Το Speed άλλαξε το κινηματογραφικό καλοκαίρι του 1994 - και όχι μόνο αυτό

Πέντε λόγοι για τους οποίους η ταινία δράσης του Jan de Bont μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας μέχρι και σήμερα.

Η πλοκή του Speed είναι σχεδόν παράλογα απλοϊκή: Ένας τρελός στο Λος Άντζελες έχει 'φυτέψει' μία βόμβα σε λεωφορείο, του οποίου η ταχύτητα αν πέσει κάτω από τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, η βόμβα θα εκραγεί και θα σκοτώσει τους πάντες. Για να μην υπάρξουν θύματα, ζητά 3,7 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Αυτή εν ολίγοις είναι η πλοκή μίας από τις πιο τέλειες ταινίες δράσης της δεκαετίας του 1990.

To δημιούργημα του Jan de Bont, κυκλοφόρησε πριν από 28 χρόνια, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις στο box office, θεωρούνταν 'under the radar' κινηματογραφικό εγχείρημα. Ωστόσο, χάρη στους απίθανους πρωταγωνιστές της, Keanu Reeves και Sandra Bullock, τον εντελώς ανισόρροπο κακό του και τους καταιγιστικούς της ρυθμούς κατάφερε σύντομα να γίνει η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη της εκείνης της χρονιάς. 

Το ζήτημα είναι, πώς και μετά από τρεις δεκαετίες συνεχίζουμε να τη μνημονεύουμε. Ιδού πέντε καλοί λόγοι που δίνουν διεξοδική εξήγηση:

1. Ήταν το απόλυτο outsider

To καλοκαίρι του 1994 'έδειχνε' άλλους υποψήφιους νικητές: The Raven, Superdetective in Hollywood II I, Flying through the air, The shadow, Risky Lies, The Client και Imminent Danger ήταν τα φαβορί που σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα απέφεραν τα περισσότερα έσοδα από άποψης εισιτηρίων. Δεδομένου του ότι κανένα από όλα αυτά δεν είχε κάτι ξεχωριστό, το Speed βρήκε χώρο και ανταμείφθηκε με 350 εκατ. δολάρια. Ενδεχομένως, αν είχε κυκλοφορήσει για παράδειγμα δύο χρόνια νωρίτερα, να είχε συναντήσει το σκόπελο που λέγεται Terminator 2.

2. Η λάμψη της Sandra Bullock

Καλωσήρθες Sandra Bullock στα λημέρια του Χόλιγουντ. Μέχρι πριν από το Speed, η ηθοποιός είχε ελάχιστες συμμετοχές σε ταινίες και προφανώς δεν ήταν στην κορυφή της λίστας κανενός σκηνοθέτη για συνεργασία.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν ο Daniel Craig είναι ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών;

Η Annie Porter όμως, την έκανε America's Sweetheart εν μία νυκτί ενσαρκώνοντας το ρόλο της ηρωίδας της διπλανής πόρτας. Στην ταινία η ερμηνεία της είναι καθοριστική: Ειναι θαρραλέα, σαρκαστική και διασκεδάζει το φόβο της. Ναι, είναι σα να παίζει τον εαυτό της. 

3. Ένας υπέροχα αηδιαστικός κακός

Σε κάθε ταινία δράσης τον πήχη θέτει ο κακός της υπόθεσης. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ήρωας, εάν δεν υπάρχει ένας 'ψυχοπαθής' στο μοτίβο 'ο καλός και ο κακός', το αποτέλεσμα θα είναι ανάλατο. Αυτό ευτυχώς το γνώριζε ο σκηνοθέτης του Speed, καθώς είχε διατελέσει κινηματογραφιστής στις επίσης χολιγουντιανές παραγωγές Die Hard, The Hunt for Red October και Basic Instinct, συνεπώς, έπραξε αναλόγως.

> Διάβασε ακόμη: H πραγματική ιστορία πίσω από το Forrest Gump

4. Είναι 3 ταινίες δράσης σε μία

Με μία γρήγορη ερώτηση σχετικά με το Speed και το θέμα του -σε όσους το θυμούνται, έστω- η πλειοψηφία θα αναφέρει κάτι για μία βόμβα σε ένα λεωφορείο. Η απάντηση είναι σωστή, εντούτοις όχι πλήρης. Το πρώτο μέρος της ταινίας αφορά τη βόμβα που τοποθετεί ο Payne στο ασανσέρ ενός κτηρίου με γραφεία και μέσα σε αυτά τα πρώτα 30 λεπτά, ο κακός συστήνεται στο κοινό, καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο ήρωας της υπόθεσης και τι τον κινητοποιεί, όπως επίσης και το πόσο μακριά είναι και οι δύο διατεθειμένοι να φτάσουν για να επιτύχουν τον εκάστοτε σκοπό τους.

Ύστερα, μία ώρα αργότερα και αφού έχει ολοκληρωθεί η 'δοκιμασία' του λεωφορείου, απομένουν ακόμη 30 λεπτά ταινίας. Εκεί έρχεται η τρίτη πράξη, εξίσου συναρπαστική όσο οι δύο που προηγήθηκαν με τον Jack και την Annie να πρέπει να αντιμετωπίσουν το επόμενο περιστατικό στο μετρό του Λος Άντζελες. Εν ολίγοις, το Speed ​​είναι μία ταινία που δεν ξέρει πώς να πατήσει φρένο, με την καλή έννοια.

5. Για την ανατρεπτική εναλλαγή συναισθημάτων

Οποιοσδήποτε μέτριος, αλλά αξιοπρεπής σεναριογράφος θα επιβεβαιώσει ότι για να δημιουργήσεις περισσότερη ένταση σε μία ταινία, θα πρέπει να δώσεις στο κοινό λίγες στιγμές για να πάρει μία ανάσα και να επανέλθει. Ο σεναριογράφος του Speed , Gramam Yost πρόσθεσε και χιούμορ (τη 'βρώμικη' δουλειά κάνει η Bullock) και μία στιγμή απόλυτης ανακούφισης. Αναφερόμαστε στη σκηνή κατά την οποία η Annie δε μπορεί να αποτρέψει το λεωφορείο από το να χτυπήσει ένα παιδικό καροτσάκι, το οποίο εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης πετάγεται στον αέρα σε αργή κίνηση. Ευτυχώς, μωρό δεν υπάρχει και κάπως έτσι, όλοι ηρεμούν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης