Οι 7 καλύτερες ταινίες της Marion Cotillard

H δημοφιλής ηθοποιός σήμερα κλείνει τα 48 της χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 30 Σεπτεμβρίου 2023

Αν η γαλλική φινέτσα είχε όνομα, τότε αυτό θα ήταν Marion Cotillard. Πολύ κλισέ ξεκίνημα, αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τη δημοφιλή ηθοποιό που πέρα από αδιαμφισβήτητα ταλαντούχα, είναι μία από τις πιο σικάτες παρουσίες στο σύγχρονο κινηματογράφο; 

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι το χάρισμά της στην υποκριτική έχει ήδη αναγνωριστεί ευρέως, αφού στη συλλογή της από βραβεία έχει ήδη προσθέσει μεταξύ άλλων ένα oscar α᾽γυναικείου ρόλου, BAFTA, Χρυσή Σφαίρα και δύο César (τα γαλλικά oscars). Τα παραπάνω δικαιολογούν την άνεση που έχει να μεταμορφώνεται σαν άλλος χαμαιλέων σε κάθε ρόλο που αναλαμβάνει. Από θρυλική τραγουδίστρια και ερωμένη του Picasso, εύκολα γίνεται ένα παιχνιδιάρικο κορίτσι ή σπουδαία κατάσκοπος, δικαιώνοντας τους σκηνοθέτες που την επιλέγουν κάθε φορά. 

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά 48α γενέθλια της γαλλίδας σούπερ σταρ -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1975-  ρίχνουμε μία ματιά σε 7 ταινίες της που μας κάνουν να την αγαπάμε περισσότερο. 

*Οι ταινίες ακολουθούν με χρονολογική σειρά

Love Me If You Dare - Jeux d'enfants (2003)

Ο γαλλικός, ρομαντικός κινηματογράφος στα καλύτερά του και για μένα η πρώτη φορά που είδα τη Marion να παίζει. Οι παιδικοί φίλοι Julien και Sophie ξεκινούν ένα παιχνίδι όπου προκαλούν ο ένας τον άλλον να κάνουν διάφορα παράτολμα πράγματα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, τα συναισθήματά τους αλλάζουν, ερωτεύονται και οι προκλήσεις γίνονται ολοένα και πιο απερίσκεπτες.

A Very Long Engangement - Un long dimanche de fiançailles (2004)

Εδώ έχουμε πρώτο της César β᾽ γυναικείου ρόλου σε σκηνοθεσία Jean-Pierre Jeunet. Η ταινία αφηγείται μία σειρά γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Cotillard να υποδύεται την Tina Lombardi, μία ιερόδουλη που απεχθάνεται την ανώτερη τάξη και επιθυμεί να την εκδικηθεί με κάθε τρόπο.

La Vie En Rose (2007)

Oscar, Χρυσή Σφαίρα, Bafta και César απέσπασε η Marion ως Édith Piaf. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της ταινίας, χρειάστηκε να φορά διάφορα προσθετικά κάθε μέρα επί πολλές ώρες. Έπρεπε να φορά επίσης κορμάκι για φαίνεται περισσότερο χυμώδης και με ακρυλικό χρώμα στο πρόσωπό της επίσης. Η ηθοποιός δήλωσε σε μια συνέντευξή της: "Μερικές φορές ήθελα να σκοτώσω όλους τους ανθρώπους γύρω μου, όταν με άγγιζαν".

Midnight in Paris (2011)

Ο Gil φτάνει με την αρραβωνιαστικιά του και την οικογένειά της στο Παρίσι για διακοπές, ακόμη κι αν εκείνη την περίοδο προσπαθεί να τελειώσει το ντεμπούτο μυθιστόρημά του. Περιπλανιέται από την πόλη, η οποία τον οδηγεί σε ένα παρελθόν, μακριά από την αρραβωνιαστικιά του, κοντά στην υπέροχη Adriana -μάντεψε ποια είναι αυτή. Δε θα μπορούσε να "ξεφύγει" η Marion από τον δαιμόνιο Woody Allen που πάντα επιδιώκει να συνεργαστεί με τα ταλέντα της εποχής. 

Rust and Bone - De Rouille et D'os (2012)

Το εν λόγω δράμα του Jacques Audiard ουσιαστικά άντλησε την έμπνευσή του από μία συλλογή διηγημάτων του καναδού συγγραφέα Craig Davidson. Η Stephanie, εκπαιδευτής φαλαινών, χάνει τα πόδια της σε ένα τρομερό ατύχημα. Η ζωή της διαλύεται. Το σοκ είναι ισχυρό και τα ψυχολογικά τραύματα επίσης. Η Cotillard έχει μία σπάνια ικανότητα να προσθέτει σοβαρές συναισθηματικές μεταβολές στην ερμηνεία της, και σε αυτή την ταινία, είναι εξαιρετικά γοητευτική.

The Immigrant (2013)

Μία γυναίκα από την Πολωνία με καθολική πίστη ονόματι Ewa Cybulska διασχίζει τον ωκεανό το 1921 και φτάνει στο Ellis Island με την αδερφή της για να σωθούν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Λίγες φορές έχουμε δει τόση ευαισθησία να αποτυπώνεται χωρίς πολλά λόγια στη μεγάλη οθόνη. 

Two Days, One Night (2014)

Αν παρατηρήσεις τον τίτλο, θα καταλάβεις ότι αναφέρεται στο σαββατοκύριακο. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη Sandra, μία ανύπαντρη μητέρα που έρχεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό επαγγελματικό πρόβλημα. Είτε εκείνη θα χάσει τη δουλειά της είτε οι συνεργάτες της τα bonus τους και θα πρέπει να πείσει τους 9 από αυτούς τουλάχιστον να ψηφίσουν υπέρ της για να μην απολυθεί. Στο ρόλο της πάντως, ήταν τόσο πειστική ώστε να κερδίσει μία ακόμη υποψηφιότητα για Oscar.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης