Οι κορυφαίοι ρόλοι του Anthony Hopkins

O δημοφιλής ηθοποιός σήμερα κλείνει τα 86 του χρόνια.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 31 Δεκεμβρίου 2023

Είναι σχεδόν αστείο πώς ένας ηθοποιός που κατά κύριο λόγο έχει υποδυθεί απαίσιους και τρομακτικούς χαρακτήρες καταφέρνει να είναι τόσο αφόρητα συμπαθητικός στο κοινό. Αυτή είναι η κατάκτηση του Anthony Hopkins και με αφορμή τα σημερινά του 86α γενέθλια -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 31 Ιανουαρίου του 1937) επιλέξαμε με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια τους 10 πιο αγαπημένους μας ρόλους στην κινηματογραφική του καριέρα που μετράει 55 ολόκληρα χρόνια.

10. The World’s Fastest Indian (2005)

O Hopkins είναι γλυκύτατος σε αυτή τη συμπαθητική βιογραφία του Burt Munro δια χειρός Roger Donaldson. Ο Munro είναι ένας εκκεντρικός αλλά αξιαγάπητος Νεοζηλανδός που προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του να πάει με την αγαπημένη του μοτοσικλέτα Indian Scout του 1920 στις αλυκές της Γιούτα και να κάνει επίδειξη ταχύτητας.

9. Magic (1978)

Ο Richard Attenborough, ο οποίος αποκάλεσε τον Hopkins "τον σπουδαιότερο ηθοποιό της γενιάς του", τον σκηνοθέτησε σε πέντε ταινίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ανατριχιαστικής μελέτης χαρακτήρα για έναν απελπισμένο μάγο ονόματι Corky που γίνεται πασίγνωστος όταν αναπτύσσει ένα νούμερο εγγαστρίμυθου με την αθυρόστομη κούκλα Fats. 

8. Surviving Picasso (1996)

Όταν υποδύεται ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Richard Nixon ή ο Alfred Hitchcock, ο Hopkins, δεν είναι το φόρτε του. Μια από τις πιο επιτυχημένες ερμηνείες του είναι αυτό το πορτρέτο του καλλιτέχνη που κακοποιεί τις μούσες του.

7. Shadowlands (1993)

Ο Hopkins εδώ γίνεται CS Lewis - ο θεολόγος και δημιουργός της Νάρνια - σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ιστορία αγάπης στο Oxbridge, εξερευνώντας τη σύγκρουση μεταξύ διανόησης και συναισθήματος.

Όταν ο εσωστρεφής ακαδημαϊκός βρίσκει την αληθινή ευτυχία στο πρόσωπο της Αμερικανίδας ποιήτριας Joy Gresham (Debra Winger), θα πρέπει να διαχειριστεί το γεγονός ότι εκείνη πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο. 

6. Titus (1999)

Έχοντας στο ενεργητικό του ρόλους όπως ο Κλαύδιος στον Άμλετ του Tony Richardson και τον Ληρ στην τηλεόραση, ξεπερνά τον εαυτό του ως Titus στη συναρπαστική διασκευή της Julie Taymor. 

Ο Τίτος Ανδρόνικος είναι ένας νικηφόρος Ρωμαίος στρατηγός του οποίου η άρνηση να δείξει έλεος πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση βιασμών, διαμελισμών και δολοφονιών, με αποκορύφωμα μία φρικαλεότητα τύπου Hannibal Lecter. 

5. The Two Popes (2019)

Ο Jonathan Pryce υποδύεται τον αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες και μελλοντικό Πάπα Φραγκίσκο- ο Hopkins υποδύεται τον προκάτοχό του, τον γερμανικής καταγωγής Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', ο οποίος σκέφτεται να παραιτηθεί μετά σκάνδαλο διαρροών στο Βατικανό και τη συγκάλυψη σεξουαλικών παραπτωμάτων. Παρά τις αντιξοότητες, αυτοί οι δύο πολύ διαφορετικοί άντρες γίνονται φίλοι και μοιράζονται μύχιες σκέψεις και μυστικά.

4. The Elephant Man (1980)

Η ιστορία του John Merrick πέρα από αληθινή είναι σπαρακτική. Η παραμόρφωσή του τον καθιστά θύμα βίαιης μεταχείρισης σε όλη του τη ζωή μέχρι να διασωθεί και να αποκατασταθεί η εμφάνισή του από έναν φιλόδοξο χειρουργό. Ο Hopkins ως Frederick Treves παίρνει τον παραμορφωμένο άνδρα υπό την προστασία του και του δείχνει καλοσύνη.

3. The Remains of the Day (1993)

Ο Hopkins ερμηνεύει το ρόλο ενός πιστού μπάτλερ σε μια αγγλική εξοχική έπαυλη της δεκαετίας του 1930, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί ότι θυσιάζει την ευτυχία του για έναν εργοδότη φιλικά προσκείμενο στους Ναζί. Εδώ, η Emma Thompson υποδύεται την οικονόμο που προσπαθεί να σπάσει την επιφυλακτικότητά του. 

2. The Silence of the Lambs (1991)

Μπορεί ο Brian Cox στο Manhunter να είναι πιο ανατριχιαστικός και ο Mads Mikkelsen στην τηλεόραση ενδεχομένως πιο αστείος, αλλά ο Hopkins ήταν αυτός που μετέτρεψε τον Hannibal Lecter σε φαινόμενο της ποπ κουλτούρας με την ερμηνεία του στην ταινία του Jonathan Demme.

Με λιγότερα από 25 λεπτά στην οθόνη, ο εν λόγω εμβληματικός ρόλος δικαίως ανέδειξε τον Hopkins σε σούπερ σταρ και φυσικά, έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία.

1. The Father (2020)

Ο Florian Zeller είχε πει για την ερμηνεία του Hopkins στον Πατέρα: "Ο Anthony Hopkins με πήρε στα χέρια του. Γνωρίζαμε ότι είχε συμβεί το θαύμα".

Λίγο αργότερα, ο υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ίδια ταινία, Γιώργος Λαμπρινός σε συνέντευξή του στο Esquire, θα υπερθεμάτιζε, εξηγώντας πόσο απλός και ζεστός άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα ο 83χρονος ηθοποιός. Όπως και να έχει, η ερμηνεία του στον Πατέρα του χάρισε το πρώτο του (!) Όσκαρ και έκανε πάρα πολύ κόσμο να φύγει συγκινημένος από τις αίθουσες των ελληνικών θερινών σινεμά. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.