Το βραβευμένο Nomadland είναι η ταινία έναρξης των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας

Το Χρυσό Λιοντάρι του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας ανοίγει την αυλαία της φετινής, κινηματογραφικής διοργάνωσης.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 15 Σεπτεμβρίου 2020

Λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη προβολή και την πανηγυρική του νίκη στο Φεστιβάλ Βενετίας, το πολυαναμενόμενο "Nomadland" της Κλόι Ζάο πραγματοποιεί το πανελλήνιο ντεμπούτο του ως Ταινία Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Όταν, το 2015, η Κλόι Ζάο εμφανίστηκε δειλά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με την πρώτη της ταινία, τα τρυφερά "Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου", μια σχέση αγάπης ξεκίνησε με την κινεζικής καταγωγής σκηνοθέτιδα. Δύο χρόνια αργότερα, όταν το "The Rider" ("Καλπάζοντας με το Όνειρο") κέρδιζε δικαίως την Χρυσή Αθηνά, η "σχέση" επισημοποιήθηκε και η αγάπη μας εκδηλώθηκε. Αγάπη για μια από τις πιο ιδιαίτερες και συναρπαστικές νέες φωνές στο σύγχρονο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά.

Από το Σάββατο που μας πέρασε, η 38χρονη Κλόι Ζάο απολαμβάνει πλέον την αγάπη σύσσωμης της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας. Με το "Nomadland", την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας, όπως το αποφάσισε η φετινή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Κέιτ Μπλάνσετ. Την ίδια ακριβώς μέρα, η προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο συνοδεύτηκε αποκλειστικά και μόνο από εγκωμιαστικές κριτικές, ανοίγοντας επισήμως στο χαμηλόφωνο δράμα της Ζάο τον δρόμο για τα Όσκαρ, με δεδομένη υποψηφιότητα ήδη για την θαυμάσια ερμηνεία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, στον πρώτο της ρόλο έπειτα από την οσκαρική της νίκη με το "Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι". Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη περηφάνια, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει την πανελλήνια πρώτη προβολή του "Nomadland" ως επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης και ως ευτυχή "επανασύνδεση" με μια παλιά μας φεστιβαλική γνώριμο, η οποία γνωρίζει αυτή τη στιγμή τη μεγάλη της καταξίωση. Οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία λίγες μόνο μέρες μετά τις δύο παγκόσμιες πρεμιέρες της και μερικούς μήνες πριν την προγραμματισμένη κυκλοφορία της στις αμερικανικές αίθουσες, τον Δεκέμβριο.

Το βραβευμένο Nomadland είναι η ταινία έναρξης των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας

Λίγα λόγια για το Nomadland

Είναι η ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει μια ωραία πρωία να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει. Η οδύσσειά της στους αυτοκινητοδρόμους, τις ερήμους και τον απέραντο ορίζοντα μιας Αμερικής που μοιάζει με σύγχρονη Άγρια Δύση εμπνέει στην Κλόι Ζάο ένα ήρεμο έπος, ένα μινιμαλιστικό road movie το οποίο η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ επικοινωνεί μοναδικά μέσα από το πρόσωπο, τα βλέμματά της, την εκφραστική γλώσσα του σώματός της, παραδίδοντας άλλη μια σπουδαία ερμηνεία σε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Η παραχώρηση της ταινίας έγινε από τις εταιρίες Odeon | Fox Searchlight.


Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

'Βοήθεια!': O Sam Raimi επιστρέφει στον τρόμο με τη νέα του ταινία - Πρωταγωνιστεί η Rachel McAdams

Ο Sam Raimi επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε: στον τρόμο. Στο Send Help, η Rachel McAdams και ο Dylan O’Brien παλεύουν για την επιβίωσή τους σε ένα νησί που αποδεικνύεται πιο εφιαλτικό απ’ όσο φαίνεται.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

32 μεγάλου μήκους και 30 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση εκ των οποίων οι 29 είναι σε πρώτη προβολή, ενώ 9 συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Αυτό είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι των '60s

Η δεκαετία του '60 είχε το soundtrack της και πρόκειται για ένα κομμάτι που κυριάρχησε στα charts για εννέα εβδομάδες και έγινε το πιο "διάσημο" της εποχής. Στοιχηματίζουμε ότι δε θα το βρεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κάποια από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών

Δέκα πραγματικά ευφάνταστες ταινίες τρόμου που θα θυμόμαστε για καιρό.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Marvel: Οι νέες σειρές που περιμένουμε

Η υπερηρωική εταιρεία ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την επόμενη σεζόν στο ComicCon της Νέας Υόρκης.

Πρώτο trailer για την πολυσυζητημένη ταινία 'Καποδίστριας' του Γιάννη Σμαραγδή

Από τον άνθρωπο που έφερε τον Καζαντζάκη και τον Θεοτοκόπουλο στη μεγάλη οθόνη, έρχεται ανήμερα των Χριστουγέννων η μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή της χρονιάς. Κρίνοντας από το trailer, είναι σίγουρα, η πιο φιλόδοξη.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη