τους μπροστινούς στο κοινό. Χειροκροτήματα, φωνές, αυτό ήταν. Οι πόρτες ανοίγουν, ο κόσμος φεύγει και στη γωνία ένα περιπολικό έχει κλείσει τον δρόμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης