Η διαφορετική φόρμουλα του The Batman

Μεταξύ άλλων, ξέρει πώς να υπερασπιστεί τις τάσεις φυγής του και ταυτόχρονα να παραμείνει επίκαιρη.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μέχρι στιγμής, ούτε τα μπισκότα Oreo με το πρόσωπο του ανθρώπου-νυχτερίδα , ούτε το καλτσόνε σε σχήμα νυχτερίδας από το Little Caesars μπόρεσαν να μας αποπροσανατολίσουν από όσα ξέρουμε για το The Batman: Το sequel με την υπογραφή του Matt Reeves είναι ένα σκοτεινό θρίλερ με έναν συναρπαστικό νέο Bruce Wayne και καινούργιους επίσης κακούς: ένα νέο Riddler που μοιάζει με τον Zodiac, έναν κατά το ήμισυ Penguin και ένα διαφορετικό Joker από τον Barry Keoghan.

Η επαναφορά του φαντάσματος των McDonalds και του Batman Forever δεν αρκεί για την επιτυχία της ταινίας: Το ευφάνταστο μάρκετινγκ δε μπορεί να εγγυηθεί καμία επιτυχία, ούτε το αντίστροφο.

Η διαφορετική φόρμουλα του The BatmanWarner Bros

Κυρίως συνυπάρχουν σε διαφορετικά επίπεδα, εξάλλου το Batman Forever ήταν ένα τεράστιο χάος. Ευτυχώς όμως, από ό,τι φαίνεται ο Reeves πήρε το μάθημά του και προσπαθεί είτε να είναι φειδωλός σε δηλώσεις είτε να αποφεύγει γενικώς τη διάδραση με τα ΜΜΕ και το κοινό μέχρι να δούμε το The Batman στη μεγάλη οθόνη.

>Διάβασε ακόμη: O Batman του Robert Pattinson θα έχει κάτι από Kurt Cobain

Μακριά και αγαπημένοι από τη φόρμουλα Marvel

Εδώ και καιρό έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Warner, η DC και οι χαρακτήρες τους πρέπει να ακολουθήσουν τη συνταγή της Marvel για να επιβιώσουν και να πετύχουν στο box office.

Ο χρόνος από την άλλη έδειξε ότι πρέπει να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, αλλά, κυρίως, να μη "σκοντάψουν" στα ίδια προβλήματα, όπως για παράδειγμα να θέλουν να φτιάξουν ένα κοινό σύμπαν χωρίς να είναι εφικτό για να μιμηθούν τον ανταγωνισμό, χωρίς τα ίδια συστατικά.

Η συνταγή της Marvel παρουσιάζει ένα μεγάλο πρόβλημα για κάθε προϊόν που δε φέρει την υπογραφή της: Όλες οι ιστορίες πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους και αυτό απαιτεί χρόνο. Εκτός αυτού, η φόρμουλα της Marvel "δουλεύει" για τη Marvel, στον Batman δε μπορεί να λειτουργήσει το μακροπρόθεσμο όραμα ενός σύμπαντος.

Αν εξαιρέσουμε το Man of Steel, οι απόπειρες των Joel Schumacher και Zack Snyder δεν έφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα (βλέπεις, είμαστε ευγενικοί). Η αναζήτηση μη ειδικών στις ταινίες με υπερήρωες σαφέστατα μπορεί να δώσει νέα πνοή στα projects, όμως υπάρχει και η περίπτωση του James Gunn (Guardians of the Galaxy, Suicide Squad, Peacemaker) που έχει ήδη εξειδικευτεί σε μία εναλλακτική εκδοχή των υπερηρώων.

Ο Reeves ευτυχώς ξέρει πλέον πολύ καλά πως το γεγονός ότι ιστορίες της DC και της Warner δεν εξαρτώνται από κάποιο κοινό σύμπαν δεν προσθαφαιρεί κάτι από την αξία τους, ούτε τις υποβιβάζει σε τηλεοπτικά υποπροϊόντα. Συνεπώς ο Shazam μπορεί να υπάρχει μόνος του και ακόμα και αν συμπίπτει με το Aquaman δε χρειάζεται να μοιράζονται μαζί περιπέτειες στον κινηματογράφο. Στην περίπτωση της DC, όσο πιο ανεξάρτητο είναι το έργο, τόσο καλύτερα τα έχει πάει από εισπράξεις με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Joker. 

Εκεί που όμως όντως πήραν το μάθημα τους στη Warner είναι με το Snyder Cut του Justice League και της εισπρακτικής του αποτυχίας. Αν ο Matt Reeves χρειάζεται δύο ώρες και 55 λεπτά για να πει την ιστορία του, δώστε του δύο ώρες και 55 λεπτά και πάτε παρακάτω, είναι απλό.

To The Batman κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Μαρτίου 2022.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Naked Attraction, στο αμερικανικό First Dates δε φορούν ρούχα

Τα ρούχα πλέον είναι περιττά σε αυτήν την τηλεοπτική εκπομπή.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αποχαιρετώντας τον Σεπτέμβριο με 7 'καυτές' σειρές στο Netflix

Το φθινόπωρο είναι εδώ και τρυπώνει σιγά σιγά στη ζωή μας. Λίγο Netflix & chill, δε βλάπτει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Τα 'αποδημητικά' βιβλία που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Εικοσιμία αναγνωστικές προτάσεις, εικοσιένα βιβλία, εικοσιένα οχήματα, για να μας ταξιδέψουν αυτό το φθινόπωρο.

Στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας η πρώτη προβολή του Killers of The Flower Moon

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις φετινές, πανηγυρικές 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

3 Διαγωνιστικά Τμήματα, 150 ταινίες, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, 35 καλεσμένοι, 5 παράλληλες εκδηλώσεις και 8 πάρτι, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου.

Bruce Springsteen, έχουμε ανάγκη την ψύχραιμη φωνή σου

To "Αφεντικό" κλείνει τα 74 και θυμόμαστε τη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο Esquire.

Γραφει Τιμος Σαλαμες