Οι 5 καλύτερες ταινίες του Billy Bob Thornton

O Bad Santa κλείνει σήμερα τα 68 του χρόνια.

Ο Billy Bob Thornton πρόσφατα επέστρεψε στην τηλεόραση μετά βαΐων και κλάδων με την πρεμιέρα της 2ης σεζόν του Goliath, της δικαστικής σειράς του Amazon Studio, για την οποία έχει βραβευθεί με Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε τηλεοπτικό δράμα. Ο ηθοποιός που σήμερα κλείνει τα 62 του χρόνια -γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1955- υποδύεται τον Billy McBride, ένα ξεπεσμένο δικηγόρο που τα᾽χει βάλει με την εταιρεία που δούλευε παλιά και που παίρνει την εκδίκησή του εναντίον της στην 1η σεζόν. Τώρα προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του γιου ενός φίλου του (Lou Diamond Phillips) που κατηγορείται για φόνο.

Παρότι ο Thornton έχει κάνει λίγες τηλεοπτικές δουλειές, τα έχει πάει εξαιρετικά καθώς έχει στην κατοχή του μία ακόμη Χρυσή Σφαίρα για το Fargo, καθώς επίσης υποψηφιότητες για Emmy και βραβείο SAG. Όπως και να έχει, η μεγάλη οθόνη του έχει χαρίσει περισσότερες και μεγαλύτερες συγκινήσεις, όπως μεταξύ άλλων ένα oscar για το προσαρμοσμένο σενάριο στο Sling Blade του 1996 και δύο ακόμη υποψηφιότητες για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία και στο A Simple Plan του 1998.

Εμείς, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, ρίχνουμε μια ματιά σε 5 ρόλους του που μας έχουν μείνει ανεξίτηλοι στη μνήμη, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και χωρίς ίχνος δογματισμού. 

5. Love Actually (2003)

Στη διαχρονική πλέον κομεντί του Richard Curtis, ο Thornton είναι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. που συμπεριφέρεται χυδαία στη γραμματέα του Hugh Grant (με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος ο βρετανός πρωθυπουργός) και που στη συνέχεια υφίσταται τις συνέπειες για τα 'κατορθώματά' του. Αν μη τι άλλο, ο Thornton μπαίνει στο πετσί του μικρού αλλά τόσο γλοιώδους ρόλου που δεν ξεχνιέται εύκολα. 

4. A Simple Plan (1998)

Εδώ, υποδύεται τον Jacob Mitchell, ο οποίος συνεργάζεται με τον αδελφό του Hank (Bill Paxton) για να μπορέσουν να βρουν τα συντρίμμια αεροσκάφους που μετέφερε 4,4 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Για την ερμηνεία του, ο Thornton ήταν για τρίτη φορά υποψήφιος για oscar και βραβείο SAG, ενώ διεκδίκησε και την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα. 

4. One False Move (1992)

Αυτή η ταινία ουσιαστικά έκανε τον Thornton σταρ, γεγονός πραγματικά ανέλπιστο, αφού το εναλλακτικό θρίλερ του Carl Franklin στην αρχή προοριζόταν για τη μικρή οθόνη. Μετά από εξαιρετικές κριτικές που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Στο μεταξύ, εδώ ο Thornton συνυπογράφει το σενάριο, οπότε αποδεικνύεται διπλά ικανός και κύριος υπεύθυνος για τη μετέπειτα εκτόξευση της καριέρας του.  

2. Monster's Ball (2001)

Η οσκαρική ερμηνεία της Halle Berry (ok, δικαίως) αποπροσανατόλισε πολλούς και δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο πόσο καλός ήταν και ο Thornton ως Hank. Εκείνος επίσης ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά, έχοντας να αντιμετωπίσει τον άρρωστο (και προβληματικό) πατέρα του, Buck (Peter Boyle), αλλά και την αυτοκτονία του συναδέλφου του, Sonny (Heath Ledger!). 

1. Sling Blade (1996)

Ο Thornton εδραίωσε την κινηματογραφική του φήμη με το σενάριο/σκηνοθεσία/πρωταγωνιστικό ρόλο στο Sling Blade του 1996. Παίζει τον Karl Childers, έναν άντρα με νοητική υστέρηση ο οποίος είναι τρόφιμος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για τη δολοφονία της μητέρας του και του εραστή της. Όταν παίρνει εξιτήριο, καλείται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, για το οποίο γνωρίζει ελάχιστα. Για την ερμηνεία του ως Karl, ο Thornton απέσπασε την πρώτη του υποψηφιότητα για oscar α᾽αντρικού ρόλου, τη δεύτερη SAG υποψηφιότητα, όπως και το πρώτο του αγαλματίδιο για την προσαρμογή του σεναρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.