O John le Carré στη μικρή και μεγάλη οθόνη

Οι σειρές και οι ταινίες που βασίστηκαν στις εμβληματικές κατασκοπευτικές ιστορίες του κορυφαίου Βρετανού συγγραφέα.

Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας, εκείνος που όρισε με τις ιστορίες και τους ήρωές του το είδος της κατασκοπίας παγκοσμίως, ο John le Carré (γεννημένος ως David John Moore Cornwell) δεν ζει πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από επιπλοκές λόγω πνευμονίας. Άφησε πίσω του μία ανεπανάληπτη κληρονομιά, που ταξίδεψε από το χαρτί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας ουσιαστικά το έργο του στο ευρύ κοινό.

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (The Spy Who Came in From the Cold) 

Στην κινηματογραφική μεταφορά του magnum opus του συγγραφέα (εκδόθηκε το 1963 και σήμανε την αρχή της μακράς συνεργασίας του με μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών) από τον Martin Ritt το 1965, ο Richard Burton υποδύεται τον Alec Leamas, έναν από τους πολλούς, καθόλου glamorous μυστικούς πράκτορες που πρωταγωνιστούν στις σελίδες του μετρ της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας, και στέκεται δίπλα στους George Smiley του Gary Oldman στο "Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" και Günther Bachmann του Philip Seymour Hoffman στο "Ο Νο1 καταζητούμενος". Πρόκειται για έναν διπλό πράκτορα, που πάει στην Ανατολική Γερμανία υποδυόμενος τον αυτόμολο. 

IMDB: 7,6

The Deadly Affair

Ο Sidney Lumet παραδίδει μια βρετανική ταινία κατασκοπείας neo noir του 1967 που βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα του le Carré, Call for the Dead (Η τελευταία κλήση), που δημοσιεύθηκε το 1961. 

Μια ανώνυμη επιστολή κατηγορεί τον Samuel Fennan, άνθρωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι υπήρξε μέλος του κομουνιστικού κόμματος κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, πριν από τον πόλεμο: κάτι διόλου ασυνήθιστο για τους ανθρώπους της γενιάς του. Ο George Smiley, υψηλά ιστάμενος των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, δηλώνει ευθαρσώς ότι η σχετική έρευνα –υπόθεση ρουτίνας σχεδόν– ολοκληρώθηκε και ότι ο φάκελος Fennan μπορεί να κλείσει. Την επόμενη ημέρα, ο Fennan βρίσκεται νεκρός, αφήνοντας δίπλα του ένα σημείωμα που λέει ότι η καριέρα του τέλειωσε και ότι δεν αντέχει να συνεχίσει έτσι. Γιατί όμως; Ο Smiley έχει μπροστά του ένα μυστήριο να λύσει.

IMDB: 6,8

Ρώσικη εστία (The Russia House)

Ο Bartholomew "Barley" Scott-Blair, ένας Βρετανός εκδότης ρωσικής λογοτεχνίας δέχεται να γίνει πράκτορας και μέσω μιας όμορφης Ρωσίδας προσπαθεί να έρθει σε επαφή με ένα Σοβιετικό επιστήμονα. Ο Sean Connery υποδύεται τον πρώτο και η Michelle Pfeiffer τη δεύτερη στο κατασκοπικό θρίλερ του Fred Schepisi (1990), βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα (1989).

IMDB: 6,1

Ο ράφτης του Παναμά (The Tailor of Panama)

Στην ομώνυμη ιστορία του 1996 του le Carré, που έγινε ταινία το 2001 από τον John Boorman ένας διεφθαρμένος Βρετανός κατάσκοπος ( Pierce Brosnan) εκβιάζει τον αγαπημένο ράφτη των πλουσίων (Geoffrey Rush) στον Παναμά, να γίνει πληροφοριοδότης του. Ο δεύτερος επινοεί ψεύτικες πληροφορίες για τη Διώρυγα του Παναμά, που θέτουν σε συναγερμό τις μυστικές υπηρεσίες, παγιδεύεται όμως στα ψέματά του.

IMDB: 6,1

 

Ο επίμονος κηπουρός (The Constant Gardener) 

Ο Justin Quayle είναι ένας διπλωμάτης που είναι παντρεμένος με την ακτιβίστρια Tessa. Όταν εκείνη πηγαίνει με τον συνεργάτη της Άρνολντ στην Κένυα και βρίσκεται δολοφονημένη μετά από λίγες μέρες, εκείνος αρχίζει να ερευνά την υπόθεση. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Fernando Meirelles, οι Ralph Fiennes και Rachel Weisz ζωντανεύουν το ομώνυμο μυθιστόρημα του 200 1 σε αυτό εδώ το δραματικό θρίλερ.

IMDB: 7,4

Ο Νο1 καταζητούμενος (A Most Wanted Man)

 

Ένας εξαθλιωμένος Ρώσος μετανάστης (Grigoriy Dobrygin), φτάνει στην Ισλαμική κοινότητα του Αμβούργου, διεκδικώντας την περιουσία του πατέρα του. Γερμανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον τοποθετούν στο στόχαστρο τους κι αναζητούν την πραγματική του ταυτότητα- πρόκειται για ένα καταπιεσμένο θύμα ή για επικίνδυνο εξτρεμιστή; Ο Anton Corbijn μετέφερε το 2014 στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του le Carré (2008) με τους Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe και Robin Wright, μεταξύ άλλων στο χολιγουντιανό καστ.

IMDB: 6,8

Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy)

"There’s a mole, right at the top of the Circus". Αυτόν ακριβώς τον "τυφλοπόντικα", έναν Ρώσο διπλό κατάσκοπο, προσπαθεί να ανακαλύψει ο βετεράνος των μυστικών υπηρεσιών George Smiley, καθώς έχει εισχωρήσει στα υψηλά κλιμάκια της Βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του '70. Το ομώνυμο βιβλίο του John le Carré (1974) μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Tomas Alfredson με την ιστορία του να ξεδιπλώνεται με το αργό σασπένς μίας σκακιστικής παρτίδας και με ένα all star cast: Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch και τον Gary Oldman στον ρόλο του Smiley. 

IMDB: 7

Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy)

Δεκαετίες πριν γυριστεί η ταινία, το BBC παρέδωσε μια μίνι σειρά μόλις 7 επεισοδίων δια χειρός του John Irvin με τον Alec Guinness στον ρόλο του Smiley.

IMDB: 8,9

"Οι άνθρωποι του Σμάιλι (Smiley's People)

Μία ακόμα μίνι σειρά του BBC (1982) με πρωταγωνιστή την εμβληματική φιγούρα του George Smiley σε σκηνοθεσία του Simon Langton με τον Guinness ξανά στον ομώνυμο ρόλο. Η τηλεοπτική αυτή προσαρμογή του μυθιστορήματος του 1979 βασίστηκε στο τρίτο μυθιστόρημα της "Τριλογίας του Κάρλα ", μετά τα "Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" και "Ο εντιμότατος μαθητής".

Εδω, ο διοπτροφόρος παχουλός πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, έρχεται για τελευταία φορά αντιμέτωπος με τον Σοβιετικό αντίπαλό του, τον Κάρλα. Οι ομάδες των Ρώσων αυτοεξόριστων είναι τα πιόνια σ' ένα περίπλοκο παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βέρνη και το Αμβούργο, κι αν ο Smiley βγει νικητής, η νίκη του θα είναι, ταυτόχρονα και μια ήττα. 

IMDB: 8,6

The Night Manager

Σε μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές στιγμές των τελευταίων ετών, στην τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Le Carré (1993), ένας πρώην στρατιώτης του βρετανικού στρατού και νυν υπάλληλος νυχτερινής βάρδιας στη ρεσεψιόν πολυτελούς ξενοδοχείου (Tom Hiddleston) ενωνει τις δυνάμεις του με μία εγκυμονούσα αξιωματικό μυστικής υπηρεσίας (Olivia Colman), προκειμένου να συλλάβουν ένα διαβόητο Βρετανό έμπορο όπλων (Hugh Laurie). 

IMDB: 8,1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Σάββας Γκέντσογλου τίμησε την ΑΕΚ στο Survivor

"Έλα να νιώσεις πως είναι η ζωή, όλα τα ωραία μες τη Σκεπαστή...".

Από το Top Gun: Maverick, στο θρίλερ The Running Man ο Glen Powell

Πρόκειται για remake του Running Man του 1987 με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger.

The Sympathizer, πρεμιέρα για τη νέα σειρά του HBO με πρωταγωνιστή τον Robert Downey Jr.

Το The Sympathizer είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ και μια διαπολιτισμική σάτιρα.