Τι σχέση έχει το Tenet του Christopher Nolan με τον James Bond

Λένε ότι ο σκηνοθέτης της Τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη γύρισε τη δική του εκδοχή για τον 007. Είναι όντως έτσι;

Χωρίς υπερβολή, το φετινό κινηματογραφικό καλοκαίρι ανήκει δικαιωματικά στον Christopher Nolan και στο διπλό come back του στη μεγάλη οθόνη τρία χρόνια μετά το πολεμικό, ιστορικό φιλμ, "Δουνκέρκη". Και λέμε διπλό, μιας και ο Βρετανός σκηνοθέτης θα δει να προβάλλονται δύο ταινίες του στις αίθουσες παγκοσμίως: η πρώτη είναι το πολυαναμενόμενο Tenet, η κατά πολλούς ταινία του καλοκαιριού που θέλει να προσελκύσει το κοινό ξανά στα σινεμά εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού και η δεύτερη το Inception, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια από την πρεμιέρα του και το γιορτάζει επιστρέφοντας από τις 17 Ιουλίου στους κινηματογράφους ανά τον κόσμο. 

Όσον αφορά στο Tenet, αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για "ένα action movie, μία επική περιπέτεια στον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας", όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Nolan, που "εστιάζει στο χρόνο, την αντίληψή του, καθώς επίσης και στο πώς ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά". Πρωταγωνιστής είναι ο John David Washington ("Η παρείσφρηση"), γιος του Denzel Washington, που υποδύεται έναν κατάσκοπο με μερίδα κριτικών να κάνουν λόγο για τον μαύρο James Bond - για την ακρίβεια για την εκδοχή του σκηνοθέτη της "Τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη" πάνω στο franchise του 007. Μιλώντας στο Entertainment Weekly, ο ίδιος ξεκαθάρισε αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

"Το Tenet κινείται στο σύμπαν των κατασκοπευτικών ταινιών με τις μυστικές και διπλές ταυτότητες των ηρώων. Ο John David ερμηνεύει έναν πράκτορα, ονόματι "Ο Πρωταγωνιστής". Όμως δεν είναι σαν τον James Bond. Είναι η καρδιά της ταινίας. Εν αντιθέσει με εκείνον, "Ο Πρωταγωνιστής" έχει μία ζεστή, συναισθηματική προσωπικότητα", ανέφερε ο Nolan, που το όνομά του έχει ακουστεί πολλάκις για τη σκηνοθεσία ταινιών του 007. 

Σε μία ακόμα συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο Total Film, εξέφρασε την αγάπη του για τον Bond και το είδος της κατασκοπείας που τρέχει στις φλέβες του -"αγάπησα το spy genre μέσα από τον James Bond"-, ενώ εξομολογήθηκε ότι διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο αποχής από το κινηματογραφικό σύμπαν του πιο διάσημου φανταστικού πράκτορα όλων των εποχών. "Ανατρέχω πολύ συχνά στις ιστορίες του 007, τις οποίες βλέπω και ξαναβλέπω. Αυτή την περίοδο ωστόσο έχω κάνει το μεγαλύτερο διάλειμμα". Ο λόγος; "Θέλησα μέσα από το Tenet να εκφράσω μία νοσταλγική διάθεση, όλον αυτόν τον ενθουσιασμό που ένιωθα ως παιδί και έφηβος παρακολουθώντας τις κατασκοπευτικές περιπέτειες του Bond".


Το Tenet θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 20 Αυγούστου.

Τι σχέση έχει το Tenet του Christopher Nolan με τον James Bond

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.