Φθινοπωρινό σινεμά, βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Όταν η τέχνη εμπνέεται από την πραγματικότητα, τότε ο κινηματογράφος γεμίζει ενδιαφέρουσες αληθινές ιστορίες και (ημι)βιογραφίες.

"Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα". Τυποποιημένη μεν, σωτήρια δε, η εν λόγω φράση που εδώ και δεκαετίες περνάει από τη μεγάλη οθόνη στο τέλος σχεδόν κάθε ταινίας. Κάπως έτσι αποφεύγονται τυχόν νομικά παρατράγουδα περί συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως είχε συμβεί το 1932 με την ταινία της MGM, Rasputin and the Empress, που προσέβαλε την τσαρική οικογένεια. Οι βιογραφικές ταινίες και οι αληθινές ιστορίες της σεζόν λοιπόν, παρακάτω.

Αυτό το φθινόπωρο βέβαια, τα πράγματα διαφοροποιούνται καθώς οι αίθουσες και κατ' επέκταση οι πλατφόρμες streaming πρόκειται να γεμίσουν με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, αληθινές ιστορίες σε μορφή βιογραφίας, ημιαυτοβιογραφίας και ντοκιμαντέρ. Θα τις παρακολουθήσουμε, εκτός απροόπτου και κορονοϊού θέλοντος, αφού η πανδημία έχει πολλάκις καθυστερήσει και αναβάλλει πρεμιέρες επ’ αόριστον. Εξ ου και η επιφυλακτικότητά μας με τις ημερομηνίες κυκλοφορίας τους – που, έτσι κι αλλιώς, δεν συμβαδίζουν πάντα με το εξωτερικό.

Πέρα λοιπόν από δύο αμιγώς μουσικά ντοκιμαντέρ για τους The Velvet Underground ('The Velvet Underground') και τους The Beatles (The Beatles: Get Back) των Todd Haynes και Peter Jackson αντίστοιχα, που αναμένονται κάπου μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, προηγήθηκε ένας "ενορχηστρωτής" στο ποδόσφαιρο. Ο "Βασιλιάς Ότο" (King Otto) του Christopher André Marks, ακολουθεί τον ίδιο στο ρίσκο να αναλάβει την Εθνική Ελλάδος και να τη χρίσει πρωταθλήτρια Ευρώπης το καλοκαίρι του 2004.

Φθινοπωρινό σινεμά, βγαλμένο μέσα από τη ζωή
The Velvet Underground


(Ημι)βιογραφίες, πραγματικά γεγονότα και αληθινές ιστορίες

Με τη μεγαλύτερη απάτη πλαστογραφίας κουπονιών στα χρονικά των ΗΠΑ ή αλλιώς τα 40 εκατ. δολάρια που ξάφρισαν δύο νοικοκυρές ιδρύοντας παράνομη εταιρεία κουπονιών, καταπιάνεται η κωμωδία Queenpins με τις Kristen Bell και Kirby Howell-Baptiste στους βασικούς ρόλους. Από την άλλη, "οσκαρίνη" μυρίζει για την Jessica Chastain στο σχεδόν βιογραφικό The Eyes of Tammy Faye ("Τα μάτια της Τάμι Φέι") της Searchlight (Όσκαρ για το Nomadland). Υποδύεται τον ομώνυμο χαρακτήρα της τηλεπερσόνας- τραγουδίστριας που μεσουρανούσε στα 70s-80s μέχρι να εξαπατηθεί από τον σύζυγό της Jim Bakker (Andrew Garfield) και να εκπέσει. Για την απίθανη μεταμόρφωσή της, η ηθοποιός περνούσε καθημερινά 4 (!) ώρες στο μακιγιάζ.

Kristen Stewart και Will Smith, έκαστος στο θρόνο του

Δε μπορούσαμε να φανταστούμε την Kristen Stewart ως πριγκίπισσα Diana μέχρι που είδαμε το πρώτο καρέ. Μετά το πολυσυζητημένο Jackie και τη Natalie Portman ως χήρα Kennedy, ο Pablo Larraín μεταμορφώνει κανονικά την Αμερικανίδα ηθοποιό στο Spencer μέσω ενός από τα πιο επιτυχημένα casting των τελευταίων ετών.

Για την ιστορία, η ταινία ξεκινά από το σημείο που η Lady D συνειδητοποιεί ότι πρέπει να χωρίσει από τον πρίγκιπα Κάρολο κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους στο Σάντριγχαμ. Νέος πονοκέφαλος προμηνύεται για τη βρετανική βασιλική οικογένεια μετά το The Crown.

Παρότι δεν είναι γαλαζοαίματος, ο King Richard του Reinaldo Marcus Green γαλούχησε τις απόλυτες κυρίαρχους του τένις.

Το αθλητικό βιογραφικό δράμα βάζει σε πρώτο πλάνο τον 88χρονο σήμερα πατέρα και προπονητή των Serena και Venus Williams, με τον Will Smith να ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση, εν μέρει κρίνοντας και εξ ιδίων τα αλλότρια από τα δικά του παιδιά-αστέρια, Jaden και Willow.

Ο Kenneth Branagh και η 2-σε-1 επιστροφή των Ridley Scott και Lady Gaga

Κατά τον Kenneth Branagh, πρόκειται για την πιο προσωπική του δημιουργία μέχρι σήμερα. Το ημιαυτοβιογραφικό και ασπρόμαυρο Belfast, που κάποιοι ήδη συγκρίνουν με το οσκαρικό Roma, περιστρέφεται γύρω από τον Jude Hill, έναν "ήρωα" της εργατικής τάξης που προσπαθεί να καταλήξει τι θα κάνει με τη ζωή του στη δεκαετία του ’60.

Το cast συμπληρώνουν οι Jamie Dornan (50 αποχρώσεις του γκρι), Caitríona Balfe (Outlander), Ciarán Hinds (GOT) και Judi Dench, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Van Morrison, που –όπως και ο Branagh– κατάγεται από την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με διπλό "χτύπημα" μέσα στο 2021 επέστρεψε ο Ridley Scott. Ύστερα από το The Last Duel, το πολυσυζητημένο House of Gucci του 87χρονου σκηνοθέτη αφηγείται την ιστορία του αείμνηστου Maurizio Gucci (Adam Driver) και της πρώην συζύγου του, Patrizia Reggiani (σύγχρονος χαμαιλέων η Lady Gaga), η οποία φέρεται να προσέλαβε εκτελεστή για να τον δολοφονήσει το 1995.

Σκάνδαλο και ίντριγκα α λα ιταλικά, γοητεία α λα... Al Pacino και Salma Hayek και ένας αγνώριστος Jared Leto στα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της ταινίας.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.