Οι καλύτερες ταινίες του Robert Downey Jr.

Ο σταρ της Marvel και πρώην "κακό παιδί" του Χόλιγουντ σήμερα κλείνει τα 58 του χρόνια.

Αν μπεις στη διαδικασία να τον googlάρεις, στις πρώτες αναζητήσεις δίπλα στο όνομά του φιγουράρει η λέξη "glasses". Το στυλ ανέκαθεν αφορούσε τον Robert Downey Jr., γεγονός ευδιάκριτο ακόμη και στην άχαρη δεκαετία του '90 όταν παρουσιαζόταν ως ζεν πρεμιέ σε κομεντί όπως το Only You με τη Marisa Tomei. Ο 57χρονος σήμερα ηθοποιός -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 4 Απριλίου του 1965- είναι το απόλυτο χολιγουντιανό παράδειγμα της φράσης "ποτέ δεν είναι αργά".

Στα μισά της ζωής του και έχοντας αποφασίσει να κάνει κανονική επανεκκίνηση μετά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις ουσίες, αλλά και το νόμο, κατόρθωσε το 2008 να συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Πέντε χρόνια αργότερα και μέχρι και το 2015, σύμφωνα με το Forbes ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός παγκοσμίως.

Με αφορμή λοιπόν, τα σημερινά του γενέθλια, επιλέξαμε 10 ταινίες του που θα μας μείνουν αξέχαστες -με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια- και στις παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά.

Chaplin (1992)

Σε περίπτωση που έχεις γνώση της πορείας του μόνο την τελευταία δεκαετία, σίγουρα δεν περιμένεις ότι έχει υποδυθεί τον Charlie Chaplin. Τόσο επιτυχημένα μάλιστα, ώστε να βρεθεί υποψήφιος για όσκαρ α᾽ ανδρικού ρόλου. Η συνδρομή του σκηνοθέτη Richard Attenborough ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού μπόρεσε να εκμαιεύσει από τον Downey Jr. μία τέτοια ερμηνεία.

Short Cuts (1993)

Κάτι αντίστοιχο έκανε εδώ και ο Robert Altman. Η σερβιτόρα Doreen Piggot (Lily Tomlin) τραυματίζει με το αυτοκίνητό της ένα παιδί, που καταλήγει σε κώμα. Στο νοσοκομείο, ο παππούς του παιδιού (Jack Lemmon) μιλάει στο γιο του, Howard (Bruce Davison) για τις παλιές του σχέσεις. Στο ενδιάμεσο, ένας ζαχαροπλάστης (Lyle Lovett) ενοχλεί την οικογένεια επειδή δεν πήγαν να πάρουν την τούρτα του παιδιού. Τι κάνει εδώ ο Robert; Καλύτερα να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι.
Υ.Γ.: Παραδόξως, αυτή η ταινία, βρίσκεται στο νο2 των προτιμήσεων του κοινού στο Rotten Tomatoes.

Natural Born Killers (1994)

Αυτή η σκληρή-σατιρική ταινία του Oliver Stone για την κουλτούρα των ΜΜΕ άργησε να εκτιμηθεί από κοινό και κριτικούς. Ο Downey παίζει έναν ρεπόρτερ ονόματι Wayne Gale που ψάχνει να κάνει νούμερα τηλεθέασης όταν δύο κατά συρροή δολοφόνοι (Woody Harrelson and Juliette Lewis) σκοτώνουν μία ομάδα ανθρώπων. Μαντέψτε ποιος τους κάνει σταρ.

Richard III (1995)

O διακαής πόθος του για το βρετανικό θρόνο οδηγεί τον Ριχάρδο τον τρίτο (Ian McKellen) στην τρέλα. Η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του '30, όταν η Βρετανία διχάζεται από εμφύλιο πόλεμο και ο Ριχάρδος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την "ευκαιρία" για να επιβάλλει τη φασιστική δικτατορία του. Πρέπει πρώτα όμως, να "ξεφορτωθεί" εκείνους που του στέκονται εμπόδιο. 

Goodnight, and Good Luck (2005)

Όταν ο γερουσιαστής Joseph McCarthy ξεκινά την παράτολμη καμπάνια του για να ξεριζώσει τους κομμουνιστές από την Αμερική, ο διευθυντής του CBS News Edward R. Murrow (David Strathairn) επικεντρώνεται στην έκθεση της θηριωδίας που έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειών του πολιτικού. Στο σκηνοθετικό και συγγραφικό εγχείρημα του Goerge Clooney, ο Robert Downey Jr. υποδύεται τον Joe Wershba, ένα δημοσιογράφο που εμπλέκεται σε ένα ρομάντζο που παραβαίνει τους όρους της εταιρείας στην οποία εργάζεται.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Η neo-noir σατιρική ταινία του Shane Black βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες των Downey, Val Kilmer και Michelle Monaghan. Η αφήγηση του Downey αποδεικνύει ότι το κωμικό στοιχείο παραδόξως συγκαταλέγεται στα δυνατά του σημεία. 

Zodiac (2007)

Ο David Fincher δίνει το ρυθμό και οι Downey, Jake Gyllenhaal και Mark Ruffalo ακολουθούν, Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο και παράλληλα, οι ερμηνείες τους βοηθούν στο να διατηρηθεί το σασπένς μέχρι και την τελευταία στιγμή. 

Ironman (2008)

Ο δισεκατομμυριούχος έμπορος όπλων και ευφυέστατος εφευρέτης Tony Stark (Robert Downey Jr.) πέφτει θύμα απαγωγής από τρομοκράτες στο Αφγανιστάν. Για να δραπετεύσει, φτιάχνει μια προηγμένης τεχνολογίας πανοπλία, την οποία στη συνέχεια τελειοποιεί προς όφελος της κοινωνίας. Η Marvel βρήκε στο πρόσωπο του Downey Jr. τον Iron Man. 

Chef (2014)

Μικρός αλλά επιδραστικός ο ρόλος του Marvin στο Chef υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Jon Favreau (Iron Man). Υποδύεται τον επενδυτή και πρώην σύζυγο, της πρώην συζύγου (!) του πρωταγωνιστή Carl (στο ρόλο ο σκηνοθέτης Jon Favreau). 

Captain America: Civil War (2016)

Οι αδερφοί Russo ευθύνονται για αυτήν την πιο συναισθηματική και ευφυή εκδοχή του Tony Stark. Μπορεί ο Downey Jr. να μην είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά η σχέση του με τον Captain America βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.