Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει online

Το ΒΜΦ γιορτάζει με Κυριακές στην Τεχνόπολη και συναρπαστικές ψηφιακές δράσεις για όλους.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 με τις αγαπημένες "Κυριακές στην Τεχνόπολη" που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά την Κυριακή 17 Μαΐου 2020. Η δράση έχει θέμα "Inclusion for all" και είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τις βασικές αξίες που πρεσβεύει το θέμα που επέλεξε για φέτος το ICOM: "Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή".

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην  πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. Το θέμα του φετινού εορτασμού θέτει στο επίκεντρο τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, τα οποία μέσα από τη δράση τους προωθούν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου σχεδίασε και προτείνει μια σειρά από online δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα από διαφορετικές ηλικίες και ομάδες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όλες οι δράσεις έχουν στόχο να αναδείξουν πολύτιμες έννοιες για κάθε κοινωνία, όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη και η διαφορετικότητα, προάγοντας ταυτόχρονα την εξάλειψη των διακρίσεων, τόσο μέσα στο μουσείο όσο κι έξω από αυτό.

Το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα της Κυριακής 17 Μαΐου περιλαμβάνει ένα δημιουργικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, μια συναρπαστική διαδικτυακή ξενάγηση στο ΒΜΦ με απόδοση στη νοηματική γλώσσα, ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη θέση της γυναίκας και των νέων στην εργασία, καθώς και μια θεατρική περφόρμανς για οικογένειες και παιδιά που θα μεταδοθεί ζωντανά από το ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης "Μιλτιάδης Έβερτ" που στεγάζεται στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 2. Όλες οι δράσεις θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΒΜΦ.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει online

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Οι κυρίες Πορτατίφ

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-θεατρική performance από την ομάδα θεάτρου Τρελά Χρώματα. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για κωφούς, βαρήκοους αλλά και ακούοντες. Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 6 ετών κι άνω.

Ποιος ήταν ο επιχειρηματίας που έφτιαξε το εργοστάσιο φωταερίου; Τι σχέση έχει με τις κυρίες Πορτατίφ; Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις απογόνους του επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο φωταερίου, τις κυρίες Πορτατίφ! Μέσα από τις ιστορίες τους θα ανακαλύψουν την ιστορία του Γάλλου επιχειρηματία αλλά και την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

Η δράση θα παρουσιαστεί ζωντανά από το από το Αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ" την Κυριακή 17 Μαΐου στις 12.00. Διάρκεια διεξαγωγής: 45’

Είμαστε όλοι μοναδικοί

Διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών.

Τι είναι πιο δυνατό: το τούβλο, το μαντέμι, ή το κάρβουνο; Δεν έχει σημασία, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά το ίδιο σημαντικοί! Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν, μέσα από την αφήγηση ιστορίας, τα υλικά του εργοστασίου. Σκίτσα και φωτογραφίες τους κατευθύνουν να φτιάξουν μία εικαστική κατασκευή σε σχέση με το εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τη διαφορετικότητα.

*Αφήγηση και σχεδιασμός περιεχομένου: Γεωργία Λαζάρου, γραφιστική επιμέλεια: Άλκηστις Τσίκου

Το υλικό του εργαστηρίου θα είναι διαθέσιμο online από την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11.00 και θα παραμείνει στην επίσημη σελίδα του ΒΜΦ.

Μία σύντομη βόλτα στο μουσείο

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Διαδικτυακή ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Ειδικά σχεδιασμένη για ενήλικες και παιδιά από 9 ετών, κωφούς, ακούοντες και βαρήκοους. Σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό κέντρο Νοηματικής Γλώσσας "ο Κρατύλος".

Τι είναι το φωταέριο; Πώς παράγεται; Μέσα από την ξενάγηση στο Μουσείο, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου που έδωσε φως κι ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια!

Η ξενάγηση θα είναι διαθέσιμη online από την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11.00 και θα παραμείνει στην επίσημη σελίδα του ΒΜΦ.

Προβολή ταινιών σε συνεργασία με την ομάδα Balkan Beyond Borders

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει μία γυναίκα που προσπαθεί να πετύχει στον εργασιακό της χώρο; Πώς είναι η δουλειά για ένα νεαρό αγόρι που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα;

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 8 ταινίες μικρού μήκους με θέμα τόσο τη θέση της γυναίκας στην εργασία, όσο και τη θέση των νέων στην εργασία. Οι ιστορίες νέων και γυναικών διαδραματίζονται σε χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Τουρκία, Β. Μακεδονία, Βοσνία κ.ά.) αγγίζοντας το ευαίσθητο κοινωνικά θέμα σε σχέση με την εργασία, την ηλικία, αλλά και το φύλο στις μέρες μας.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online από την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11.00 έως την Τρίτη 19 Μαΐου στις 12.00.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν:

Γυναίκα και εργασία

Amel: H Αμέλ είναι μία ηθοποιός που ελπίζει πολύ σε μία οντισιόν οργανωμένη από ξένη παραγωγή. Με την τύχη της καταφέρνει να πάρει το ρόλο που επιθυμούσε, θα είναι όμως το ίδιο τυχερή στον χώρο των ταινιών;

Είδος: Μυθοπλασία | Σκηνοθεσία: More Raca | Χώρα: Κόσσοβο | Διάρκεια: 23:06’

Abigail: H Άννα είναι μία γυναίκα που πλησιάζει τα τριάντα. Μετανάστευσε από την Τουρκία στη Ρωσία και δουλεύει ως καθαρίστρια. Μετά από ένα απρόοπτο συμβάν, αποφασίζει να αλλάξει καριέρα όπου και τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για αυτήν.

