Αξίζει τελικά να δεις το "Επιχείρηση Άνταμ" στο Netflix;

Μετά το Free Guy, Ryan Reynolds και Shawn Levy συναντιούνται σε μία ακόμη ταινία για λογαριασμό της πλατφόρμας streaming.

Προτού πατήσεις play σε ό,τι επέλεξες να δεις στο Netflix, αν ρίξεις μία ματιά στη λίστα που υπάρχει για να μας διαφωτίζει σχετικά με τις πιο δημοφιλείς παραγωγές της πλατφόρμας, στις πρώτες θέσεις θα δεις το The Adam Project. Από αλλού το περίμενε το Netflix (σ.σ. Red Notice) και από αλλού το βρήκε  βασικά, καθώς δεν είναι δα ότι ξόδεψε ιδιαίτερο προϋπολογισμό και φαιά ουσία για την προώθηση της εν λόγω ταινίας. Σαφέστατα, το όνομα του Ryan Reynolds αποτελεί από μόνο του πόλο έλξης, αλλά σύμφωνα επίσης με την άλλη όψη του νομίσματος ένας κούκος δε φέρνει πάντα την άνοιξη. Στην προκειμένη πάντως, δείχνει να τα πήγε εξαιρετικά. 

Τι είναι το The Adam Project; Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη κωμωδία δράσης μέσα σε ένα χρόνο, απόρροια της συνεργασίας του σκηνοθέτη Shawn Levy με το βασιλιά της εξυπνάδας, Ryan Reynolds. Το προηγούμενό τους πόνημα, το Free Guy κυκλοφόρησε στα τέλη του καλοκαιριού του 2021 και τα πήγε αρκετά καλά δεδομένων των περιορισμένων συνθηκών. Θεωρητικά λοιπόν, το The Adam Project είναι ένα επίπεδο πάνω, καθότι καλό είναι να εξελισσόμαστε, σωστά;

Αξίζει τελικά να δεις το "Επιχείρηση Άνταμ" στο Netflix;DOANE GREGORY/NETFLIX

Η πλοκή

Εν έτει 2022 ο μαθητής γυμνασίου Adam (Walter Scobell) τρώει ξύλο από τους νταήδες. Δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ιδιαίτερα και είναι λίγο σπασίκλας, ενδεχομένως λίγο αφελής και περισσότερο χαρούμενος από το σύνηθες. Το μόνο του όπλο σε αυτόν το σκληρό κόσμο που προσπαθεί να επιβιώσει, είναι το πόσο ετοιμόλογος είναι.

The adam projectDOANE GREGORY/NETFLIX

Εμείς τον συναντάμε με μία αποβολή από το σχολείο του στη σάκα και μία απελπισμένη μητέρα (Jennifer Garner) που μεταξύ άλλων έχει να διαχειριστεί την προβληματική του συμπεριφορά εξαιτίας της απώλειας του πατέρα του. 

>Διάβασε ακόμη: Red Notice: Πολύ κακό για το τίποτα;

Μεγαλώνοντας ο Adam, γίνεται ο άντρας που υποδύεται ο Ryan Reynolds που ξεφεύγει από τους κακούς πετώντας με ένα κβαντικό σούπερ τζετ με προορισμό την παλιά του αυλή, 30 χρόνια πριν.  

The adam projectDOANE GREGORY/NETFLIX

Τι μας θυμίζει;

Οι σπίλμπεργκισμοί του Levy μάλλον έχουν αυξηθεί κατά κόρον, εν ολίγοις είναι λες και έχει πάρει στοιχεία από τα E.T, Close Encounters of the Third Kind, War of the Worlds και Ready Player One. Βέβαια, το θρυλικό πια Back to the Future μάλλον αποτελεί το προφανέστερο σημείο αναφοράς, κυρίως λόγω των εννοιολογικών μηχανισμών του ταξιδιού στο χρόνο, της επιστροφής του πρωταγωνιστή στην οικογένειά του.

>Διάβασε ακόμη: Όσκαρ 2022: Τα φαβορί για την Καλύτερη Ταινία

Στο μεταξύ, μακράν η πιο αγαπημένη μου ατάκα σε όλη την ταινία είναι η εξής: "Πέρασα 30 χρόνια προσπαθώντας να ξεφύγω από τον εαυτό μου που ήσουν εσύ".

The adam projectDOANE GREGORY/NETFLIX

Να το δω τελικά;

Όπως το Free Guy, έτσι και το The Adam Project δανείζεται μια σειρά από στοιχεία άλλων καλύτερων ταινιών με στόχο την ψυχαγωγία. Λόγω του ότι δεν αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου franchise/κινηματογραφικού σύμπαντος, η ταινία όμως μπορεί να περάσει ως μια πρωτότυπη ιδέα. Έτσι, αν φαίνεται φρέσκια επειδή απλά δε βασίζεται σε κάτι άλλο ή επειδή δεν είναι κάποιου είδους remake ή επειδή δεν αποτελεί κομμάτι μίας μεγαλύτερης, πιο επικής αφήγησης, να θυμάστε ότι όλα αυτά είναι άκρως σχετικά - το άνοστο μείγμα buddy-comedy, action-flick, έπος ταξιδιού στο χρόνο, είναι τόσο οικείο που καταδεικνύει το ότι το έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Η πλοκή είναι αρκετά πρόχειρη, οι διάλογοι απλοί, η νοσταλγία για τις περασμένες και εξιδανικευμένες πια δεκαετίες είναι διάχυτη, ενώ από την πλευρά της η σκηνοθεσία δίνει έμφαση στη σβέλτη δράση και στις αξιαγάπητες ερμηνείες. Δε μπορείς να αντιπαθήσεις το The Adam Project, αλλά ούτε και να ενθουσιαστείς μαζί του. Πρόκειται για μία μέτρια, όχι ιδιαίτερα φιλόδοξη ταινία του Netflix, που όμως είναι αρκετά ευχάριστη για να περάσεις την ώρα σου. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος