Η πραγματική ιστορία πίσω από την "Ανασκαφή" του Netflix

Πώς ένα μέντιουμ βοήθησε στην εύρεση ενός αγγλοσαξονικού θησαυρού.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 03 Φεβρουαρίου 2021

"Λίγο πριν από τον Β' Π.Π., μια Βρετανίδα χήρα προσλαμβάνει έναν αυτοδίδακτο αρχαιολόγο για να ανασύρει κάτι μυστήριο από τη γη της, ο οποίος βρίσκει κάτι μοναδικό", γράφει η μίνι περίληψη του Netflix για την ταινία "Η Ανασκαφή". Σαφέστατα δεν ακούγεται ό,τι πιο ελκυστικό ώστε να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2021 για τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming, αλλά ποιος είπε ότι το φαινομενικά απίθανο δε μπορεί να συμβεί;

Ίσως βέβαια να έπρεπε να το υποψιαστούμε από το πολλά υποσχόμενο -ή πιο ορθά, έξυπνα επιλεγμένο- cast των Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James και Johnny Flynn, στο δράμα που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του John Preston.

Το βιβλίο του 2007 αφηγείται την ιστορία της Edith Pretty, η οποία το 1938-9 "παρήγγειλε" μία ανασκαφή σε κάτι "παράξενους μικρούς λόφους" που βρίσκονταν στο κτήμα της, καθώς πίστευε ότι έκρυβαν κάτι σημαντικό. Στο μεταξύ, αυτό που ξεκίνησε σαν μία μικρή έρευνα, "απέφερε" τα πιο ξεχωριστά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα για τη Βρετανία. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THE DIG (@thedignetflixfilm)

Fiction VS Reality

Πόση αλήθεια όμως εμπεριέχει η "Ανασκαφή"; Αρκετά πιστή στο πρωτότυπο είναι η απόδοση του βρετανικού τοπίου με τα γυρίσματα να έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στο σημείο της πραγματικής ανασκαφής, όπως επίσης και η προφορά του Ralph Fiennes ως Basil Brown από το επαρχιακό Suffolk. Παρόλα αυτά, δε λείπουν και οι αποκλίσεις: "Το μυθιστόρημα του John Preston απέχει από την αλήθεια από πολλές απόψεις και δεν ισχυρίζεται ότι είναι εντελώς ακριβείς, οπότε η σκοπιά της απόκλισης από την ιστορική ακρίβεια προϋπήρχε ήδη", δήλωσε σχετικά ο Simon Stone στο BBC. 

Στην ερώτηση αν όλοι οι χαρακτήρες είναι αληθινοί, η απάντηση είναι όχι ή έστω σχεδόν. Για παράδειγμα, δύο γυναίκες φωτογράφοι που εργάστηκαν στο αληθινό project, οι Mercie Lack και Barbara Wagstaff κόπηκαν εντελώς από την πλοκή για να αντικατασταθούν από το "φανταστικό" αντικείμενο του πόθου του Johnny Flynn, Rory Lomax.

Παράλληλα, οι ηλικίες των προσώπων είναι αρκετά διαφορετικές: Η 35αχρονη Carey Mulligan υποδύεται την 56χρονη Edith Pretty, οι ρόλοι του 38χρονου αρχαιολόγου Charles Phillips και του 29χρονου Stuart Piggot ανατέθηκαν στον 66χρονο Ken Stott και τον 51χρονο Ben Chaplin αντίστοιχα. Προφανώς, αυτή η λεπτομέρεια έχει αντίκτυπο στη δυναμική των χαρακτήρων. 

Επιπρόσθετα, η Peggy Piggot που υποδύεται η Lily James παρουσιάζεται ως μία άπειρη, σχεδόν ατσούμπαλη αρχαιολόγος. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από το σενάριο, διότι υπήρξε επιφανής επαγγελματίας με σπουδές στο Cambridge και το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ ήταν μόλις 27 χρόνων όταν τοποθετήθηκε ως επικεφαλής σε ανασκαφή. Μάλιστα, φωτογραφίες αρχείου τη δείχνουν με στολές εργασίες και σαλοπέτα, συνεπώς και τα ρούχα που φοράει στην ταινία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Όσον αφορά στον Brown, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από την κατάρρευση ενός λόφου. 

Η ανασκαφή της "Ανασκαφής"

H πραγματική ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1938 και μέσα σε δύο μήνες ο Brown και η ομάδα του ανακάλυψαν μερικά ενδιαφέροντα κομμάτια: Έναν πέλεκυ και κάποια αντικείμενα που έμοιαζαν με σιδερένια πριτσίνια. Έβαλε το πρότζεκτ στον πάγο και επέστρεψε ένα χρόνο μετά για την ανασκαφή του μεγαλύτερου λόφου. Με τη βοήθεια του Jacobs χρησιμοποίησε φτυάρι ανθρακωρύχων, πινέλα ζαχαροπλαστικής (!) και ένα μικρό σουγιά - λίγο αργότερα, μαζί, βρέθηκαν μπροστά στο ξύλινο πλοίο που ήταν θαμμένο εκεί. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THE DIG (@thedignetflixfilm)

Στις 21 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς η Peggy Piggott βρήκε τα πρώτα κομμάτια χρυσού και όσο συνεχιζόταν η ανασκαφή, τόσο περισσότεροι θησαυροί έρχονταν στο φως. Ο χρυσός στο μεταξύ, βγήκε από το έδαφος ακριβώς όπως παρουσιάζεται στην ταινία. Για την ακρίβεια, ο Brown έγραψε στο ημερολόγιό του ότι "όλα τα αντικείμενα έλαμπαν στη λιακάδα όπως έλαμπαν την ημέρα που θάφτηκαν". 

Το δρύινο καράβι από την άλλη, δεν ήταν τόσο "συμπαγές" όσο φαίνεται στην "Ανασκαφή", είχε αποσυντεθεί σε μεγάλο βαθμό.

"Τίποτα δεν το κρατάει, παρά μόνο ο χρόνος", ακούγεται να σχολιάζει εύστοχα ο Brown στην ταινία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.