Το μέλλον του κινηματογράφου (ίσως) λέγεται Wattpad

H νεανική πλατφόρμα λογοτεχνίας στοχεύει στην κορυφή του Χόλιγουντ.

Στον κόσμο της πολιτιστικής παραγωγής, το θέμα του μήνα -και πιθανότατα του πρώτου μισού του 2021- είναι η εξαγορά του Wattpad από τη Naver, την πιο σημαντική μηχανή αναζήτησης (και άρα διαδικτυακή εταιρεία) στη Νότια Κορέα, για 600 εκατ. δολάρια. Ναι, αξίζει και την τελευταία δεκάρα. Το Wattpad γεννήθηκε το 2007 ως μία δωρεάν πλατφόρμα δημοσίευσης μυθιστορημάτων. Στο YouTube της λογοτεχνίας, οι χρήστες μπορούν να ποστάρουν ό,τι γράφουν, να τσεκάρουν πόσοι το διάβασαν και να διαβάζουν σχόλια και κριτικές των αναγνωστών για κάθε ξεχωριστό κεφάλαιο. 

Αρχικά, σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε σε ιστορίες που έγραφαν οι fans για ήδη υπάρχοντες χαρακτήρες επιτυχημένων ταινιών και σειρών (π.χ. love stories στο Hogwarts με τον Harry Potter κλπ), όμως εδώ και αρκετό καιρό το Wattpad έχει απαγκιστρωθεί από αυτήν την κατάσταση και μόνο το 15% του περιεχομένου του έχει να κάνει με αυτό το είδος. Το 90% των χρηστών ανήκει στο ηλικιακό γκρουπ 15-35 (εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι 15-25 ετών) και το 70% είναι γυναίκες, στοιχεία που το καθιστούν θρίαμβο της λογοτεχνίας στους νεαρούς ενήλικες και που δεν πέρασαν αδιάφορα από την κινηματογραφική βιομηχανία.

Το success story

Όταν οι δημιουργοί του, Allen Lau και Ivan Yuen συνειδητοποίησαν την ύπαρξη της προοπτικής να πωλούν τα δικαιώματα προσαρμογής στην τηλεόραση και τα κινηματογραφικά στούντιο, προσπάθησαν να βρουν τρόπο ώστε να επιλέγουν ευκολότερα τις πιο ελκυστικές ιστορίες που θα μοσχοπουλούσαν στη συνέχεια. Μόνο η τεχνολογία θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Συνεπώς, το Wattpad επένδυσε στην ανάπτυξη του StoryDNA, ενός πρωτογενούς λογισμικού που επιτρέπει να σαρώνει την παραγωγή του αρχείου που μέχρι σήμερα απαριθμεί 650 εκατ. ιστορίες που διαβάζουν 90 εκατ. χρήστες κάθε μήνα. Με απλά λόγια, το ιταλικό περιεχόμενο του Wattpad αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία διαφορά στην ποσόστωσή του από εκείνο του YouTube. 

Στο παρελθόν, το Wattpad "τα βρήκε" με εταιρείες από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, γεγονός που μεταφράζεται σε 1.500 ιστορίες που έχουν ήδη μετατραπεί σε κινηματογραφικά σενάρια, 90 που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, με τα 26 από αυτά να υπάγονται στη δικαιοδοσία του iflix της Ινδονησίας. Προφανώς, το πιο γνωστά από αυτά είναι εκείνα που προορίζονταν για το Χόλιγουντ. Όμως, αυτό που ξέρουν λίγοι είναι ότι για να μπορέσει η πλατφόρμα να ανοίξει την πόρτα του Λος Άντζελες, το 2016 δημιούργησε τη δική του εταιρεία παραγωγής ονόματι Wattpad Studios που λειτουργεί επίσης ως ατζέντης για τους συγγραφείς που "φιλοξενεί". Έτσι, τα Wattpad Studios ήρθαν σε επαφή με άλλα στούντιο στο Χόλιγουντ, προσφέροντας συμβουλές, πουλώντας ιστορίες και σενάρια και προσπαθώντας να προωθήσουν στους ενδιαφερόμενους το υλικό τους. 

Η πιο "δημοφιλής" και πολυσυζητημένη περίπτωση σεναρίου που προέκυψε από ιστορια του Wattpad είναι αυτή του After από το 2019, μία τεράστια επιτυχία που απέκτησε και sequel. To μυθιστόρημα ανήκε στην άγνωστη μέχρι τότε Anna Todd, η οποία φρόντισε να είναι παρούσα στην προσαρμογή του σεναρίου. Βέβαια, μετά ήρθε το Kissing Booth της 16χρονης Beth Reekles που μετά τις 19 εκατ. αναγνώσεις (!), εξαγοράστηκε και έγινε δύο ταινίες από το Netflix. Τέλος, τον περασμένο Μάιο, τα Wattpad Studios αποφάσισαν να αναλάβουν την ανεξάρτητη παραγωγή του What Happened That Night, ενός μυθιστορήματος που γράφτηκε από την Deanna Cameron στα 15 της χρόνια. Μάλιστα, προσέλαβαν τον David Arata (Children of Men) για την προσαρμογή του σεναρίου.

To μέλλον

Εν ολίγοις, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Naver ξόδεψε 600 εκατ. για να έχει πρόσβαση σε αυτό που αποδεικνύεται ότι εξελίσσεται στη μεγαλύτερη και διαρκώς ανανεωμένη "δεξαμενή" νεανικών σεναρίων. Μέχρι στιγμής, το μοναδικό όριο που υπάρχει στο Wattpad είναι κατά κύριο λόγο το φύλο. Μία μεγάλη μερίδα των ιστοριών που υπάρχουν συνήθως επικεντρώνεται σε ρομάντζα με πρωταγωνιστές αγόρια. Επιτυχία υπάρχει, αλλά καλώς ή κακώς το πεδίο επίσης είναι περιορισμένο για τον ίδιο λόγο. Τα περισσότερα blockbusters των τελευταίων 10 ετών αφορούν στο ίδιο πράγμα: love stories + ηλικιακές ομάδες 15-35. Ωστόσο, η "δίψα" για διαφορετικό περιεχόμενο είναι σπουδαία, οπότε ο στόχος του Wattpad είναι να φτάσει το συγκεκριμένο είδος. 

Η επιτυχία του YouTube απέδειξε ότι το ξεκίνημα από το μηδέν μπορεί να είναι καρποφόρο αν ξέρεις πώς να επικοινωνήσεις και να διαμορφώσεις τις επιθυμίες και την ταυτότητα των στόχων σου. Εντούτοις, αυτό ισχύει για ένα λιλιπούτειο ποσοστό του συνολικού αριθμού των ατόμων που το προσπαθούν όντως, χωρίς να σημαίνει οπωσδήποτε επιτυχία σε επαγγελματικό επίπεδο. Το Wattpad μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να συνδέσει τη λογοτεχνική επιτυχία με την οπτικοποίησή της, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς δε θα ισχύσουν απαραίτητα τα ίδια μέτρα και σταθμά όταν και αν καταπιαστεί με "έργα" που φέρουν περισσότερες από μία υπογραφές στη γραφή τους. Η κοινότητα των νέων και wannabe ανεξάρτητων συγγραφέων που έχει δημιουργήσει είναι η δύναμή του. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος