Meryl Streep, η Πρώτη Κυρία του Χόλιγουντ

Η δημοφιλής ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 74 της χρόνια.

Ένα κείμενο 500 λέξεων, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό για να καλύψει το 'βιβλίο' Meryl Streep. Η 74χρονη πλέον Mary Louise Streep -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 22 Ιουνίου 1949- συχνά χαρακτηρίζεται ως "η καλύτερη ηθοποιός της γενιάς της" και αν κρίνουμε από την κινηματογραφική της πορεία τουλάχιστον από το 1977 μέχρι και σήμερα, πρόκειται για έναν τίτλο που έχει κερδίσει με το σπαθί της. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. 

Τα πρώτα χρόνια 

H Streep γεννήθηκε στο Summit του New Jersey από Γερμανοαγγλίδα με ιρλανδικές ρίζες μητέρα και Γερμανοελβετό πατέρα που εργαζόταν σε φαρμακευτική εταιρεία. Την καλλιτεχνική φλέβα κληρονομησε από τη μητέρα της, που πάντα την ενθάρρυνε να ακολουθήσει αυτό που της έλεγε η καρδιά της. Βέβαια, η ίδια φαινόταν να μην ενδιαφέρεται για όλα αυτά, παρόλο που στο σχολείο είχε παίξει σε άπειρες θεατρικές παραστάσεις. Γνώμη άλλαξε το 1969 υποδυόμενη τη Miss Julie στο Vassar College και το 1971 βρέθηκε να κάνει αίτηση στη δραματική σχολή του Yale. Παράλληλα με τις σπουδές της και για να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρα, δούλεψε από σερβιτόρα έως δακτυλογράφος, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε θεατρικές παραγωγές για να τελειοποιήσει την τεχνική της. Δε σταμάτησε τις σπουδές της παρά μόνο όταν το 1981 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Darmouth College. 

Meryl Streep, η Πρώτη Κυρία του Χόλιγουντ Evening Standard - Getty Images

Η καταξίωση

Τα πρώτα 'επίσημα' βήματα στην υποκριτική έκανε η Streep το 1975, όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Από το Vivian Beaumont Theate μέχρι το Broadway, δε δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει στο θέατρο και δεν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ωστόσο, είδε τον Robert De Niro στο Taxi Driver και αποφάσισε πως θέλει να γίνει τέτοιου είδους ηθοποιός. Έκτοτε, ξεκίνησε να πηγαίνει από οντισιόν σε οντισιόν και σε μία του Dino De Laurentiis για την ταινία King Kong, τον άκουσε να λέει στο γιο του στα ιταλικά ότι είναι πολύ άσχημη. Του απάντησε: "Λυπάμαι πολύ που δεν είμαι τόσο όμορφη όσο θα έπρεπε, αλλά ξέρετε αυτή είμαι". Δεν πτοήθηκε, μάλιστα λίγο καιρό απέσπασε την πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο Tony. Εν τέλει, ο πρώτος της κινηματογραφικός ρόλος ήρθε το 1977 στo Julia με πρωταγωνίστρια τη Jane Fonda, αλλά η ταινία που τελικά της έδωσε το πραγματικό εισιτήριο για το Χόλιγουντ ήταν το Kramer vs. Kramer του 1979... and the rest is history. Η ερμηνεία της επιβραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα και Oscar β᾽γυναικείου ρόλου.

Meryl Streep Michael Montfort - Michael Ochs Archives - Getty Images

> Διάβασε ακόμη: Γιώργος Λαμπρινός, ένας μοναχικός μπασίστας στον κόσμο του οσκαρικού μοντάζ

H συνήθης ύποπτη των βραβείων

Δύσκολα θα μπορέσει να 'σπάσει' κάποια άλλη το ρεκόρ που κατέχει εκείνη στα Oscars. Αρκεί μόνο να πούμε ότι μετρά 21 υποψηφιότητες στα Oscars εκ των οποίων οι τρεις μεταφράστηκαν σε νίκη, όπως επίσης 32 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, εκ των οποίων οι 9 ήταν επίσης νικητήριες για την ίδια. Δεν περιγράφουμε άλλο, δε χρειάζεται κιόλας.

Meryl Streep Barry King - Wirelmage

"Φύσει πολιτικόν ζώον" και ακτιβίστρια

Μία προσωπικότητα τόσο ισχυρή όσο αυτή της Streep δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας της. Το 2016, έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της στην υποψήφια τότε για την προεδρία των Η.Π.Α., Hillary Clinton μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών. Νωρίτερα, το 2014, ο Barack Obama την είχε τιμήσει για την καριέρα της στην υποκριτική με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ύψιστη πολιτική διάκριση δηλαδή για τα αμερικανικά δεδομένα. 

Meryl Streep Christy Bowe - Corbis via Getty Images

Θυμίζουμε επίσης, ότι τον Ιανουάριο του 2017, όταν κλήθηκε να παραλάβει την τιμητική Χρυσή Σφαίρα Cecil B. DeMille για τη συμβολή της στον κόσμο της ψυχαγωγίας, φρόντισε να 'δείξει τα δόντια της' στον τότε εκλεγμένο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Donald Trump. 

>Διάβασε ακόμη: Η εύθραυστη ομορφιά της Natalie Portman

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, δε δίστασε να τα βάλει και με το Rotten Tomatoes: Στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας της Suffragette το 2015 του καταλόγισε άνιση εκπροσώπηση των γυναικών επαγγελματιών κριτικών με αποτέλεσμα (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) να υποεκπροσωπούνται και να υπονομεύονται οι γυναικείες σκηνοθετικές απόπειρες. Η ίδια στο μεταξύ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προτιμά να μην αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινίστρια, αλλά ως ουμανίστρια. 

Meryl Streep Kevin Winter - Getty Images

Η 'κανονική' προσωπική ζωή

Παρά τη διασημότητά της, η Streep μπόρεσε να δημιουργήσει μία αρκετά 'κανονική' ζωή για τα μέτρα μίας χολιγουντιανής ηθοποιού. Ο πρώτος και επί τρία χρόνια σύντροφός της, John Cazale έφυγε από τη ζωή από καρκίνο του πνεύμονα το Μάρτιο του 1978. Έξι μήνες μετά, παντρεύτηκε το γλύπτη Don Gummer με τον οποίο παραμένει παντρεμένη μέχρι και σήμερα. Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά, ένα γιο και τρεις κόρες, ενώ το 2019 έγινε γιαγιά για πρώτη φορά από τη μεγαλύτερή της κόρη Mamie. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.