Οι καλύτερες ταινίες με serial killers

10 ταινίες από το 1931 μέχρι το 2004, με χρονολογική σειρά.

Σου αρέσουν τα θρίλερς; Και δη εκείνα που δεν προσπαθούν να καλύψουν τα σεναριακά τους κενά εμφανίζοντας στο τέλος εξωγήινους; Αν μάλιστα έχεις αδυναμία σε εκείνα που καταπιάνονται με serial killers, σε νιώθουμε, είναι δύσκολο να βρεις αξιόλογες παραγωγές που θα πρότεινες και στους φίλους σου να δουν. Με το σκεπτικό πρώτα "συμπάσχουμε και μετά γράφουμε" αναζητήσαμε ταινίες που επικεντρώνονται στη δράση κατά συρροή δολοφόνων και που αξίζουν τον χρόνο μας. 

Υ.Γ: Το υλικό ήταν και είναι άπειρο, καθότι είναι γνωστή η εμμονή αρκετών σκηνοθετών με το είδος, ωστόσο παρακάτω βρίσκεις χρονολογικά δέκα ιστορικούς τίτλους που κάθε κινηματογραφόφιλος -είτε λάτρης του τρόμου είτε όχι- επιβάλλεται να έχει παρακολουθήσει. 

M (1931)

Είναι η πρώτη των πρώτων και γι' αυτό θεωρείται κλασική στο είδος της. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται το κυνηγητό για τη σύλληψη δολοφόνου παιδιών στους δρόμους του Βερολίνου και δεδομένης της χρονιάς στην οποία γυρίστηκε, "κρατιέται" πολύ καλά, ακόμη και σήμερα που οι τεχνολογικές καινοτομίες αποτελούν ρουτίνα. Για την ακρίβεια, πολλοί σύγχρονοι σκηνοθέτες θα μπορούσαν να διδαχθούν πολλά παρακολουθώντας την για το πώς να "χτίσουν" αγωνία χωρίς φαντεζί τρόπους. Plus: αγαπάμε τις ενδυματολογικές επιλογές. 

Psycho (1960)

Και το "Ψυχώ" συμπεριλαμβάνεται στις ταινίες που μας έρχονται πρώτες στο μυαλό όταν η διαστροφή είναι το ζητούμενο. Ο Norman Bates ως λάτρης της "ανατρεπτικής" εσωτερικής διακόσμησης έχει μείνει στην ιστορία, ενώ φήμες θέλουν τον Alfred Hitchcock να έχει φροντίσει να αγοράσει όλα τα αντίγραφα του μυθιστορήματος του Robert Bloch (στο οποίο βασίζεται η ταινία) πριν από την κινηματογραφική πρεμιέρα για μην υπάρχουν spoilers.

10 Rillington Place (1971)

Αυτό το υποτιμημένο διαμάντι δεν κέρδισε την προσοχή που του αναλογεί όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά η στενάχωρη ιστορία του John Christie από τα '50s αξίζει μία δεύτερη ματιά. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν μόλις δύο πόρτες μακριά από το πραγματικό σπίτι στο Notting Hill, όπου και έγιναν οι φόνοι στην πραγματικότητα. 

The Texas Chainsaw Massacre (1978)

Το αριστούργημα του Tobe Hooper περιείχε μία από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές ατάκες: "Ποιος θα επιβιώσει και τι θα έχει απομείνει από αυτόν;" Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι δεν αστειευόταν άλλωστε. 

A Nightmare on Elm Street (1984)

To τρομακτικό πνεύμα ενός παιδιού (που δολοφονήθηκε) εισβάλλει στα όνειρα των παιδιών των γονέων που ευθύνονται για το θάνατό του και η συνέχεια είναι όσο τρομακτική δε φαντάζεσαι. 

Silence of the Lambs (1991)

Η εκφορά του ονόματος Clarice από το στόμα του Anthony Hopkins αντηχεί ακόμα στα αυτιά κάποιων από εμάς. Δεκαέξι λεπτά στην οθόνη μας άλλωστε, ήταν αρκετά για να του χαρίσουν όσκαρ ερμηνείας. Περιττό να πούμε ότι ο Dr. Hannibal Lecter συμπεριλαμβάνεται στις πιο εμβληματικές φιγούρες που πέρασαν ποτέ από τον κινηματογράφο. 

Se7en (1995)

David Fincher, Brad Pitt, Morgan Freeman. Με όποια σειρά και να διαβάσεις τα ονόματα, κίνητρο υπάρχει για να το δεις, αν και πολύ αμφιβάλλουμε ότι σου έχει διαφύγει. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα ως θεματική ενός κατά συρροή δολοφόνου προβληματίζουν τον κουρασμένο από τη ζωή Freeman και η ανατροπή σίγουρα δεν είναι αυτό που έχει στο μυαλό του.

American Psycho (2000)

Με στοιχεία δηκτικής σάτιρας και μαύρης κωμωδίας, το American Psycho είναι μία καλή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει ο Christian Bale. Στην προκειμένη περίπτωση υποδύεται τον αντι-ήρωα Patrick Bateman, έναν άψυχο τύπο της Wall Street με παντός είδους μεγαλομανία. 

Memories of Murder (2003)

Προτού αναστατώσει το Χόλιγουντ (και όχι μόνο) με το Parasite, ο Bong Joon-Ho φρόντισε να συστηθεί στο ευρύ, διεθνές κοινό με το Memories of Murder. Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται ότι έπραξε ορθώς, αφού μέχρι και ο Quentin Tarantino σχολίασε πως είναι "μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολυσύνθετες ταινίες του 21ου αιώνα, ένα αριστούργημα". Η δεύτερη ταινία του οσκαρούχου πλέον σκηνοθέτη ξεκινά με τη σκηνή στην οποία βλέπουμε δύο γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί βάναυσα μετά το βιασμό τους. Δε συνεχίζουμε άλλο. 

Monster (2004)

Αν δεν ξέρεις ότι πρωταγωνιστεί η Charlize Theron (απέσπασε όσκαρ ερμηνείας παρεμπιπτόντως), τότε ψάχνεις να τη βρεις γιατί η μεταμόρφωσή της είναι α-πί-στευ-τη. Υποδύεται την Aileen Wuornos, μία πρώην ιερόδουλο που δολοφονεί επτά άντρες που είχαν υπάρξει πελάτες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος