Όλοι μιλούν για το Mare of Easttown

Η τηλεόραση τελικά ταιριάζει πολύ στην Kate Winslet.

Αν διαβάσεις μερικές από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει η Kate Winslet στο πλαίσιο προώθησης του Mare of Easttown, ίσως παρατηρήσεις ότι έχει προσπαθήσει να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη θρίλερ. Παρότι η σειρά ξεκινά με ένα φόνο σε μία μικρή και κυρίως θλιβερή πόλη της Πενσυλβάνια (τον οποίο καλείται να ερευνήσει η ντετέκτιβ Mare Sheehan), εξαρχής είναι πασιφανές ότι η μίνι σειρά δε θα περιοριστεί στο καλούπι μιας απλής ταινίας τρόμου με δραματικά στοιχεία. 

Η πλοκή

Αντιθέτως, πρόκειται περισσότερο για μία εμβάθυνση στο χαρακτήρα της Mare (Kate Winslet) που δεν περνάει και λίγα: Έχασε το γιο της, ο οποίος εθισμένος στα ναρκωτικά έβαλε τέλος στη ζωή του, λίγο μετά πήρε διαζύγιο από το σύζυγό της και παράλληλα μεγαλώνει τον εγγονό της και παλεύει για την κηδεμονία του στα δικαστήρια ενάντια στη μητέρα του που δεν είναι σε θέση να τον αναθρέψει. Στο μεταξύ, η Mare ζει στο ίδιο σπίτι με την έφηβη κόρη της, Siobhan και τη μητέρα της, Helen που και οι δύο είναι λες και υπάρχουν για να την προκαλούν. 

Ούτε στη δουλειά της όμως είναι καλύτερα τα πράγματα. Η δολοφονία του συνεργάτη της, Colin Zabel κατά τη διάρκεια της διάσωσης δύο αγνοούμενων κοριτσιών μόνο περισσότερες ενοχές και επιβαρυμένη ψυχολογία σημαίνουν για τη Mare που αισθάνεται ότι βάλλεται από παντού. 

Η πραγματική ερμηνεία της σειράς

Από τους κριτικούς στο μεταξύ, τέθηκε ένα θέμα ομοιότητας της σειράς με το Happy Valley της Sally Wainwright, κυρίως επειδή και το Mare of Easttown ουσιαστικά καταδεικνύει τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνει η πλειοψηφία των μεσήλικων γυναικών με τις σκοτούρες και τις δύσκολες καταστάσεις να είναι αυτές που επικρατούν στη ζωή τους, παραμερίζοντας οποιαδήποτε ευχάριστη στιγμή. 

Είναι κάτι σα μία μελέτη στη σύγχρονη θλίψη που βιώνει η Mare, αλλά και σε εκείνη της Dawn Bailey, της μητέρας του αγνοούμενου κοριτσιού, που δε μπορούσε να υποψιαστεί ποτέ το άδοξο τέλος της κόρης της. Οι δύο γυναίκες έρχονται σε αντιδιαστολή -αφού η Mare γνώρισε ότι ο γιος της κινδύνευε ανά πάσα στιγμή- αλλά και σε πλήρη ταύτιση, αφού ο πόνος της μάνας που χάνει το παιδί της δε μπορεί να διαφέρει πολύ ως συγκλονιστική εμπειρία. 

Εντωμεταξύ, η σειρά εκθέτει επίσης, ένα μέρος της Αμερικής που σπάνια βλέπουμε, όπως και το φετινό οσκαρικό Nomadland. H γη της επαγγελίας με τις άπειρες ευκαιρίες για επίδοξους νέους σταρ ξαφνικά απογυμνώνεται και παρουσιάζεται αλλοτριωμένη από τη φτώχεια, την κρίση οπιοειδών και άλλα δυσάρεστα ζητήματα που κανείς δε μπορεί να ελέγξει. Η οπτική αυτή φαίνεται τόσο φυσική για τον απλούστατο λόγο ότι ο δημιουργός και συγγραφέας της σειράς Brad Ingelsby κατάγεται από την Πενσυλβάνια και άρα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να μεταφέρει στη μικρή οθόνη την αθέατη πλευρά της αμερικανικής επαρχίας με τα καλά και τα κακά της.

Το αμφιλεγόμενο τέλος (προσοχή, spoilers)

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές (χωρίς πολλά spoilers κιόλας) η κατάληξη της σειράς είναι ιδανική για όλες τις περιπτώσεις. Είτε ο Ingelsby αποφασίσει ότι θέλει να επεκταθεί σε μία δεύτερη σεζόν είτε όχι και αυτό είναι το σημαντικό της υπόθεσης. Όπως και να έχει, μας δίνει απαντήσεις, άσχετα αν δεν είναι απαραίτητα αυτές που επιθυμούσαμε. Τα κίνητρα του Dylan αποκαλύφθηκαν και η οικογένεια Sheehan από την πλευρά της έχει περιθώριο να χαλαρώσει μετά την ακρόαση στο δικαστήριο για την κηδεμονία του Drew.  O διχασμός πάντως, κατά πόσο η Mare έπραξε σωστά ήταν σχεδόν αναπόφευκτος, σχεδόν προκατασκευασμένος ώστε να δημιουργήσει γόνιμη συζήτηση μετά το τελευταίο επεισόδιο. 

Όσο για τη Winslet, εκείνη κρατά το "κλειδί" της ιστορίας. Η ερμηνεία της είναι πολυεπίπεδη και διεισδυτική: H Mare είναι περίπλοκη, στοργική, επιρρεπής στα λάθη και συχνά γίνεται δυσάρεστη. Είναι ένας κανονικός άνθρωπος και όχι, αυτό δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά ανοίγοντας την τηλεόραση. Mic drop.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.