5 ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως την Κυριακή 14 Μαρτίου.

Δεδομένων των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έκανε τη διαδικτυακή του πρεμιέρα χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 14 Μαρτίου. Όπως κάθε χρονιά, η 23η διοργάνωση υπόσχεται συναρπαστικές ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες γνωστών, αλλά και ανερχόμενων δημιουργών. Φέτος, συμβαδίζοντας με τις τάσεις της εποχής, πρόκειται να πραγματοποιήσει μία σειρά εργαστηρίων αφιερωμένων στα podcasts, καθώς επίσης και μία ανοιχτή συζήτηση για τα ψηφιακά αρχεία που τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν την τιμητική τους. 

Υπάρχει επίσης προγραμματισμός ώστε από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου του 2021 για να διεξαχθεί σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους. Για την ακρίβεια, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι για να προβληθούν τα τρία διαγωνιστικά τμήματα της διοργάνωσης, όπως και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Παρακάτω, 5 επιλογές ντοκιμαντέρ του Esquire, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αξίζουν την προσοχή σου.

Μπελούσι (Belushi) του Αρ Τζέι Κάτλερ

Ενδεχομένως, ένα ντοκιμαντέρ να μην είναι αρκετό για τον John Belushi των Blues Brothers. Στην προκειμένη περίπτωση, παρακολουθείς τη ζωή του κωμικού, τραγουδιστή και μέλους του Saturday Night Live που πάλευε με τον εθισμό στις ουσίες, μέσα από πλούσιο αδημοσίευτο υλικό.

Μυστικός πράκτορας (El agente topo) της Μάιτε Αλμπέρντι

Μια γυναίκα αναθέτει σε ένα ιδιωτικό ντετέκτιβ να ερευνήσει τις συνθήκες που επικρατούν στο γηροκομείο, όπου διαμένει η μητέρα της. Εκείνος, προσλαμβάνει έναν 83χρονο με σκοπό να μπει ως τρόφιμος και να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες εκ των έσω. Τι γίνεται όμως όταν μεσολαβεί το συναίσθημα;

Σήκωσέ το σαν κορίτσι (Lift Like a Girl) της Μέι Ζαέντ

Σε μία γειτονιά της Αλεξάνδρειας, η Ζεμπίμπα προπονείται εντατικά για να γίνει πρωταθλήτρια στην άρση βαρών. Η κάμερα διεισδύει στην αθέατη πλευρά μιας κοινότητας που μοιάζει σχεδόν εσκεμμένα κρυμμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της κοινωνικής πραγματικότητας στην Αίγυπτο.

Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα (Leningrad Cowboys Go America) του Aki Kaurismäki

Σε μια ερημική έκταση στην Τούνδρα, μία μπάντα που νομίζει ότι παίζει rock 'n' roll αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό της στις Η.Π.Α. Αν σ᾽αρέσει το έργο του Aki Kaurismäki, τα bars, τα burgers και οι σουρεάλ περιπέτειες, το mockumentary αυτό είναι ό,τι πρέπει.

Καετάνο Βελόζο: Μέρες χωρίς μουσική (Narciso Em Férias) των Χενάτου Τέρα, Χικάρντου Καλίλ

Ένας άνδρας κάθεται σταυροπόδι σε μια καρέκλα μπροστά σε έναν τοίχο και αφηγείται. Το σκηνικό θα ήταν πιθανότατα πολύ βαρετό αν επρόκειτο για ένα κοινό θνητό. Όμως, μπροστά από την κάμερα βλέπουμε το θρύλο του μουσικού ρεύματος της τροπικάλια, Καετάνο Βελόζο που πραγματοποιεί μία μίνι αναδρομή στις επώδυνες μνήμες του, 6 δεκαετίες μετά από τη σύλληψή του από το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις ταινίες μπορείτε να βρείτε στο filmfestival.gr, όπως και αναλυτικές οδηγίες για να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.