Ταινίες γεμάτες νοσταλγία που δεν ξεχνάμε ποτέ

Νοσταλγική επιστροφή σε εκείνες τις ταινίες που συνοδεύουν ιδανικά ένα παγωτό ξυλάκι τα καυτά μεσημέρια του Αυγούστου ή και ένα δροσερό Sex on the Beach λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

"Όλα αυτά που αγαπούσα τότε και όλα αυτά που αγαπώ τώρα είναι δύο διαφορετικά πράγματα". Η ειλικρινής παραδοχή του εγωμανούς νεαρού Alfie στην ομώνυμη ταινία του 1966 διά στόματος του Michael Cain είναι ίσως το πιο συγγενές συναίσθημα που μπορεί κάποιος να αισθανθεί όταν πέφτει τυχαία πάνω σε μία ταινία από τα παλιά· πιο συγκεκριμένα, σε εκείνη που επιστρέφει το νου και την καρδιά σε παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις.

Μπορεί σήμερα να μη διασκεδάζουμε, πίνουμε, γελάμε, ντυνόμαστε, φλερτάρουμε και ερωτευόμαστε όπως πριν από τριάντα με σαράντα χρόνια, ωστόσο, θα αγαπάμε πάντα τον τρόπο με τον οποίο τότε κάναμε όλα αυτά, τα οποία έρχεται να μας υπενθυμίσει τώρα η κινηματογραφική λίστα που ακολουθεί. Νοσταλγικά φορτισμένες ταινίες από τα ’70s, ’80s και ’90s γυρίζουν το χρόνο πίσω στο σινεμά που μεγάλωσε γενιές και γενιές, αλλά και στα καλοκαίρια που είχαν γεύση γρανίτα από λεμόνι, μύριζαν αντηλιακό καρύδα και μπόλικη λακ.

ΕΡΩΤΕΣ, ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

Ποιο La La Land; Ποιοι Ryan Gosling και Emma Stone; Πρώτοι διδάξαντες στο πώς ο χορός μπορεί να γίνει το καλύτερο αφροδισιακό ήταν ο John Travolta και η Olivia Newton-John στο Grease (1978). Λίγα χρόνια αργότερα, βάδισαν στα χνάρια τους ο Patrick Swayze και η Jennifer Grey, που το καλοκαίρι του 1963 έζησαν έναν παθιασμένο έρωτα στο Dirty Dancing (1987). Μπορεί να μην ήταν καλοκαίρι Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι (1989), αλλά τι σημασία έχει; Η σκηνή που η Meg Ryan δείχνει στον Billy Crystal πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να προσποιηθεί οργασμό είναι παντός καιρού. Παρομοίως και το πιο παραμυθένιο love story στην ιστορία της μεγάλης οθόνης, που ανήκει δικαιωματικά στην Julia Roberts και στον Richard Gere για το Pretty Woman (1990). Με το "μία φορά και έναν καιρό" σίγουρα δεν ξεκινούσε η ιστορία αγάπης του Tom Cruise με την Elisabeth Shue στο Cocktail (1988), με τον πρώτο να βρίσκεται κάθε βράδυ πίσω από την μπάρα, να σερβίρει ποτά, πολλά ποτά και να καταλήγει κάθε βράδυ σε διαφορετικό κρεβάτι.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ

Στον Νότιο Ειρηνικό, σε ένα απομονωμένο τροπικό νησί, δύο έφηβοι-ναυαγοί (Brooke Shields και Christopher Atkins) αντιμετώπισαν τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της ενηλικίωσης στη Γαλάζια Λίμνη (1980), την ταινία που όλα φωνάζουν καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και για την εφηβική σεξοκωμωδία Γρανίτα από λεμόνι (1978), που άφησε εποχή και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά τόσο καλλιτεχνικά όσο και σεξουαλικά, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του Νεανικά συνθήματα (1973) του George Lucas για τις τελευταίες ξέγνοιαστες, καλοκαιρινές ώρες μιας παρέας νέων, πριν ο καθένας πάρει το δρόμο των σπουδών ή του βιοπορισμού. Το παράδειγμα της ταινίας Γρανίτα από λεμόνι μιμήθηκε, δεκαετίες αργότερα, το American Pie (1999), η ένοχη απόλαυση κάθε σημερινού 40άρη. Και από τη σεξουαλική αφύπνιση στην τρομακτική συνειδητοποίηση της ενηλικίωσης, με την 11χρονη Vada να μαθαίνει τι σημαίνει έρωτας, φιλία και απώλεια στο Το κορίτσι μου (1991), το 12χρονο Gordie να έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας στο Στάσου πλάι μου (1986), την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος The Body του Stephen King και μία παρέα Τεξανών εφήβων να ζει στο απόλυτο την τελευταία μέρα του σχολικού έτους 1976 στα Νεανικά μπερδέματα (1993) του Richard Linklater. Ένα ακόμα απίθανο 24ωρο περιγράφεται στο Η πιο κουφή μέρα του Φέρι Μπούλερ (1986) με τον Matthew Broderick στην πιο επική σχολική κοπάνα που όλοι ζηλέψαμε.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ

Καλοκαίρι χωρίς θάλασσα δεν γίνεται. Κι όμως, μία ταινία κατάφερε να βγάλει πολύ κόσμο έξω απ’ αυτήν. Τα σαγόνια του καρχαρία (1975) του Steven Spielberg θεωρείται σήμερα κλασική στο είδος της και ο φόβος και ο τρόμος κάθε λουόμενου. Ο λευκός καρχαρίας δεν είναι όμως η μοναδική απειλή που εξαπέλυσε στην οθόνη ο κορυφαίος σκηνοθέτης. Οι κλωνοποιημένοι δεινόσαυροι του Jurassic Park (1993) είναι οι θανάσιμοι πρωταγωνιστές του all-time classic monster movie, που βλέπεται ξανά και ξανά. Στο Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι (1997), ο δολοφόνος δεν είναι ένα θαλάσσιο ή ένα προϊστορικό πλάσμα, αλλά ένας ψυχικά διαταραγμένος τύπος που απειλεί τη ζωή τεσσάρων φίλων. Με έναν μανιακό δολοφόνο μας φέρνει αντιμέτωπους και ο Spike Lee στο crime thriller Το καλοκαίρι του Σαμ (1999), σκορπώντας τον τρόμο στη Νέα Υόρκη των ’70s, ενώ στην Ιταλία των ’50s ο Anthony Minghella βρήκε το κατάλληλο σκηνικό για να χτίσει το ενδεχομένως πιο καλοκαιρινό, ψυχολογικό θρίλερ παρέα με τους ηλιοκαμένους Jude Law, Matt Damon και Gwyneth Paltrow, τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Τα λόγια είναι περιττά για το πιο επικό κινηματογραφικό παραμύθι για την αληθινή φιλία. To Ε.Τ. ο εξωγήινος (1982) του Spielberg θα μας επιστρέφει πάντα στα πιο τρυφερά μας χρόνια, ενώ το Γκούνις: Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας (1985) θα μας υπενθυμίζει την αχαλίνωτη φαντασία του παιδικού μυαλού. Φανταστικά πράγματα όμως δεν συμβαίνουν μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ανήσυχους έφηβους, όπως στον Marty McFly (Michael J. Fox) που ταξίδεψε πίσω στο 1955 για να συναντήσει τους γονείς του, με τη βοήθεια του Doc (Christopher Lloyd) στο Επιστροφή στο μέλλον (1985).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.