Είναι το News of the World του Netflix βασισμένο σε αληθινή ιστορία;

Το western του Paul Greengrass είναι πιο αληθινό από ό,τι νομίζεις.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 16 Φεβρουαρίου 2021

Στα προτεινόμενα του Netflix, σίγουρα θα έχεις δει αυτές τις ημέρες το News of the World. Μετά από το αναπάντεχα υπέροχο -και κάπως αδικημένο από τα Oscars κατά την ταπεινή μου άποψη- A Beautiful Day in the Neighbourhood, o Tom Hanks υποδύεται έναν βετεράνο εμφυλίου πολέμου που πρέπει να διασχίσει το Τέξας για να επιστρέψει ένα απαχθέν κορίτσι στους επιζώντες συγγενείς του. 

Αληθινή ιστορία ή όχι;

Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γεμίσει ο τόπος από παραγωγές που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, το News of the World δεν είναι μία από αυτές. Βασίζεται στο μυθιστόρημα της Paulette Jiles από το 2016 και την προσαρμογή του σεναρίου ανέλαβαν ο σκηνοθέτης της ταινίας Paul Greengrass (The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, Jason Bourne) και ο Αυστραλός συγγραφέας Luke Davies (Lion). Παρότι όμως και η ταινία και το μυθιστόρημα αποτελούν αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέα, ο χαρακτήρας του Hanks, Captain Kydd που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη διαβάζοντας αποσπάσματα από εφημερίδες, στην πραγματικότητα ήταν πρόγονος ενός φίλου της Jiles, του Wayne Chisholm.

Η οικογένειά του για την ακρίβεια είχε ρίζες από το Τέξας όπως αποκάλυψε η ίδια στο Texas Monthly: "Ο προ-προπάππους του λεγόταν Aloysius Cornelius Kydd - κάπως έτσι. Μου έλεγε ότι ο προ-προπάππους του συνήθιζε να διαβάζει εφημερίδες σε δημόσιες εμφανίσεις στο βόρειο Τέξας. Και ποτέ είχα ακούσει σε κανένα άλλο μέρος να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν είχα ακούσει ποτέ αναγνώσεις εφημερίδων επί πληρωμή", δήλωσε σχετικά. Στο μεταξύ, η συγγραφέας δεν κατάφερε ποτέ να βρει αποδείξεις αν όντως ο Captain Kydd υφίστατο ή κατά πόσο η πρακτική των πλανόδιων εφημεριδανθρώπων ήταν διαδεδομένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της πρόκειται για μία όμορφη ιστορία για αφήγηση.

Το απαχθέν κορίτσι

H φυλή των Kiowa πράγματι κρατούσε όμηρους κατά καιρούς. Πιο συγκεκριμένα, οι ιθαγενείς υιοθετούσαν τα παιδιά των οικογενειών στις οποίες επιτίθεντο, μεγαλώνοντάς τα όπως τα δικά τους. Για παράδειγμα, το 1836, μερικοί Comanche απήγαγαν τη 10χρονη Cynthia Ann Parker, η οποία έζησε μαζί τους επί 24 χρόνια για να παντρευτεί μάλιστα στη συνέχεια έναν από τους αρχηγούς της φυλής.

Το ζευγάρι απέκτησε 3 παιδιά, ενώ όταν εντοπίστηκε από τις αρχές που της επέβαλλαν να επιστρέψει στη "λευκή κοινωνία", εκείνη προσπάθησε άπειρες φορές και χωρίς επιτυχία να επιστρέψει στη φυλή της. Μετά από το θάνατο της κόρης της, έφυγε και η ίδια από τη ζωή από απεργία πείνας το 1871.

Είναι το News of the World του Netflix βασισμένο σε αληθινή ιστορία;Universal

Η φυλή των Kiowa προχωρούσε και σε απαγωγές αγοριών. Γύρω στο 1850- 60, "έκλεψαν" ένα λευκό αγόρι, το γαλούχησαν ως Tehan (κάτι σαν Τεξανό, αλλά σύμφωνα με τη δική τους κουλτούρα) και το μεγάλωσαν ως δικό τους. Όταν έγινε 18 χρόνων, είχε ήδη συνταχθεί μαζί τους στον αγώνα τους εναντίον του αμερικανικού στρατού που προσπαθούσε μέσω της καμπάνιας Red River War να εκτοπίσει τις φυλές Comanche, Kiowa, Southern Cheyenne και Arapaho από τα εδάφη τους.

Συνελήφθη από τους στρατιώτες, αλλά η φυλή του κατόρθωσε να τον "σώσει" πριν από την επιστροφή του στην κοινωνία στην οποία γεννήθηκε. Όμως, λέγεται πως τελικά δολοφονήθηκε από τον αρχηγό της φυλής Big Bow, ο οποίος φοβόταν πως σε κάποια στιγμή θα στρεφόταν εναντίον του.

Η Jiles εντωμεταξύ, έχει εξηγήσει πως μεγάλο μέρος του μυθιστορήματός της βασίζεται στην πλοκή του The Captured του Scott Zesch, που αφηγείται την ιστορία του προγόνου του, Adolph Korn. Εκείνος είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Apaches σε ηλικία 10 ετών και ύστερα "αγοράστηκε" από τους Comanches. Και εκείνος, είχε πολεμήσει εναντίον των λευκών αποίκων, είχε συλληφθεί για να γυρίσει στη λευκή κοινωνία, όμως αρνήθηκε και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του σε μία σπηλιά. 

UniversalUniversal

Τι απέγιναν οι Kiowa

Όπως για τις περισσότερες προαναφερθείσες φυλές, τα πράγματα δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά ούτε για τους Kiowa. To News of the World διαδραματίζεται στην εποχή ανοικοδόμησης του Τέξας το 1870, 5 χρόνια μετά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου. H εν λόγω πολιτεία γενικώς μεταβόλιζε κάπως αργά τις εξελίξεις που έφερε η διακήρυξη χειραφέτησης των σκλάβων, οπότε πολύς κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με τα πιστεύω του ενάντια στην πολιτεία στην οποία διέμενε ή σε αυτά της χώρας του. 

Αντίστοιχα, και οι ιθαγενείς εκείνη την περίοδο όδευαν προς το τέλος της διαμάχης με τους λευκούς εισβολείς στα εδάφη τους και μετά από την υπογραφή της συνθήκης Medicine Lodge, η Kiowa μεταφέρθηκε κάπου μεταξύ Κάνσας και Οκλαχόμα.

Το δε 1892, οι γηραιότεροι της φυλής συμφώνησαν να πουλήσουν τη γη τους στην κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθούν νόμιμες αποικίες λευκών. Εκείνη την περίοδο βέβαια, οι φυλές που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία δεν είχαν νομική εκπροσώπηση γεγονός που κάνει ακόμη πιο αμφιλεγόμενη την υπογραφή τους, διότι ενδεχομένως να μην είχαν πλήρη γνώση της πραγματικής συμφωνίας. Με την πάροδο των χρόνων πάντως, τα εδάφη της Kiowa σχεδόν εκμηδενίστηκαν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης