Ο νέος King of Cool Tom Holland και η σκοτεινή πλευρά του

Μπορεί o φιλικός Spider-Man της γειτονιάς σας να πείσει το κινηματογραφικό κοινό ότι είναι ένας ηρωινομανής ληστής τραπεζών; Δυστυχώς για τη μαμά του, η απάντηση είναι ναι.

Στα τέλη του φθινοπώρου του 2019, ο Tom Holland ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός κελιού φυλακής, ιδρώνοντας, σφαδάζοντας, φτύνοντας αίμα. Τα βρόμικα καστανά μαλλιά του ήταν ξυρισμένα· τα μάτια του, που συνήθως χαμογελούν, ήταν βαθουλωμένα. Φορώντας μία χακί φόρμα φυλακής, που κρεμόταν στο κορμί του, κινούνταν μπρος-πίσω στο πάτωμα, χτυπώντας το κεφάλι του στο τσιμέντο μερικές φορές κατά τη διάρκεια της κίνησης. Μετά οι σκηνοθέτες φώναξαν: "Cut".

από την Allie Jones/ Απόδοση: Ραφαέλλα Ράλλη
Φωτογραφίες: Robbie Fimmano
Casting: Randi Peck
Styling: Law Roach
Παραγωγή: Jamie Vance/Sweet Genius και Callie Householder
Grooming: Rachel Speke

Ο ήρωας με το γλυκό πρόσωπο

O Holland, ο 27χρονος Βρετανός ηθοποιός (γεννηθηκε την 1η Ιουνίου 1996), πασίγνωστος για το ρόλο του φιλικού Spider-Man της γειτονιάς, ο ήρωας με το γλυκό πρόσωπο του αέναα εκτεταμένου κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, υποδυόταν το ρόλο του στο Cherry. Στην επερχόμενη ταινία υποδύεται έναν στρατιωτικό γιατρό, που επιστρέφει σπίτι από τον πόλεμο στο Ιράκ με μη διεγνωσμένη διαταραχή μετατραυματικού στρες, εθίζεται στην ηρωίνη και ξεκινά να ληστεύει τράπεζες. Μετά τα γυρίσματα της σκηνής που λαμβάνει χώρα στη φυλακή, ο Holland ήταν λίγο ζαλισμένος, αλλά ευχαριστημένος από την ερμηνεία του, οπότε έπραξε ό,τι πιθανότατα θα έκανε οποιοσδήποτε νέος σε μία στιγμή υπερηφάνειας: Έστειλε στη μητέρα του το υλικό με τον εαυτό του να σφαδάζει στο κελί.

Ο νέος King of Cool Tom Holland και η σκοτεινή πλευρά του

"Πραγματικά το μεγαλύτερο λάθος", λέει τώρα χαμογελώντας πλατιά. "Ήμουν του στυλ "Έτσι πάει η μέρα μου” και εξοργίστηκε μαζί μου. Υποθέτω πως δεν το είχα σωστά στο μυαλό μου, σκεφτόμουν "Ξέρεις ποιος πραγματικά ήθελε να το δει αυτό; Η μαμά μου”. Εκ των υστέρων, ήταν πραγματικά πολύ ανόητο αυτό που έκανα". Και συνεχίζει: "Νομίζω πως όταν η μαμά μου πηγαίνει να δει ειδικά τις ταινίες μου, αυτά που της αρέσουν περισσότερο είναι οι στιγμές που λέει "Ω, αυτό είναι το αγοράκι μου”. Αλλά σε αυτήν την ταινία δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από όταν τα γυρίσματα του Cherry ολοκληρώθηκαν και τώρα που το χρώμα έχει επιστρέψει στα μάγουλά του, η μαμά του τον έχει συγχωρήσει. Πήρε λίγο χρόνο, όμως, στους φίλους και την οικογένειά του να συνηθίσουν στην ιδέα ότι πρωταγωνιστεί σε μία τέτοια ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nico Walker, ενός πραγματικού ληστή που μετατράπηκε σε αγαπημένο παιδί της λογοτεχνίας.

Η σχέση με τους γονείς

Οι γονείς του Holland –η μητέρα του είναι η φωτογράφος Nicola Frost και ο πατέρας του ο συγγραφέας και κωμικός Dominic Holland– αναθεώρησαν όταν είδαν για δεύτερη φορά ένα full cut της ταινίας. "Μπόρεσαν να την ευχαριστηθούν σαν ταινία και όχι σαν βιογραφία του γιου τους που κάνει ηρωίνη", λέει. "Είναι πραγματικά υπερήφανοι και τους άρεσε πολύ".

ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ 3Το πιο σημαντικό πράγμα για τον Holland είναι να ικανοποιήσει τους γονείς του και στην ηλικία του αυτό αποτελεί μία επιθυμία που δεν έχει μάθει ακόμη να κρύβει. "Αν ψάχνω κάποιου την αποδοχή, αυτή είναι των γονιών μου", αναφέρει. "Αυτό θα ήταν το κορυφαίο μου επίτευγμα". Συνεπώς, έχοντας αυτό ως βασικό μέτρο σύγκρισης, ο Holland έχει ήδη επιτύχει.

Τώρα, απλώς πρέπει να συνειδητοποιήσει πώς πρέπει να μιλάει για την ταινία με τον υπόλοιπο κόσμο, ενόσω εκπληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του με τη Sony και τη Marvel ως ο νεότερος Spider-Man στην ιστορία του ρόλου. Δεν θα είναι μικρός ο άθλος του: Η νέα κυκλοφορία αναμετράται με τη φρίκη της κρίσης των οπιοειδών, αλλά πρέπει να παραμείνει ο σούπερ ήρωας της διπλανής πόρτας. Θέλει να ευχαριστήσει την οικογένεια, τα αφεντικά και τους θαυμαστές του, καθώς αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων: Να είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του.

Αν κατά πάσα πιθανότητα έχετε αποφύγει το box office τα τελευταία πέντε χρόνια, επιτρέψτε μας να είμαστε οι πρώτοι που θα σας πούμε ότι ο Holland αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο, πρωταγωνιστώντας σε δύο αυτόνομες ταινίες Spider-Man και κάνοντας εμφανίσεις που έκλεψαν τις εντυπώσεις στα Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame. Εξουδετέρωσε περισσότερους από χίλιους αντιπάλους (συμπεριλαμβανομένου του Timothée Chalamet, με τον οποίο έκτοτε έγινε καλός φίλος) για τον ρόλο, όταν ήταν μόλις 19 χρόνων.

Παρότι ο Holland εργαζόταν από παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο –ως εκπαιδευμένος χορευτής, σε ηλικία 12 ετών πρωταγωνίστησε στην παράσταση Billy Elliot στο West End–, οι περισσότεροι τον γνωρίζουν πρωτίστως ως τον πολύ Αμερικανό Peter Parker. Κάποιοι ίσως τον θυμούνται ως τον μεγαλύτερο γιο στην ταινία The Impossible του 2012· ο Holland ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα έμαθε πώς να χτυπιέται ολόκληρος κατά παραγγελία, όπως στη σκηνή της φυλακής στην ταινία Cherry, παρακολουθώντας την "υπέροχη Naomi Watts" στα γυρίσματα εκείνης της ταινίας.

To Cherry είναι η ευκαιρία του Holland να ξανασυστηθεί στο κοινό και στους συναδέλφους του ως ένα διαφορετικό είδους κλασικού Αμερικανού χαρακτήρα: Εκείνον που αντέχει το κόστος του πολέμου και βυθίζεται σε έναν εθισμό που κάνει κατάληψη στη ζωή του. Αν και το θέμα της ταινίας δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ο Holland, η παραγωγή δεν ήταν εντελώς ξένη προς αυτόν: Κατ’ αρχάς, η σκηνοθεσία ανήκει στους Joe και Anthony Russo, που τον καθοδήγησαν σε όλες εκείνες τις ταινίες Avengers.

Ωστόσο, είναι ένα πρώτο βήμα σε μία νέα και επισφαλή περίοδο της καριέρας του, και δεν είναι πολύ σίγουρος ακόμη πώς θα είναι αυτή η περίοδος. Όλοι γύρω του –οι συνεργάτες, οι διάσημοι μέντορές του και οι σύγχρονοί του– λένε πως είναι έτοιμος να βγει από τo πλαίσιο της Μarvel και να ζήσει τη δική του στιγμή ως ενήλικος.

"Θα γυρίζαμε κάθε μας ταινία για το υπόλοιπο της ζωής μας με τον Tom Holland", αναφέρει ο Joe Russo, ο ελάχιστα μικρότερος σε ηλικία αδελφός του Anthony. "Είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος ηθοποιός που έχουμε συναντήσει. Είναι τόσο μεγάλο φυσικό ταλέντο. O παράγοντας χάρισμα σε εκείνον είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο που λειτουργεί σαν ένα απίστευτο μέσο μετάδοσης για οποιαδήποτε ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς. Τα έχει όλα".

Η προστατευτική φούσκα της Marvel

Ο Robert Downey Jr., ο οποίος έχει λειτουργήσει ως μέντορας του Holland στη μεγάλη οθόνη αλλά και στην πραγματική ζωή, και ο οποίος ξέρει κάτι σχετικά με το τι χρειάζεται για να ξανασυστηθείς στο κοινό, λέει πως δεν έχει δει το Cherry ακόμη, αλλά είναι σίγουρος πως θα αποτελέσει σημείο καμπής για τον προστατευόμενό του. "Θα είναι εκείνη η στιγμή που λείπει όταν έχεις υπάρξει κοντά σε σπουδαίες ερμηνείες, έχεις επιτύχει σπουδαίες ερμηνείες στο πλαίσιο ενός είδους franchise, και τώρα έχεις τη στιγμή σου για να δείξεις ότι μπορείς να ανταγωνιστείς με τους καλύτερους από αυτούς στο είδος του δράματος", επισημαίνει.

ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ 1

Η Zendaya, η MJ στον Spider-Man του Holland, παρακολούθησε ένα screener στα γυρίσματα μαζί του και δήλωσε "σούπερ εντυπωσιασμένη". "Είναι πολύ δύσκολο να το δεις, γιατί σκέφτεσαι "Φτου, αυτός είναι ο φίλος μου και τον βλέπω κάθε μέρα ως Peter Parker”. Είναι σκληρό, αλλά ανταποκρίθηκε στην πρόκληση πολύ όμορφα. Όταν δει ο κόσμος αυτήν την εκδοχή του Tom Holland, και τώρα τι;", αναρωτιέται. "Ο ουρανός είναι το όριο" κατά την προσφιλή στους Αμερικανούς έκφραση.

Όσο ο Holland επιχειρεί να δραπετεύσει από τη μεταφορική "προστατευτική φούσκα" της Marvel, δουλεύει μέσα στην πραγματική, γυρίζοντας την τρίτη –άτιτλη ακόμα– ταινία Spider-Man σε ένα υψηλής προστασίας από τον κορονοϊό soundstage στην Ατλάντα. Εκεί τον βρήκα όταν επικοινωνήσαμε μέσω Zoom στα μέσα του Δεκέμβρη. Έχει διακοσμήσει το τροχόσπιτό του σε στυλ δωματίου φοιτητικής εστίας και για την εποχή: πολλές πολύχρωμες γιρλάντες και φωτάκια που αναβόσβηναν ήταν τοποθετημένα τυχαία.

Οι ακόλουθοί του –όπως ακριβώς δεν θα τους αποκαλούσε– περίμεναν γύρω του, συμπεριλαμβανομένων των hair&makeup artist, προπονητή διαλέκτου, ενδυματολόγου και ενός από τα αδέρφια του, ο λόγος για τον 22χρονο Harry. "Είναι ο βοηθός μου, νομίζω, αλλά, πραγματικά, είναι ο αδελφός μου και είναι εδώ ως παρέα και με βοηθάει να προετοιμάσω όλα όσα πρέπει να γίνουν", λέει ο Holland (έχει ακόμη δύο μικρότερους αδελφούς πίσω στο Λονδίνο: τον δίδυμο αδελφό του Harry, τον Sam, που είναι chef και τον Paddy, που είναι 16 ετών).

Η παρέα έπαιζε χριστουγεννιάτικη μουσική για να διατηρήσει το κέφι και ο Holland αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο του τραγούδι από το εν λόγω είδος είναι το Mistletoe του Justin Bieber. "Όταν ήμουν παιδί, νόμιζα ότι (το τραγούδι) τα σπάει", λέει προκαλώντας μου ένα σύντομο βραχυκύκλωμα, καθώς προσπαθούσα να επεξεργαστώ το γεγονός ότι για τον πολύ νέο ακόμη, σταρ μας, μία κυκλοφορία του Bieber από το 2011 μετράει σαν κλασική επιτυχία.

O Holland μιλάει με μία τραγουδιστή λονδρέζικη προφορά την οποία μπορεί εύκολα να αφήσει για μία εξαιρετικά πειστική αμερικανική διάλεκτο. Περιστασιακά στη συζήτηση, υιοθετεί τη φωνή του Peter Parker για να τονίσει κάτι ή να εξηγήσει κάτι για το ρόλο. Τώρα το έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ, που απλά ξεχνάω ότι το κάνει", αναφέρει η Zendaya. Απαντώντας στις ερωτήσεις είναι υπέρμετρα σεβαστικός και προσεκτικός να μην προσβάλλει, αλλά ούτε είναι ανασφαλής ή ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κουβέντας μας, παραδέχεται ελεύθερα ότι έχει ένα μικρό hangover έπειτα από ένα εορταστικό δείπνο με φίλους την προηγούμενη νύχτα στο προστατευμένο περιβάλλον του σετ. "Το κρασί έρρεε", λέει.

Κάποιες ώρες ξεκούρασης

Ο Holland πιθανότατα αξίζει μερικές ώρες ξεκούρασης, αφού έχει δουλέψει περισσότερο από κάθε άλλο ηθοποιό τον τελευταίο χρόνο. Ενώ πολλοί από τους πλούσιους και διάσημους συναδέλφους του ήταν ευτυχισμένοι περνώντας την πανδημία κουλουριασμένοι στα σπίτια τους, ενοχλώντας κόσμο με live στο Instagram, ο Holland είναι ενεργός εδώ και μήνες επιστρέφοντας στα γυρίσματα μόλις η Sony έκρινε ότι ήταν ασφαλές –και οικονομικά αναγκαίο– να το κάνει.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, κλείστηκε στο σπίτι του στο Λονδίνο με τον Harry και μερικούς φίλους. ("Ήταν μακελειό", λέει για τις βουτηγμένες στην μπίρα εβδομάδες που πέρασαν χωρίς να κάνει τίποτα). Κατά τον Ιούνιο, έφυγε για Βερολίνο για να ολοκληρώσει τα γυρίσματα του Uncharted, μιας κινηματογραφικής προσαρμογής της δημοφιλούς σειράς video game με συμπρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg.

ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ 6

"Έτρωγα τόσο πολύ ξύλο", λέει για την απόδοσή του σε μυριάδες επικίνδυνες σκηνές στα γυρίσματα. "Ήμουν δαρμένος και μελανιασμένος και είχα τενοντίτιδα στον ιγνυακό τένοντα. Δεν θα ξανακάνω ποτέ σκηνή με ξιφομαχίες".

Παρά την ταλαιπωρία, έκανε μόνο τρεις ημέρες διάλειμμα μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, προτού πετάξει για Ατλάντα, για να δουλέψει στον Spider-Man, το οποίο είχε παρουσιάσει το δικό του σετ προκλήσεων. "Ολόκληρη εκείνη την εβδομάδα των γυρισμάτων, δεν είχα κάνει ούτε μία λήψη σωστά πάνω", λέει δαγκώνοντας αφηρημένα τις παρανυχίδες του, κάτι που κάνει πού και πού. "Ήμουν ανάποδα ολόκληρη την εβδομάδα".

Η γρήγορη, σωματικά εξουθενωτική μετάβαση από videο-game χαρακτήρα σε σούπερ ήρωα παρακίνησε τον χαμηλών τόνων, προσηνή Βρετανό να κάνει κάτι που κανονικά δεν είχε κάνει: να επιβληθεί με τη δύναμή του ως star.

Το πρόβλημα, λέει, ήταν μία περούκα που το τμήμα των ενδυματολόγων ήθελε να φορέσει. "Τα μαλλιά μου στο Uncharted είναι πολύ πιο ωραία", εξηγεί. "Έχω άψογα ξυρισμένες άκρες στο πλάι και μαλλιά στρωμένα να γυαλίζουν στο πίσω μέρος, και αυτό δεν ήταν πολύ Peter Parker. Αυτός είναι κάπως αποτυχημένος. Οπότε μου έβαλαν αυτήν την περούκα που ήταν απλά γύρω από τις δύο πλευρές του κεφαλιού".

Ενώ ο Holland είναι εντάξει με το να μοιάζει λιγάκι σαν αποτυχημένος για τον καλό του χαρακτήρα που υποδύεται, αυτή η κατάσταση με την περούκα στα πλάγια τον έκανε να δείχνει πολύ περισσότερο αποτυχημένος. "Για πρώτη φορά στη ζωή μου πάτησα πόδι ως πρωταγωνιστής και ήμουν του στυλ "Δεν πρόκειται γ@$%$^$ να φορέσω αυτήν την περούκα. Μπορείτε απλά να... Θα έχω πιο κοντά μαλλιά και πρέπει απλά να το πάρετε απόφαση”".

Οπότε fans, ορίστε το spoiler σας (μην το πείτε σε κανέναν): Σε μερικές σκηνές στο επόμενο επεισόδιο του Spider-Man, ο Holland ίσως έχει μυστηριωδώς κοντύτερα μαλλιά. Αυτή είναι η μοναδική λεπτομέρεια που μπορεί να αποκαλύψει σχετικά με το πολυαναμενόμενο sequel, γιατί υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάει για αυτό, και γιατί επίσης δεν είναι σίγουρος ότι γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτό.

"Ειλικρινά δεν έχω ιδέα με τι σχετίζεται αυτή η ταινία και είμαι εδώ και 8 εβδομάδες στα γυρίσματα", λέει, απλά για να αστειευτεί ελαφρώς.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος στον εαυτό του. Ο Holland έχει τη φήμη στο σύμπαν της Marvel ότι αποκαλύπτει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις επερχόμενες ταινίες σε ακατάλληλες στιγμές (Προς υποστήριξή του, ο Mark Ruffalo ευρέως θεωρείται ότι είναι χειρότερος). "Πάντα θα υποστηρίζω ότι δεν έχω κάνει spoiler για τίποτα", λέει και η Marvel και η Sony πάντα θα υποστηρίζουν ότι το έκανα".

Ανάμεσα στα φερόμενα ως αμαρτήματά του: Το 2018, φημολογείται ότι "πρόδωσε" το τέλος του Avengers: Infinity War σε ένα θέατρο στο Λος Άντζελες που ήταν γεμάτο από fans που επρόκειτο να το παρακολουθήσουν. Περισσότερες (κάπως ασαφείς) αποδείξεις μπορούν να βρεθούν στο YouTube βίντεο "tom holland spoiling stuff for 4 minutes straight", που αυτήν τη στιγμή έχει πάνω από 24 εκατ. θεάσεις.

Δεδομένης αυτής της εν μέρει "κερδισμένης" φήμης, οι δυνάμεις περιορίζουν τον όγκο των πληροφοριών που λαμβάνει ο Holland για την εκάστοτε πλοκή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Όταν έφτασε στο set στην Ατλάντα, πήρε τις πρώτες εβδομήντα σελίδες του σεναρίου και μία μικρή σύνοψη της κατάληξης της ταινίας, αλλά πιστεύει στη θεωρία ότι το πακέτο είχε μερικές παραλήψεις ή ίσως ακόμη και παραπλανητικές πληροφορίες.

"Το κάνουν συνέχεια", λέει. "Στο Endgame, στη σκηνή της κηδείας του Robert Downey Jr., για πολύ καιρό, είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για γάμο. Είμαι 100% σίγουρος ότι ακόμη με εξαπατούν".

Αυτή η συγκεκριμένη συνέχεια του Spider-Man έχει γίνει αντικείμενο σωρείας φημών για τις αποφάσεις στο casting. Όταν μιλήσαμε τον Δεκέμβριο, πολλά Μέσα μετέδιδαν ότι προγενέστεροι πρωταγωνιστές –Tobey Maguire και Andrew Garfield– θα εμφανίζονταν με τον Holland σε κάτι σαν την απόλυτη spider-verse στιγμή. Όταν ρωτάω τον Holland για αυτό το ενδεχόμενο, ξαφνικά είναι σίγουρος ότι γνωρίζει για ποιο πράγμα μιλάει.

"Όχι, όχι, δεν θα εμφανιστούν σε αυτήν την ταινία", λέει αποφασιστικά. "Εκτός αν μου έχουν αποκρύψει την πιο σημαντική πληροφορία, που πιστεύω πως είναι πολύ μεγάλο μυστικό για να μου το αποκρύψουν, αλλά μέχρι στιγμής όχι. Θα είναι μία συνέχεια των ταινιών Spider-Man που κάνουμε".

Μπορείς σχεδόν να ακούσεις μία μικρή απογοήτευση στη φωνή του – δεν έχει αποκαλυφθεί πόσο θα συνεχιστεί η κυριαρχία του στη Marvel, και είναι ξεκάθαρο ότι είναι πρόθυμος να δοκιμάσει την τύχη του σε projects που δεν αποτελούν συνέχεια ενός (πολύ επιτυχημένου) franchise. Πρόκειται για μία στιγμή ορόσημο για τον Holland που είναι άβολη και ευχάριστη για όλους: όταν συνειδητοποιείς ότι η πρώτη σου δουλειά δεν είναι η μοναδική δουλειά που θα κάνεις.

O Holland πρωτοέμαθε για το Cherry σε ένα ADR session (κατά το οποίο οι ηθοποιοί ηχογραφούν εκ νέου διαλόγους σε στούντιο) με τους αδελφούς Russo για το Avengers: Endgame. Εκείνη την περίοδο, οι σκηνοθέτες είχαν εξασφαλίσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για το μυθιστόρημα του Walker και έψαχναν για τον πρωταγωνιστή τους.

Η διαδικασία για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων ήταν ασυνήθιστη ακόμη και για τα standards του Χόλιγουντ: Οι σκηνοθέτες διαπραγματεύτηκαν με τον Walker μέσω τηλεφώνου, όσο ακόμα ήταν στη φυλακή και μπορούσε να μιλάει μόνο τρία λεπτά τη φορά. "Αυτό που έκανε τους Russo να ξεχωρίσουν από τους υπολοίπους ήταν το πόσο αφοσιωμένοι έδειχναν πραγματικά για να κάνουν την ταινία", λέει ο Walker που αποφυλακίστηκε στο τέλος του 2019 και δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παραγωγή. "Έλεγαν "Θα το κάνουμε αυτό. Θα είναι το επόμενο μεγάλο project που θα κάνουμε”".

Κατά τη διάρκεια του session σε ένα στούντιο στο Λος Άντζελες, ο Joe Russo πήρε παράμερα τον Holland και του είπε για την ευκαιρία. Καθώς ο σκηνοθέτης εξηγούσε το πλαίσιο της πλοκής –Ιράκ, εθισμός στα οπιοειδή, ληστείες τραπεζών– "Ήμουν του στυλ "πού υπογράφω; Θα το κάνω. Θα το κάνω αμισθί”", λέει o Holland. Αφού υπέγραψε για την ταινία, πέρασε εβδομάδες προετοιμαζόμενος σωματικά και διανοητικά για να ζήσει στον κόσμο του Cherry.

Αντλώντας έμπνευση από το συμπρωταγωνιστή του στο Spider-Man: Far far Home και είδωλό του, Jake Gyllenhaal, ο οποίος ανάγκασε το σώμα του να αλλάξει, μερικές φορές σημαντικά, από ρόλο σε ρόλο, ο Holland έχασε περίπου δεκατρία κιλά από το ήδη-όχι-πολύ-ογκώδες σκαρί του, για να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο λεπτός γίνεται (Το κατόρθωσε ακολουθώντας πιστά μία δίαιτα keto και τρέχοντας κάθε μέρα, αλλά "μετά έφτασα σε ένα σημείο, κατά το οποίο ένιωθα τόσο αδύναμος που δεν μπορούσα πραγματικά να τρέξω", λέει).

Και όσο προσπαθούσε να χάσει βάρος, πέρασε μερικές εβδομάδες με βετεράνους σε ένα κέντρο απεξάρτησης κοντά στο σετ του Κλίβελαντ, ακούγοντας τις ιστορίες τους και μαθαίνοντας περισσότερα για την κρίση οπιοειδών που έχει αποδεκατίσει κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Walker, ο οποίος δεν γνώριζε από πριν τον Holland, εκτίμησε αυτήν την προσπάθεια: "Τι μπορείς πραγματικά να πεις όταν κάποιος βάζει τόσο πολύ τον εαυτό του σε ένα project που προέκυψε από το μυθιστόρημά σου; Θέλω να πω, πρέπει να αισθάνεσαι ευγνώμων για αυτό".

Για τον Holland, η επίσκεψη στους βετεράνους "με στενοχώρησε πραγματικά σε τέτοιο σημείο ώστε να πάθω μία μικρή κατάθλιψη και απλά μου έδωσε κίνητρο", λέει.

Ακόμα προσπαθεί να ανακαλύψει πώς να μιλάει για όλα όσα έμαθε. Γνωρίζει ότι η ταινία αποτελεί ρίσκο για την καριέρα του και, ως φιλικό προς την οικογένεια πρόσωπο της Marvel, προσπαθεί να το "στρογγυλέψει" λίγο, οραματιζόμενος τους θαυμαστές του.

"Νομίζω ότι θα μπορούσατε πιθανότατα να έχετε ως μέτρο αναφοράς το δημόσιο πρόσωπό μου και τον τρόπο με τον οποίο "στέκομαι” στα φώτα της δημοσιότητας, προσπαθώντας να υποστηρίξω αυτή τη νοοτροπία του ότι είμαι πρότυπο για τα μικρά παιδιά", λέει.

Όταν ο Holland αποφάσισε να πάρει μέρος στο project, οι Russos τον διαβεβαίωσαν ότι η ταινία δεν θα ωραιοποιούσε τη χρήση των ναρκωτικών και ότι –καλώς εχόντων των πραγμάτων– θα ευαισθητοποιούσε τον κόσμο για την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

"Οπότε το είδα σαν μία ευκαιρία να ανάγω το πρότυπο στο επόμενο επίπεδο", λέει, "και να δείξω στα νέα παιδιά τι συμβαίνει. Είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται στο κατώφλι μας και κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή από μία κακή απόφαση. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα δει αυτήν την ταινία και θα πει "Ξέρεις κάτι; Δεν πρόκειται να κάνω ναρκωτικά”".

Είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με το συναίσθημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ακριβώς αυτό που οι Russos ελπίζουν να εκφράσουν με τη δουλειά τους. Ότι ο Holland αισθάνεται την ανάγκη να πει στο νεαρό κοινό του, ρητά, "Μην κάνετε ναρκωτικά", αποτυπώνει τo ξεχωριστό αδιέξοδό του: Είναι ένας ταλαντούχος, ώριμος ηθοποιός που θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά οι συνάδελφοί του, αλλά είναι επίσης υπεύθυνος για τη στήριξη ενός franchise δισεκατομμυρίων δολαρίων που βασίζεται σε παιδιά που θέλουν να είναι αυτός (και οι γονείς τους είναι εντάξει με αυτό).

Τον πιέζω κάπως για τα δικά του πραγματικά συμπεράσματα από την εμπειρία του να ερευνά τον ρόλο και να δουλεύει στην ταινία. Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταπολέμηση της κρίσης οπιοειδών;

"Νομίζω ότι το πρώτο εμπόδιο θα ήταν να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους εθισμένους ως εγκληματίες", λέει. "Οι άνθρωποι μπορεί να είναι εθισμένοι σε ουσίες για διάφορους λόγους και είναι τραγικό όταν συμβαίνει. Και ναι, αυτό το άτομο έχει κάνει ένα λάθος παίρνοντας ηρωίνη.

Αλλά πολλές φορές, ειδικά εδώ στην Αμερική, κάποιος πάει σε έναν γιατρό –και ένας γιατρός υποτίθεται ότι είναι το άτομο που σε κάνει ασφαλή και σε κάνει υγιή– και λέει "Υποφέρω πραγματικά από διαταραχή μετατραυματικού στρες” ή "Υποφέρω πραγματικά από τον πόνο στην πλάτη μου” ή "Πραγματικά ζορίζομαι. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα” και σου συνταγογραφεί OxyContin. Και το OxyContin βασικά είναι ηρωίνη σε χάπι".

(Αυτή η ακριβής αλληλεπίδραση συμβαίνει σε μια καθοριστική σκηνή στο Cherry, όταν ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Holland, έχοντας μόλις επαναπατριστεί από το Ιράκ, υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες και αρχίζει να παίρνει το Oxy που πήρε από έναν φίλο.

Όταν υπόσχεται στη σύζυγό του, την οποία υποδύεται η υπέροχη Ciara Bravo, ότι αυτός θα ζητήσει πραγματική βοήθεια, πηγαίνει, ιδρωμένος και σχεδόν δακρυσμένος, σε έναν γιατρό που γυρίζει από την άλλη και του συνταγογραφεί αυτό ακριβώς που ξέρει ότι δεν θα έπρεπε να παίρνει).

Τα άτομα με διαταραχή, όσον αφορά τη χρήση ουσιών, θα πρέπει να δέχονται "θεραπεία και βοήθεια", όπως γινόταν στο κέντρο που επισκέφτηκε, λέει ο Holland. "Νομίζω ότι οι εταιρείες που πωλούν ναρκωτικά σε άτομα που υποφέρουν θα πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους".

Στο σύμπαν της Marvel, το οποίο περιλαμβάνει τους περισσότερους από τους σημερινούς υψηλότερα αμειβόμενους και πιο γνωστούς ηθοποιούς, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την αντιμετώπιση της πολιτικής: Από τη μία πλευρά, έχεις τον Chris Evans (Captain America), ο οποίος έχει γίνει τόσο ωμός αναφορικά με τα πολιτικά ζητήματα, ώστε να βοηθήσει στο ξεκίνημα μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στη συζήτηση και το διάλογο για αυτά, και από την άλλη, έχεις τον Chris Pratt (Star-Lord), ο οποίος κρατά κρυφές (φημολογείται ότι είναι συντηρητικές) τις πολιτικές του πεποιθήσεις (Αυτή η στάση προκάλεσε πανικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου· ο Pratt ανακηρύχθηκε "o χειρότερος Chris του Χόλιγουντ" σε δημοσκόπηση στο Twitter, ωθώντας μερικούς από τους συναδέλφους του, όπως ο Downey, οι Russos και η Zoe Saldana, να τον υπερασπιστούν).

"Νομίζω ότι η Marvel και η Sony θα τα έκαναν πάνω τους αν έλεγα αντίο σε όλους τους ακολούθους μου"

Όταν ρωτάω τον Holland ποιο μονοπάτι βλέπει τον εαυτό του να ακολουθεί – αυτό του Evans ή του Pratt– δεν σχολιάζει ευθέως κανέναν ηθοποιό, αλλά προσφέρει αυτό: "Νομίζω ότι μπορώ να κάνω τόσο καλό στον κόσμο μιλώντας για πράγματα που καταλαβαίνω και που γνωρίζω. Και δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι είμαι πολιτικός.

Μερικές φορές πιστεύω ότι ένα 25χρονο παιδί δεν θα έπρεπε να λέει στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τη ζωή τους ή πώς να είναι πολιτικά εάν δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό τι συμβαίνει στον κόσμο" (Αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα για να πει ο Holland τώρα "είμαι παιδί! Δεν ξέρω τίποτα!"-, αλλά οι πράξεις του μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μπορεί να καταλήξει κάπου στη μέση. Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, έδειξε την υποστήριξή του στο κίνημα Black Lives Matter στο Instagram, αλλά δεν πήρε θέση για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ).

Ο Holland είναι αντίστοιχα επιφυλακτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή. Δεν έχει μιλήσει ποτέ μέχρι πρότινος για κάποια σύντροφο σε συνέντευξη, ούτε έχει εμφανιστεί με συνοδό στο κόκκινο χαλί. Κάπου μέσα στο καλοκαίρι, όμως, όταν είχε γυρίσματα στο Βερολίνο, δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες της Βρετανίδας ηθοποιού Nadia Parkes στο Instagram. Αμέσως, τα ταμπλόιντ θεώρησαν ότι είναι η σύντροφός του, και ο Holland παραδέχεται τώρα πως ήξερε ότι θα συνέβαινε αυτό. Δεν επιβεβαιώνει ακριβώς ότι, ναι, εκείνη είναι η μία και μοναδική για εκείνον, αλλά ούτε το αρνείται κιόλας.

"Της μίλησα γι' αυτό, και ήταν κάτι για το οποίο ένιωθε άνετα με εμένα να το ποστάρω," λέει, κοκκινίζοντας σχεδόν ανεπαίσθητα. "Είμαι πολύ, πολύ επιλεκτικός με αυτά που δημοσιεύω".

ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ 4

Είναι σε μία ηλικία τώρα που είναι πιθανό να έχει πιο σοβαρές σχέσεις και δεν είναι σίγουρος πώς ακριβώς να τις μοιραστεί με τους 39 εκατομμύρια ανθρώπους που τον ακολουθούν στο Instagram. Ανησυχεί ότι η στρατιά των ακολούθων του θα μπορούσε να στραφεί εναντίον κάποιου για τον οποίο νοιάζεται. "Αν επρόκειτο να χωρίσεις με αυτό το άτομο, ο κόσμος θα έχει τις δικές του απόψεις όπως για το γιατί χωρίσατε ή ποιανού το σφάλμα ήταν. Και εγώ ως διάσημος και έχοντας ανθρώπους που με αγαπούν ανά τον κόσμο, αν ήταν να χωρίσω από ένα φτωχό κορίτσι, μπορεί να νομίσουν ότι ήταν δικό της λάθος. Και δεν θα ήθελα να νιώσει κάποιος αυτήν την πίεση εξαιτίας μου".

Αν μπορούσε να κλείσει το Instagram και να κρατήσει τα πάντα απόρρητα, θα το έκανε. "Νομίζω, όμως, ότι η Marvel και η Sony θα τα έκαναν πάνω τους αν έλεγα αντίο σε όλους τους ακολούθους μου", λέει με ένα ακόμη χαμόγελο.

Το Σαββατοκύριακο που μιλάμε, ο Holland συμμετέχει σε ένα φιλανθρωπικό τουρνουά γκολφ στην Ατλάντα. Το γκολφ είναι το μόνο χόμπι του (όταν τον ρωτάω τι άλλο του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, αναφέρει την "προπόνηση" και την "προετοιμασία για δουλειές"). Αυτό το συγκεκριμένο γήπεδο γκολφ έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο όπου έμεινε όταν έκανε την πρώτη του οντισιόν για το Spider-Man: Homecoming.

Το βράδυ πριν από την οντισιόν του, περπατούσε πάνω και κάτω σε ένα σημείο στο γήπεδο μεταξύ της αφετηρίας και του στόχου, μαθαίνοντας τα λόγια του. "Και σήμερα έπαιζα στην ίδια τρύπα γκολφ με τον αδελφό μου, γυρίζοντας την τρίτη ταινία. Ήταν μια πραγματικά πολύ περίεργη στιγμή", λέει. Περίπου έξι μήνες μετά από αυτήν την ακρόαση, έμαθε ότι πήρε τον ρόλο. Και μέχρι το 2017, ετοιμαζόταν για την κυκλοφορία του Homecoming, της πρώτης ταινίας του ως πρωταγωνιστή.

ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ 5Στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της ταινίας, ο Holland και η Zendaya συνφώνησαν να εμφανιστούν στο Lip Sync Battle, το σόου με παρουσιαστή τον LL Cool J και διάφορους διάσημους που εκτελούν χορογραφίες σε μορφή αναμέτρησης μεταξύ φίλων. Ο Holland, ο οποίος δεν είχε υπάρξει πρωτύτερα πρωταγωνιστής σε ταινία στο παρελθόν και ήταν σχετικά άγνωστος στο αμερικανικό κοινό, κατέπληξε τους πάντες με την τρομακτικά καλή drag εκδοχή του Umbrella της Rihanna.

Πήρε την απόφαση να πάρει αυτό το ρίσκο βασιζόμενος στη δική του οξεία αντίληψη της θέσης του στο Χόλιγουντ εκείνη την εποχή.

"Απλά ήξερα ότι εκείνη την περίοδο της ζωής μου, κανείς δεν ήξερε ποιος πραγματικά ήμουν", λέει ψύχραιμα. "Και έκανα αυτό το σόου με τη Zendaya, η οποία είναι προφανώς απίστευτα διάσημη, και ήμουν πάρα πολύ αγχωμένος για το ότι ήμουν αυτός ο τυχαίος τύπος για τον οποίο όλοι σκέφτονταν "Ποιος είναι αυτός; Γιατί είναι στη σκηνή;".

Έτσι, σκέφτηκα μέσα μου ότι θα πρέπει να κάνω κάτι απίστευτα τολμηρό και ακόμη κι αν το παρακολουθήσουν και δεν ξέρουν ποιος είμαι, πάλι θα έχουν διασκεδάσει με αυτό. Οπότε φυσικά", καταλήγει, "αποφάσισα να χορέψω με διχτυωτό καλσόν στη βροχή".

Η εκτίμηση κινδύνου του Holland ήταν ακριβής· η απόδοσή του χτύπησε κορυφή και τώρα έχει προβληθεί περισσότερες από 68 εκατ. φορές στο YouTube. "Προφανώς έσκισε", λέει ο Zendaya. Εκείνη τη στιγμή, σε αντίθεση με αυτήν που βιώνει τώρα, ο Holland έκανε έναν υπολογισμό ότι είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και μέσω ενός συνδυασμού προσωπικού θάρρους, έμφυτης γοητείας και κατάρτισης στο θεατρικό μιούζικαλ από την παιδική του ηλικία, το πέτυχε.

Το πιο σημαντικό, η μαμά του ήταν περήφανη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.