Είδος: Μυθοπλασία | Σκηνοθεσία: Soner Sert | Χώρα: Τουρκία | Έτος: 2017

Διάρκεια: 17:04΄

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Black and White: Οι δαίμονες από το παρελθόν επιβιώνουν στο παρόν αν δεν τους αντιμετωπίζουμε. Η Jovana τους πολεμά με τραγούδια και μουσική στη φανταστική της ζωή, αλλά πώς τους πολεμά στην πραγματικότητα;

Είδος: Δράμα, Μιούζικαλ | Σκηνοθεσία: Sandra Gjorgieva | Χώρα: Βόρεια Μακεδονία | Έτος: 2019 | Διάρκεια: 19:30΄

37 Days: Όταν η Μαρία, μία νέα έγκυος, απολύεται, βγαίνει σε απεργία γέννας.

Είδος: Κωμωδία | Σκηνοθεσία: Νικολέτα Λεούση | Χώρα: Ελλάδα | Έτος: 2018 | Διάρκεια: 23:24΄

Νέοι και εργασία

Lejla: H Lejla είναι μία νέα γυναίκα από το Σαράγιεβο που η ζωή της έχει κολλήσει στο να δουλεύει σε ένα εστιατόριο fast food και να φροντίζει τον πατέρα της. Μία μέρα γνωρίζει τον Vedadand και ερωτεύονται. Αυτός της δίνει την επιλογή να φύγουν μαζί, όμως εκείνη δε γνωρίζει τι είναι καλύτερο για το μέλλον της.

Είδος: Μυθοπλασία | Σκηνοθεσία: Stijn Bouma | Χώρα: Βοσνία | Έτος: 2017 | Διάρκεια: 21:54΄

Yelena: Η ταινία αφηγείται την ιστορία μίας οικονομικής μετανάστριας από την Ουκρανία στην Αθήνα του 2015 που δουλεύει ως καθαρίστρια. Ο σκοπός της είναι να μπορέσει να στέλνει χρήματα στον γιo της πίσω στην Ουκρανία. Στην ταινία, ακολουθούμε την Yelena σε μία τυπική μέρα της ζωής της που θα της παρουσιαστούν καταστάσεις, όπου οι αποφάσεις της θα είναι καθοριστικές για τη ζωή της.

Είδος: Δράμα | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αμπατζής | Χώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 15:00΄

Mishko: O Angel, ένα ήσυχο αγόρι, πηγαίνει να μαζέψει μήλα με τον φίλο του, Mishko, για να τα πουλήσουν μετέπειτα. Όσο η μέρα περνά, ο Angel γίνεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με την επιθετικότητα του Mishko και της οικογένειάς του.

Είδος: Δράμα | Σκηνοθεσία: Hanis Bagashov | Χώρα: Βόρεια Μακεδονία | Έτος: 2018 | Διάρκεια: 16:00΄

Doctor: Ο Turkoman Beşir και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Συρία στην Τουρκία λόγω πολέμου. Tο όνειρό του ζώντας τον πόλεμο ήταν να γίνει γιατρός, η πραγματικότητά του όμως είναι πολύ διαφορετική.

Είδος: Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Yavuz Üçer | Χώρα: Τουρκία | Έτος: 2017 | Διάρκεια: 10:00΄

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το καπιτονέ παρκά

Γκρι παρκά με κουκούλα, Camel Active explore more

Το casual πουκάμισο

Κοτλέ πουκάμισο, Seidensticker explore more

Το denim overshirt

Overshirt από πετροπλυμένο denim, Hugo explore more

Η μάλλινη ζακέτα

Ζακέτα από 100% μαλλί, Paul & Shark explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Tom Selleck και το μουστάκι του μεγάλωσε γενιές

Ο Αμερικανός ηθοποιός με το πιο sexy μουστάκι του κόσμου μόλις έγινε 78 ετών.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Brad Pitt και George Clooney στα παρασκήνια του Wolves

Οι δύο χολιγουντιανοί σταρ εθεάθησαν στη Νέα Υόρκη, όπου γίνονται τα γυρίσματα της νέας τους ταινίας.

Όσα έμαθε η ζωή και o κινηματογράφος στον Elijah Wood

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 42 του χρόνια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μερικά τρικ για να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Τα hacks της ενεργητικής φιλαναγνωσίας για να κρατάς την υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου να διαβάζεις περισσότερο.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Και δηλαδή, πώς θα μπορέσει το Netflix να καταργήσει τους κοινούς κωδικούς;

Όλα όσα γνωρίζουμε για την κατάργηση του password sharing στο Netflix, από το πείραμα που έγινε πέρυσι στη Λατινική Αμερική.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μόλις παρακολουθήσαμε την πιο εύστοχη παρωδία του GNTM

Ο Διονύσης Ατζαράκης για μία ακόμη φορά τρολάρει ανελέητα το ριάλιτι μόδας. Plus: Τρομάξαμε να αναγνωρίσουμε την Αποστολία Ζώη παύλα Σοφία Χατζηπαντελή.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη