Οι καλύτερες ταινίες του John Travolta

Ο Αμερικανός σταρ κλείνει σήμερα τα 68 και εμείς θυμόμαστε τις 5 ταινίες που έχτισαν τον μύθο του στη μεγάλη οθόνη.

Από τα 68 χρόνια που κλείνει στις 18 Φεβρουαρίου ο John Travolta, τα 47 τα πέρασε μπροστά από μία κάμερα. Πρωταγωνίστησε σε κάποιες από τις πιο cult παραγωγές του αμερικανικού σινεμά, αν και δεν τιμήθηκε ποτέ με Oscar, παρά τις δύο του υποψηφιότητες. Για τον ίδιο, αλλά και για εμάς, καλύτερη ταινία του θα είναι πάντα το Pulp Fiction. Παρόλα αυτά, έχει συμμετάσχει σε μία σειρά από φιλμ κάθε είδους: μιούζικαλ, ταινίες δράσης, θρίλερ και κωμωδίες.

Το 2009 έχασε τον 16χρονο γιο του Jett και τον περασμένο Αύγουστο βίωσε ακόμα μία απώλεια, αυτή της συζύγου του Kelly Preston, από καρκίνο του μαστού, με την οποία είχαν παντρευτεί το 1991. Τότε, αφού ευχαρίστησε γιατρούς και φίλους, δήλωσε ότι θα περάσει λίγο χρόνο με τα παιδιά του, που έχουν χάσει τη μητέρα τους, γι' αυτό και να τον συγχωρέσουμε αν δεν ακούσαμε νέα του για ένα διάστημα.

Μέχρι να επανέλθει στην ενεργό δράση, λοιπόν, θυμόμαστε τις πέντε ταινίες που έχτισαν τον "μύθο του Travolta" στη μεγάλη οθόνη.

"Πυρετός το Σαββατόβραδο"/ Saturday Night Fever (1977)

Όταν γινόταν διάσημος εν μία νυκτί χάρη στην ερμηνεία και τις χορευτικές του κινήσεις υπό τους disco ήχους των Bee Gees, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τους τόσους ρόλους σε ταινίες δράσης και τρόμου που θα ακολουθούσαν. Το φιλμ, του χάρισε την 1η του υποψηφιότητα για Oscar.

Grease (1978)

Άλλο ένα μιούζικαλ, άλλη μία αμερικανική ιστορία αγάπης, άλλο ένα cult φιλμ, γεμάτο τραγούδια και κοστούμια που άφησαν το αποτύπωμά τους στην pop culture. Το στυλ "λευκό φανελάκι-μπλουτζήν-περφέκτο τζάκετ και μπριγιαντίνη στα μαλλιά", έγινε μόδα για πολλά χρόνια.

"Κοίτα Ποιος Μιλάει"/ Look Whos Talking (1989)

Η τεράστια επιτυχία -ακολούθησαν δύο sequel- που τον έβαλε ξανά στα πράγματα, μετά από μία σχετική πτώση της δημοτικότητάς του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, που ίσως να οφειλόταν στις κακές του επιλογές, όπως το ότι αρνήθηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο American Gigolo (που δόθηκε στον Richard Gere).

Pulp Fiction (1994)

Το φιλμ του Quentin Tarantino που του χάρισε την καλλιτεχνική αναγνώριση και τη δεύτερη υποψηφιότητα για Oscar, για την ερμηνεία του ως γκάνγκστερ Vincent Vega. 

"Αδίστακτα Πρόσωπα"/ Face Off  (1997)

Μετά από σχεδόν 25 χρόνια από την πρώτη του προβολή, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι το συγκεκριμένο θρίλερ δράσης δημιούργησε σχολή, με τον ηθοποιό να υποδύεται έναν ομοσπονδιακό πράκτορα που δανείζεται το πρόσωπο ενός τρομοκράτη, για να διεισδύσει στη συμμορία του, χάρη σε μια προχωρημένη μέθοδο χειρουργικής αισθητικής.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.